Δίκη της Χρυσής Αυγής: Ο Παύλος ζει, οι ναζί στη φυλακή – Σήμερα η μάχη της “ανασταλτικότητας”

Δίκη της Χρυσής Αυγής: Ο Παύλος ζει, οι ναζί στη φυλακή – Σήμερα η μάχη της “ανασταλτικότητας”
Γυναίκα μπροστά από πανό που απεικονίζει τον Παύλο Φύσσα, ο οποίος δολοφονήθηκε από τον χρυσαυγίτη Ρουπακιά. AP

Περισσότερα από 500 χρόνια φυλακή "μοίρασε" το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων στα καταδικασθέντα μέλη της Χρυσής Αυγής. Η απόφαση για τις ποινές, η επόμενη μέρα και η "μάχη" για την ανασταλτικότητα.

Ο Παύλος Φύσσας ήταν και  χθες παρών μέσα στη δικαστική αίθουσα. Παρών μέσα από την απόφαση του Δικαστηρίου, που επέβαλε ποινές κοντά στα ανώτατα πλαίσια για τη διευθυντική ομάδα και για το Γ. Ρουπακιά.

Ο Παύλος Φύσσας στη σκηνή στις 21 Ιουνίου 2011. AP

Παρών μέσα από το βλέμμα της Μάγδας και του Τάκη Φύσσα, που για ακόμα μία μέρα κάθισαν στο ακροατήριο. Παρών μέσα από τον -εμφανώς λιγότερο- κόσμο που συγκεντρώθηκε έξω από το Μέγαρο του Εφετείου Αθηνών.

Οι γονείς του δολοφονημένου Παύλου Φύσσα, Παναγιώτης Φύσσας και Μάγδα Φύσσα, παρακολουθούν την μαζική διαδήλωση έξω από το Εφετείο Αθηνών ΑΠΕ-ΜΠΕ

Την περασμένη Τετάρτη, οι γονείς του Παύλου Φύσσα άκουσαν την ενοχή της εγκληματικής οργάνωσης. Μία εβδομάδα αργότερα, άκουσαν το αποτέλεσμα της δεύτερης μάχης τους, την απόφαση επί των ποινών. Ισόβια δεσμά και 14 χρόνια κάθειρξη στον δολοφόνο του παιδιού τους, Γιώργο Ρουπακιά, ποινή κάθειρξης 13 ετών και έξι μηνών στον ηγέτη της Χρυσής Αυγής, Νίκο Μιχαλολιάκο, και τουλάχιστον 13 χρόνια στους υπόλοιπους διευθυντές της εγκληματικής οργάνωσης, πλην του Αρτ. Ματθαιόπουλου.

Στιγμιότυπα από την απολογία του επικεφαλής του κόμματος Νίκου Μιχαλολιάκου στη δίκη της Χρυσής Αυγής στο Εφετείο Αθηνών Eurokinissi

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων εκφώνησε κατά 459η συνεδρίαση, τις ποινές που επέβαλε στους 57 καταδικασθέντες για την εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής, ανοίγοντας πλέον το δρόμο για το στάδιο των αναστολών, όπου το δικαστήριο θα αποφανθεί ποιοι θα οδηγηθούν στη φυλακή και ποιοι θα αφεθούν ελεύθεροι. Με την ετυμηγορία του “μοίρασε” περισσότερα από 500 χρόνια κατά περίσταση, εκτός της ισόβιας κάθειρξης που όρισε για τον Γ. Ρουπακιά, αφήνοντας ωστόσο μία δυσαρέσκεια στην πολιτική αγωγή, αναφορικά με επιμέρους πράξεις.

Αγόρευση του δικηγόρου Θανάση Καμπαγιάννη (φωτογραφία αρχείου) Eurokinissi

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Κώστας Παπαδάκης, πληρεξούσιος δικηγόρος των Αιγύπτιων αλιεργατών: «Το δικαστήριο πέτυχε μια ευρύτερη κατανομή των ποινών ανάλογα με την πράξη του καθενός. Όσον αφορά στη διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης αγγίζουν τα ανώτατα. Για τους συνεργούς της δολοφονίας Φύσσα και τους δράστες της επίθεσης στους ψαράδες είναι χαμηλές. Είναι αδιανόητο άνθρωποι που προσπάθησαν να σκοτώσουν να φεύγουν με επτάμισι χρόνια, όπως και η αστυνομικός που βρέθηκε στο σπίτι της ολόκληρο οπλοστάσιο να τιμωρείται με το ελάχιστο της ποινής».

Ο Κώστας Παπαδάκης στη Δίκη της Χρυσής Αυγής Eurokinissi

Πράγματι, το δικαστήριο με την εκφώνηση της απόφασήςς του για τις συγχωνεύσεις των ποινών, διέταξε παράλληλα να μετατραπεί σε εξαγοράσιμη (προς 5 ευρώ ημερησίως), η ποινή των τριών από τους 4 καταδικασθέντες (Κυριάκου Αντωνακόπουλου, Καστρινού Ιω. Και Αντώνη Χατζηδάκη) για την υπόθεση των αφισοκολλητών του ΠΑΜΕ. Κατά συγχώνευση επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 3 ετών και έξι μηνών. Επί της ουσίας, οι συγκεκριμένοι κατηγορούμενοι όπως και ακόμη ένας (Αναστ. Χίλιος) που καταδικάστηκε για πλημμέλημα, είναι πλέον ελεύθεροι να επιστρέψουν σπίτι τους, εφόσον καταβάλλουν το ποσό.

Οι ποινές

Το δικαστήριο πάντως, επέβαλε την εσχάτη των ποινών για τον …”καφετζή της Νίκαιας” -όπως τον απεκάλεσε ο συνήγορός του- Γ. Ρουπακιά, καθώς εκτός από τα ισόβια δεσμά για την ανθρωποκτονία του Π. Φύσσα, του επιβλήθηκε και κάθειρξη 14 ετών για τα αδικήματα της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, της οπλοφορίας και της οπλοχρησίας. Οι τρεις δικαστικοί λειτουργοί φαίνεται να επέβαλαν τις ποινές κάθειρξης, λαμβάνοντας υπόψη το ρόλο που ο κάθε κατηγορούμενος κατείχε στην εγκληματική οργάνωση, με αποτέλεσμα να υπάρχει μία διακύμανση στις ποινές, σε αντίθεση με τις καθείρξεις που είχε εισηγηθεί η εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου.

Η εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου EUROKINISSI

Το ίδιο φαίνεται να ισχύει και για τη διευθυντική ομάδα. Οι 6 διευθυντές της εγκληματικής οργάνωσης (Νικ. Μιχαλολιάκος, Ηλ. Κασιδιάρης, Ιω. Λαγός, Γ, Γερμενής, Χρ. Παππάς, και Ηλ. Παναγιώταρος) καταδικάσθηκαν σε ποινές από 13 έτη και 3 μήνες έως 13 χρόνια και 8 μήνες (για τα αδικήματα της διεύθυνσης σε εγκληματική οργάνωση και της παράνομης οπλοκατοχής), σε αντίθεση με τον Αρτέμη Ματθαιόπουλο, ο οποίος καταδικάστηκε σε 10ετή κάθειρξη. Η κίνηση αυτή δείχνει πως και εδώ ενδεχομένως να θεωρήθηκε πως ο Αρτ. Ματθαιόπουλος δεν είχε την ίδια συμμετοχή στις δράσεις της Χρυσής Αυγής συγκριτικά με τους υπόλοιπους έξι.

Ο Νίκος Μιχαλολιάκος και ο Ηλίας Κασιδιάρης Eurokinissi

Αναφορικά με του υπόλοιπους πρώην βουλευτές, που καταδικάσθηκαν για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, οι Π. Ηλιόπουλος και Νικ. Κούζηλος έλαβαν ποινή κάθειρξης 7 ετών για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, οι Πολ. Ζησιμόπουλος, Αντ. Γρέγος, Κων. Μπαρμπαρούσης, Ελένη Ζαρούλια και Δημ. Κουκούτσης καταδικάζονται σε ποινή κάθειρξης 6 ετων, ενώ οι Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, Ευστ. Μπούκουρας, Ν. Μίχος και Μιχ. Αρβανίτης που έλαβαν ελαφρυντικό, έλαβαν ποινή κάθειρξης 5 ετών.

Για την υπόθεση δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι, καταδικάστηκαν σε κάθειρξη από 7 εώς 10 χρόνια για την ανθρωποκτονία και την εγκληματική οργάνωση, με εξαίρεση τον Γ. Ρουπακιά. Ο πυρηνάρχης Νίκαιας, Γ. Πατέλης έλαβε την ανώτατη ποινή για τα δύο αδικήματα, καθώς του επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 20 ετών και 2 μηνών.

Στην υπόθεση των Αιγύπτιων ψαράδων, από τους 5 καταδικασθέντες, οι 4 έλαβαν ποινή κάθειρξης 7 ετών, ενώ ο πέμπτος, πυρηνάρχης Περάματος, Αν. Πανταζής, έλαβε ποινή κάθειρξης 10 ετών και 24 μηνών για την εμπλοκή του τόσο σε αυτή τη δικογραφία όσο και σε εκείνη των αφισοκολλητών του ΠΑΜΕ.

Τέλος οι καταδικασθέντες για τη δολοφονία του Λουκμάν Σαχζάντ στα Πετράλωνα, Χρ. Στεργιοπουλος και Διον. Λιακοπουλος, καταδικάσθηκαν σε ποινή κάθειρξης 6 ετών για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση. Έχουν ήδη καταδικαστεί από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο για την ανθρωποκτονία σε 21 έτη κάθειρξη συν 5 μήνες έκαστος.

Η επόμενη ημέρα

Επόμενη συνεδρίαση έχει οριστεί για σήμερα, Πέμπτη, στις 10 το πρωί, οπότε οι συνήγοροι υπεράσπισης θα αιτηθούν η απόφαση να έχει αναστέλλουσα δύναμη κι έτσι οι εντολείς τους να μην οδηγηθούν στη φυλακή. Μετά την ολοκλήρωση των τοποθετήσεων και προτού πάρει τον λόγο το δικαστήριο για να κρίνει το ζήτημα, η εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου, θα προτείνει σχετικά.

Οι κατά συγχώνευση ποινές για όλους τους κατηγορούμενους:

Διευθυντήριο

Νίκος Μιχαλολιάκος: 13 έτη κάθειρξη και 6 μήνες

Ιωάννης Λαγός: 13 έτη κάθειρξη και 8 μήνες

Ηλίας Κασιδιάρης: 13 έτη κάθειρξη και 6 μήνες

Γιώργος Γερμενής: 13 έτη κάθειρξη και 6 μήνες

Χρήστος Παππά: 13 έτη κάθειρξη και 3 μήνες

Ηλίας Παναγιώταρος: 13 έτη κάθειρξη

Αρτέμης Ματθαιόπουλος: 10 έτη κάθειρξη

Πρώην Βουλευτές για ένταξη και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση χωρίς ελαφρυντικό

Παναγιώτης Ηλιόπουλος: 7 έτη

Νίκος Κούζηλος: 7 έτη

Ελένη Ζαρούλια: 6 έτη

Πολύβιος Ζησιμόπουλος: 6 έτη

Αντώνης Γρέγος: 6 έτη

Δημήτρης Κουκούτσης: 6 έτh

Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης: 6 έτη

Πρώην βουλευτές για ένταξη και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση με ελαφρυντικό

Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος: 5 έτη κάθειρξη

Μιχάλης Αρβανίτης: 5 έτη κάθειρξη

Ευστάθιος Μπούκουρας: 5 έτη κάθειρξη και 6 μήνες

Νίκος Μίχος: 6 έτη κάθειρξη

Ανθρωποκτονία Φύσσα

Γιώργος Ρουπακιάς: Ισόβια και 14 έτη

Ιωάννης Άγγος: 9 έτη κάθειρξη και 2 μήνες

Αναδιώτης Αναστάσιος: 7 έτη

Δήμου Γιώργος: 7 έτη

Καζαντζόγλου Ιω.: 10 έτη κάθειρξη και 2 μήνες

Καλαρίτης Ελπιδοφόρος: 9 έτη κάθειρξη

Κομιανός Ιω.: 9 έτη κάθειρξη

Κορκοβίλης Κων.: 9 έτη κάθειρξη

Μιχάλαρος Αν.: 9 έτη κάθειρξης και 2 μήνες

Πατέλης Γιώργος, Πυρηνάρχης Νίκαιας: 10 έτη κάθειρξη και 2 μήνες

Σαντοριναίος Στ.: Για παράνομη Οπλοφορία 2 χρόνια και χρηματική ποινή 2000 ευρώ αναστολή επι τριετία

Σκάλκος Γ.: 7 έτη κάθειρξη

Σταμπέλος Γ.: 9 έτη κάθειρξη

Τσακανίκας Γ.: 6 έτη

Τσαλίκης Λέων: 9 έτη κάθειρξης

Τσόρβας Αθ.: 9 έτη κάθειρξης

Τσόρβας Νικ.: 9 έτη κάθειρξης

Χρυσαφίτης Αρ.: 7 έτη κάθειρξης

Υπόθεση Αιγύπτιων αλιεργατών

Αγριογιάννης Δημ.: 7 έτη κάθειρξης

Ευγενικός Μάρκος: 7 έτη κάθειρξης

Θωμάς Μαρίας: 7 έτη κάθειρξης

Κων. Παπαδόπουλος: 7 έτη κάθειρξης

Ανταστ. Πανταζής Πυρηνάρχης περάματος: 10 έτη και 24 μήνες

Υπόθεση ΠΑΜΕ

Κυριάκος Αντωνακόπουλος: 3 έτη κάθειρξης και 6 μήνες και μετατροπή σε χρηματική προς 5 ευρώ ημερησίως

Καστρινός Ιω.: 3 έτη κάθειρξης και 6 μήνες και μετατροπή σε χρηματική προς 5 ευρώ Ημερησίως

Αντώνης Χατζηδάκης: 6 έτη και μετατροπή σε χρηματική προς 5 ευρώ Ημερησίως

Κατηγορούμενοι μονο σε ένταξη εγκληματικής οργάνωσης

Νικ. Αποστόλου: 7 έτη κάθειρξη

Αριστ. Δασκαλάκης: 5 χρόνια κάθειρξη

Λιακοπουλος Διον.: 6 έτη κάθειρξη

Μπαρέκας Θωμάς: 6 έτη κάθειρξης και 2 μήνες

Νικ. Παπαβασιλείου: 6 έτη

Βενετία Πόπορη: 7 έτη κάθειρξη και 4 μήνες

Βας. Σιατούνης: 6 ετη κάθειρξη

Χρ. Στεργιοπουλος: 6 ετη κάθειρξη

Αθ. Στράτος: 6 χρόνια κάθειρξη

Μικελάτου Μαργαρίτα: 2 χρόνια με τριετή αναστολή

Θεοδ. Στέφας: 17 μήνες με τριετή αναστολή

Θεώνη Σκαρπελη: 1 έτος φυλάκιση και 1.000 ευρώ με τριετή αναστολή

Αναστάσιος Χιλιος: 2 έτη και 2.000 χρηματική ποινή μετατροπή προς 5 ευρώ ημερησίως

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα