Διόνυσος: Πιθανή η εκταφή των δύο σκύλων για να διαπιστωθεί αν η επίθεση ήταν από λύκο

Διόνυσος: Πιθανή η εκταφή των δύο σκύλων για να διαπιστωθεί αν η επίθεση ήταν από λύκο
Λύκος - Φωτό αρχείου INTIME

Εντείνονται οι έρευνες για τη διερεύνηση του θανάτου των δύο σκύλων. "Αν πρόκειται για λύκο, θα προχωρήσουμε σε μέτρα" είπε ο Γ. Αμυράς.

Προβληματισμό αλλά και ανησυχία έχει προκαλέσει ο θάνατος των δύο σκύλων στον Διόνυσο Αττικής, ο οποίος πιθανότατα προκλήθηκε από λύκο που κατέβηκε από την Πεντέλη για να βρει τροφή.

Πρόκειται για περιστατικό που ήρθε να προστεθεί σε εκείνο της Πάρνηθας, όταν ένας λύκος άρπαξε μικρό σκύλο από οικογένεια.

Το πρωί της Δευτέρας ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς βρέθηκε στην περιοχή Ραπεντώσα της Πεντέλης, όπου έκανε αυτοψία στο σημείο του συμβάντος και ενημερώθηκε για τη διερεύνηση του περιστατικού από το δασαρχείο Πεντέλης και το δασονομείο Αγίου Στεφάνου.

Κατά την επίσκεψη αποφασίστηκε να εξεταστούν λεπτομερώς όλα τα διαθέσιμα στοιχεία, με έρευνα που ίσως απαιτήσει την εκταφή των δύο σκύλων και την παραλαβή δειγμάτων γενετικού υλικού, παρουσία κτηνιάτρου του Δημοσίου.

Στόχος είναι, με τη συνεργασία της περιβαλλοντικής οργάνωσης “Καλλιστώ”, που διαθέτει επιστημονική εμπειρία σχετικώς με τα άγρια θηλαστικά, να διαπιστωθεί αν η επίθεση στα σκυλιά, τα οποία βρίσκονταν σε περιφραγμένο χώρο, έγινε από λύκο ή κάποιο άλλο ζώο και αναλόγως να δοθούν περαιτέρω οδηγίες σε εμπλεκόμενους φορείς και κατοίκους.

“Αν πρόκειται για λύκο, θα προχωρήσουμε σε μέτρα, όπως η σήμανση στην περιοχή και η ενημέρωση των κατοίκων για την παρουσία τέτοιου είδους θηλαστικού, ώστε να αποφύγουμε τη σύγκρουση ανθρωπογενών δραστηριοτήτων και άγριων ζώων. Παρ’ όλα αυτά, ας περιμένουμε να δούμε τι θα πουν οι επιστήμονες. Θα δράσουμε βάσει στοιχείων με τη βοήθεια του δασαρχείου και του δασονομείου. Πάντως, το πιο σημαντικό είναι να γνωρίζουμε, ότι η εμφάνιση άγριων ζώων σε τέτοιες περιοχές με δάση και βουνά δεν είναι η εξαίρεση, είναι κάτι φυσιολογικό. Άρα πρέπει να προσπαθήσουμε να βρούμε μια ισορροπία, ώστε να μην κινδυνεύει κανείς, ούτε η άγρια πανίδα, ούτε οι άνθρωποι και τα κατοικίδιά τους” δήλωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο προϊστάμενος του δασαρχείου Πεντέλης, Αθανάσιος Ρέππας, ο προϊστάμενος του δασονομείου Αγίου Στεφάνου, Κώστας Μούγιος, ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του δήμου Διονύσου, Μανόλης Κόκκαλης καθώς και εθελοντές της Πολιτικής Προστασίας της δημοτικής ενότητας Διονύσου και της τοπικής φιλοζωικής οργάνωσης.

Στον σχεδιασμό του ΥΠΕΝ για την ενημέρωση του κοινού, εντάσσεται και η άμεση έκδοση ενημερωτικού φυλλαδίου με χρήσιμες οδηγίες για την προστασία των πολιτών και των κατοικίδιων ζώων τους, σε συνεργασία με την «Καλλιστώ».

Ο Δήμος Διονύσου εφιστά την προσοχή στους πολίτες λόγω της εμφάνισης λύκου

Σε συστάσεις προς τους δημότες προχώρησε και επισήμως πάντως ο Δήμος Διονύσου. Μεταξύ άλλων τους καλεί να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στους περιπάτους τους και να μην αφήνουν υπολείμματα τροφών, που ενδεχομένως προσελκύσουν άγρια ζώα. Η δημοτική Αρχή τονίζει ακόμη πως βρίσκεται σε αναμονή τηής σύσκεψης που αναμένεται να πραγματοποιηθεί για το ζήτημα αυτό με ευθύνη του Δασαρχείου.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Δήμος Διονύσου, αναφέρει:

“Σχετικά με την εύρεση δύο πτωμάτων αδέσποτων σκύλων που βρέθηκαν μισοφαγωμένα στη Ραπεντώσα Διονύσου, πιθανότατα από άγριο ζώο, συμβάν το οποίο τις τελευταίες μέρες απασχολεί τα μέσα μαζικής ενημέρωσης μετά από ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα, ο Δήμος Διονύσου ανακοινώνει τα εξής:

1. Από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστό το εν λόγω περιστατικό, τόσο ο δήμαρχος Διονύσου όσο και τα αρμόδια στελέχη (αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας, εντεταλμένος σύμβουλος Φιλοζωίας κ.ά.) κινητοποιήθηκαν άμεσα επικοινωνώντας τόσο με το αρμόδιο Δασαρχείο Πεντέλης όσο και με την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής.

2. Όπως πληροφορηθήκαμε, σήμερα ή αύριο θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη για το ζήτημα με ευθύνη του Δασαρχείου και σύντομα θα εκδοθεί σχετική ανακοίνωση.

3. Αυτή τη στιγμή και μέχρι να εκδοθεί η επίσημη ανακοίνωση, κανείς δεν είναι σε θέση να πει με βεβαιότητα αν η επίθεση στα δύο σκυλιά πραγματοποιήθηκε από λύκο ή άλλο άγριο ζώο. Όποια κι αν είναι η πραγματικότητα επιβάλλεται ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση από όλους.

4. Σε κάθε περίπτωση ο Δήμος εφιστά την προσοχή των πολιτών μέχρι να υπάρξουν συγκεκριμένες οδηγίες από το Δασαρχείο. Συγκεκριμένα τους καλεί:

Α. να είναι προσεκτικοί κατά τους περιπάτους τους και ειδικά όταν έχουν μαζί τους κατοικίδια,

Β. να αποφεύγουν να ρίχνουν υπολείμματα τροφών στους κάδους απορριμμάτων, κάτι που ενδέχεται να προσελκύει διάφορα άγρια ζώα”.

Καλλιστώ: Δεν ξέρουμε καν αν στα σκυλιά επιτέθηκαν λύκοι

“Στην Ελλάδα ζει ο γκρίζος λύκος (Canis lupus) και δεν υπάρχει πουθενά είδος που να λέγεται “Μονόλυκος”, πρόκειται για νεολογισμό”, ξεκαθαρίζει από τη δική του μεριά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, και ο υπεύθυνος επικοινωνίας της περιβαλλοντικής οργάνωσης “Καλλιστώ” Γιώργος Θεοδωρίδης, μετά την αναστάτωση που προκλήθηκε από δύο νεκρά σκυλιά, που βρέθηκαν μέσα σε περιφραγμένο χώρο στον Διόνυσο.

Σύμφωνα, μάλιστα, με τον κ. Θεοδωρίδη, πρέπει να διερευνηθεί αν όντως ήταν λύκος το ζώο που επιτέθηκε στα σκυλιά.

“Δεν γνωρίζουμε με σιγουριά τι μπορεί να είναι, ίσως επρόκειτο και για σκυλιά και γι’ αυτό απαιτείται επόπτευση της περιοχής με κάμερες και επιστημονικές αποδείξεις”, λέει ο κ. Θεοδωρίδης.

Διευκρινίζει δε, ότι ο λύκος ζει είτε μόνος είτε σε αγέλες, γεγονός που δεν καθορίζει τον τρόπο συμπεριφοράς του, που πολλοί θέλουν να τού προσδώσουν ανθρώπινα χαρακτηριστικά. “Το ότι μπορεί κάποιος λύκος να ζει μόνος, δεν σημαίνει ότι είναι πιο δυνατός και επιθετικός, σαν ένα είδος μοναχικού τιμωρού ή εκδικητή που μας αρέσει να βλέπουμε στις ταινίες”, αναφέρει.

“Αυτό που απαιτείται”, συνεχίζει, “είναι να γίνει αυτοψία κτηνιατρική, να ληφθεί υλικό (σάλιο) από τα νεκρά σκυλιά και γενικότερα, να συλλεχθούν όλα τα απαραίτητα στοιχεία για να παρθούν τα ανάλογα μέτρα”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα