Δρακόντεια τα μέτρα της ΕΛ.ΑΣ. και του Στρατού στα σύνορα – Η Τουρκία στέλνει πρόσφυγες στον Έβρο

Δρακόντεια τα μέτρα της ΕΛ.ΑΣ. και του Στρατού στα σύνορα – Η Τουρκία στέλνει πρόσφυγες στον Έβρο
Μετανάστες κοντά στα ελληνοτουρκικά σύνορα AP

Τουλάχιστον δύο φορές απετράπη σε δεκάδες μετανάστες που προέρχονται από την Τουρκία να περάσουν τα ελληνικά σύνορα στον Έβρο. Ακόμα και με λεωφορεία τους μεταφέρουν οι Τούρκοι.

Άφωνοι έχουν μείνει υψηλόβαθμοι αξιωματικοί στην ΕΛ.ΑΣ. από την συμπεριφορά των Τούρκων συναδέλφων τους και αξιωματούχων.

Δεν μπορούν να κατανοήσουν πώς είναι δυνατό σε ένα επίσημο σημείο διέλευσης μεταξύ δύο κρατών, ένα κράτος να δέχεται να κυκλοφορούν ανενόχλητοι επί του εδάφους του παράνομοι μετανάστες δίχως κανένα απολύτως έγγραφο και να μην τηρούν διμερείς συμφωνίες και συμφωνίες με την Ε.Ε., ενώ παρά τις προσπάθειες να επικοινωνήσουν με τους ομολόγους τους στην άλλη πλευρά δεν τα κατάφεραν…

Ελληνικός στρατός στα σύνορα με την Τουρκία AP

Η χώρα μας μετά και τις αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης και κατόπιν συνεχών συσκέψεων για το ζήτημα, «σφράγισε» εντελώς τα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο, μεταξύ των οποίων και το τελωνείο στις Καστανιές.

Σχεδόν το σύνολο των διαθέσιμων δυνάμεων της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης έχει αποσταλεί και επιχειρεί στην περιοχή και θα ενισχυθούν με αστυνομικές δυνάμεις και από άλλες περιοχές της Βορείου Ελλάδος. Εφόσον χρειαστεί τις επόμενες ημέρες ίσως και με δυνάμεις και από την υπόλοιπη χώρα.

Μετανάστες σε λεωφορείο στην Κωνσταντινούπολη για να μεταβούν στα σύνορα με την Ελλάδα AP

Το μεσημέρι ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις απέτρεψαν την μαζική είσοδο δεκάδων μεταναστών στην οριογραμμή των Καστανιών Έβρου, μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας με τον όχλο να παραμένει εντός του τουρκικού εδάφους, αφού έγινε περιορισμένη χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης.

Μάλιστα, αυτή την στιγμή τα συγκεντρωμένα άτομα στο σημείο έχουν ξεπεράσει τα 1.200 και σύμφωνα με πληροφορίες, από αναφορές που φτάνουν στις αρμόδιες ελληνικές Αρχές, παρατηρούνται ομάδες άνω των 100 ατόμων η κάθε μία να κατευθύνονται προς την περιοχή, ενώ οι Τούρκοι βάζουν ακόμα και λεωφορεία να μεταφέρουν μετανάστες από την Αδριανούπολη και άλλες περιοχές και τους αποβιβάζουν στις Καστανιές.

Στην πλειονότητά τους σύμφωνα με αναφορές ελάχιστοι εξ αυτών ενδέχεται να είναι Σύροι πρόσφυγες κάτι που ανατρέπει τους ισχυρισμούς της Τουρκίας περί προσφύγων από την Ιντλίμπ.

Νωρίτερα το πρωί απετράπη πάλι μία απόπειρα δεκάδων μεταναστών να εισέλθουν στην ελληνική επικράτεια, από την πλευρά του φράχτη, όπως και κάποιες απόπειρες από το ποτάμι. Όλες οι απόπειρες απετράπησαν με την έγκαιρη εμφάνιση των δυνάμεων του Στρατού και της Αστυνομίας με σαφείς εντολές να μην επιτραπεί να περάσει ούτε ένα άτομο.

Υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της Αστυνομίας σημειώνουν επίσης ακόμα μία παράλογη πρακτική που ακολουθούν οι τουρκικές Αρχές που δεν συνάδουν με ένα ευνομούμενο κράτος, δηλαδή δεν επιτρέπουν στους μετανάστες να επιστρέψουν, εκείνους δηλαδή που οι ίδιοι μετέφεραν εκεί, για την ακρίβεια τους διακίνησαν ακόμα και με λεωφορεία και τους συγκεντρώνουν στο επίσημο σημείο διέλευσης μεταξύ των δύο κρατών μετατρέποντάς τους σε ένα ιδιότυπο μέσο εκβιασμού προς την χώρα μας και την υπόλοιπη Ευρώπη.

Η νέα πραγματικότητα που έχει δημιουργηθεί από το πρωί στα σύνορα παρακολουθείται συνεχώς από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. που βρίσκεται σε συναγερμό και λαμβάνονται μέτρα ανάλογα με τις συνθήκες.

Έλληνες στρατιώτες στις Καστανιές AP

Παρόμοια επιφυλακή και εγρήγορση υφίσταται και στα νησιά και βεβαίως στα θαλάσσια σύνορα από το Λιμενικό. Ήδη στην Λέσβο από το πρωί έχουν φτάσει δύο βάρκες με 69 παράτυπους μετανάστες και πρόσφυγες και στην Σάμο μία βάρκα με 54 άτομα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα