Διωξεις για την πυρκαγιά στο Δαφνί

Διωξεις για την πυρκαγιά στο Δαφνί

Διωξεις σε 14 γιατρούς και διοικητικούς υπαλλήλους για την πυρκαγιά στο Δαφνί. Τρεις ασθενείς έχασαν τη ζωή τους. Ασκηθηκαν διωξεις κατά γιατρών, διοικητικών υπαλλήλων του ψυχιατρείου και του τρόφιμου που έβαλε τη φωτιά

Ποινική διωξη σε βαρος 14 κατηγορούμενων γιατρων και διοικητικών υπαλληλων του ψυχιατρικού ιδρύματος "Δαφνί" άσκησε η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθηνας για την υποθεση πυρκαγιά του ψυχιατρείου από τρόφιμο, με αποτέλεσμα το θάνατο τριών ασθενών, το Σεπτέμβριο του 2015. Πρόκεται για μια υπόθεση που είχε φέρει και πάλι στο φως τα τεράστια προβλήματα στον χώρο της ψυχικής υγείας στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, ασκήθηκε δίωξη σε βάρος τους για θανατηφόρα έκθεση σε βαθμό κακουργήματος, καθώς και οι 14 φέρονται να γνώριζαν ότι με τις παραλείψεις του ενδεχομένως να προκαλόταν πυρκαγιά, αλλά παρόλα αυτά αδιαφόρησαν με αποτέλεσμα - χωρίς να το επιθυμούν- το θανατο τριών ανθρώπων.

Πάντως ποινικη δίωξη ασκηθηκε και κατά του τροφιμου που ξεκίνησε τη φωτιά και ο οποίος βρισκοταν εκεί καθώς στο παρελθόν είχε κριθεί ποινικά ακαταλόγιστος (69 ΠΚ). Τα αδικήματα που αντιμετωπίζει πλέον ειναι: πρόκληση εμπρησμού, σωματική βλάβη κατά συρροή και διακεκριμένη περίπτωση φθοράς. Κατά την έρευνα, σύμφωνα με πληροφορίες, η φωτιά, την οποία έβαλε ο ασθενής του Ιδρύματος, κόστισε τη ζωή σε τρεις ανθρώπους, ενώ άλλα δύο άτομα -ασθενείς του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου- νοσηλεύθηκαν σε ιδιαίτερα κρίσιμη κατάσταση.

Επίσης ασκήθηκαν ποινικές διώξεις κατά:

- δυο θεράποντων ιατρων για την πράξη της παρανομης κατακράτησης αφού φέρονται ότι κρατούσαν συνεχώς δεμενους τους τρεις άτυχους ασθενείς παρά το ότι αυτό δεν επιτρεπόταν από το πρωτόκολο.

- έξι γιατρών για πλημμεληματική παραβαση καθηκοντος καθώς ελλειπαν από τις θεσεις τους στο ίδρυμα.

- ενός διοικητικού υπαλλήλου το νοσοκομείου για το αδίκημα της ψευδους βεβαιωσης. Φέρεται να εξεδωσε βεβαιωση για την πυρασφαλεια του σωματίου στο οποίο κρατούνταν ο τροφιμος που ξεκίνησε την πυρκαγιά.

- ενός υπαλλήλου της εταιρίας πυρασφάλειας για απάτη και ηθική αυτουργία σε ψευδή βεβαίωση.

Στο πόρισμα που αριθμεί 40 σελίδες, ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Γ. Πέτρος, κάνει λογο για ουσιαστικές ευθυνες της Πολιτείας, υποστηρίζοντας πως κακώς κρατούνται οι ακαταλόγιστοι της ποινικής δικαιοσύνης στο Δαφνί.

"Υπάρχει εν δυνάμει κινδυνος για το νοσηλευτικό προσωπικό και για τους τρόφιμους" αναφέρει ο εισαγγελικός λειτουργός και προσθέτει πως οι επικινδυνες αυτές περιπτωσεις θα πρέπει  να νοσηλεύονται σε ειδικά ιδρύματα, απομακρυσμένοι απο τους υπόλοιπους ψυχικά ασθενείς".

Την υπόθεση ανέλαβε τακτικός ανακριτής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

'Στο ψυχιατρείο με χειροπέδες από καταγγελία της μάνας μου'

SHARE:

24Media Network