Διπλό έγκλημα στην Κύπρο: “Έχουμε απαντήσεις για όλα” λέει ο υπαρχηγός της αστυνομίας

Διπλό έγκλημα στην Κύπρο: “Έχουμε απαντήσεις για όλα” λέει ο υπαρχηγός της αστυνομίας

Η πιτζάμα τεκμήριο, το καυτό ερώτημα, τα εμπόδια, ο κρίσιμος χρόνος και η εξέλιξη των ερευνών σε αριθμούς για το διπλό φονικό στο Στρόβολο που συγκλονίζει Ελλάδα και Κύπρο

Απαντήσεις σε όλα έχει η Αστυνομία αναφορικά με το διπλό φονικό του Στροβόλου. Σε δηλώσεις του, ο Υπαρχηγός Αστυνομίας Κύπρος Μιχαηλίδης στο περιθώριο της αντιτρομοκρατικής άσκησης στη Λεμεσό, ανέφερε ότι η ανακριτική ομάδα έχει ενισχυθεί και η Αστυνομία εργάζεται μεθοδικά, με αντικειμενικότητα, υπευθυνότητα και επαγγελματισμό, σε μια προσπάθεια να εξιχνιάσει αυτή τη σοβαρή υπόθεση, που συγκλονίζει την κοινή γνώμη σε Ελλάδα και Κύπρο.

«Δεν είμαι εξ εκείνων που πιστεύουν στο τέλειο έγκλημα, γι΄ αυτό αισιοδοξώ ότι στο τέλος της ημέρας η υπόθεση αυτή θα εξιχνιαστεί. Πρέπει να εξιχνιαστεί», τόνισε.

«Έχω εμπιστοσύνη στους ανακριτές, γιατί έχουμε επιστρατεύσει το καλύτερο υλικό που διαθέτει η αστυνομία για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στην εξιχνίαση αυτής της υπόθεσης και, επαναλαμβάνω, θέλω και εσείς και όλος ο κόσμος να δείξει εμπιστοσύνη στους ανακριτές, γιατί είναι όλοι έμπειροι ανακριτές, μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους, ξέρουν να κάνουν τη δουλειά τους, γι΄ αυτό δείξτε εμπιστοσύνη».

Ο Κύπρος Μιχαηλίδης απηύθυνε έκκληση στο κοινό να δείξει εμπιστοσύνη στην Αστυνομία, «γιατί ξέρει πολύ καλά τι κάνει», όπως σημείωσε.

Οι πρώτες ώρες ενός σοβαρού εγκλήματος είναι κρίσιμες, επεσήμανε, «αλλά σας διαβεβαιώ ότι αισιοδοξούμε ότι τα πράγματα στο τέλος θα πάρουν τον δρόμο τους, ήδη έχουν πάρει τον δρόμο τους, αλλά αισιοδοξούμε ότι θα εξιχνιαστεί»

Απαντώντας στη φημολογία, ο κ. Μιχαηλίδης σημείωσε ότι «εμείς δεν μπορούμε να σταματήσουμε τη φημολογία, το δεύτερο είναι ότι δεν θα έλεγα ότι ακούμε συνεχώς επικρίσεις. Ακούμε και θετικά και αρνητικά, απαντούμε στην κριτική και απορρίπτουμε την οποιαδήποτε κριτική, γιατί, επαναλαμβάνω, η αστυνομία γνωρίζει πολύ καλά τι κάνει. Εμπιστευτείτε μας, σας λέω ότι βρισκόμαστε σε πολύ καλό δρόμο και κάποια μεμονωμένα περιστατικά και μεμονωμένες επικρίσεις τις αντικρούουμε, αλλά -αντιλαμβάνεστε- δεν μπορούμε να βγούμε ανοιχτά και να απαντήσουμε, γιατί έχουμε απαντήσεις σε όλα…».

«Είμαστε ένας σοβαρός οργανισμός και θα πρέπει με σοβαρότητα να αντιμετωπίσουμε και αυτό το πολύ σοβαρό περιστατικό που έχουμε μπροστά μας».

Αναφορικά με την πληροφορία περί πιτζάμας με αίμα, ο κ.Μιχαηλίδης είπε «αντιλαμβάνεστε ότι η αστυνομία δεν θα προβεί σε οποιεσδήποτε άλλες αποκαλύψεις ή σχόλια επί των θεμάτων».

Κληθείς ο Υπαρχηγός να απαντήσει αν η αστυνομία έχει εικόνα για κίνητρα, κατεύθυνση, αλλά και πιθανούς υπόπτους, σημείωσε ότι «η αστυνομία ξέρει τι κάνει, έχει και αυτά που έχετε αναφέρει». «Βαίνουμε καλώς, η πορεία των ανακρίσεων είναι πολύ καλή και θεωρούμε ότι σύντομα θα έχουμε καλά αποτελέσματα», τόνισε.

«Δεν μπορώ να σας πω για συγκεκριμένη κατεύθυνση – για ευνόητους λόγους, χωρίς να λέω ότι δεν έχουμε. Σκεφτόμαστε για βοήθεια από το εξωτερικό και τι άλλο μπορούμε να κάνουμε», συμπλήρωσε.

Μέχρι σήμερα, μια σχεδόν εβδομάδα μετά το στυγερό έγκλημα, έχουν ληφθεί πέραν των 80 καταθέσεων. Ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί τις αμέσως επόμενες ώρες, αφού οι ανακριτές αξιολογούν και λαμβάνουν επιπλέον καταθέσεις αλλά και συμπληρωματικές.

Το τεκμήριο φωτιά

Η πιτζάμα που εντοπίστηκε πάνω σε επιτραπέζιο παιχνίδι (ποδοσφαιράκι) φέρεται, όπως όλα δείχνουν, να δίδει σαφείς απαντήσεις, μέσω του γενετικού υλικού, οι οποίες θα δοθούν, σύμφωνα με πληροφορίες, στους ανακριτές, από τα αποτελέσματα των επιστημονικών εξετάσεων τα οποία αναμένονται.

Η πληροφορία περί ύπαρξης της πιτζάμας υπήρχε από τα πρώτα 24ωρα. Ωστόσο, πλέον η πληροφορία διασταυρώνεται, ενώ όπως αναφέρει και σε σημερινό δημοσίευμα η εφημερίδα Πολίτης, όντως εντοπίστηκε πιτζάμα με κηλίδες αίματος, άρα και γενετικό υλικό.

Το κενό και ο κρίσιμος χρόνος

Γρίφος για γερούς αλλά και έμπειρους λύτες αποτελεί πλέον ο εντοπισμός του φονικού όπλου, που δεν αποκλείεται να πετάχτηκε στα σκουπίδια πριν από την έλευση των αστυνομικών στη σκηνή.

Οι δυσκολίες

Η υπόθεση αυτή αποτελεί μια από τις πλέον δύσκολες υποθέσεις τις οποίες καλείται να εξιχνιάσει η Αστυνομία. Σαφώς και δεν είναι η πρώτη δύσκολη υπόθεση, αλλά πρόκειται για μια ιδιάζουσα περίπτωση από την οπτική της ύπαρξης ενός ανήλικου παιδιού στην εξίσωση, το οποίο αποτελεί και τον μοναδικό αυτόπτη μάρτυρα.

Η κατάθεση του 15χρονου, ο οποίος έχει ήδη δώσει προφορική κατάθεση, αναμένεται να λύσει αρκετούς γρίφους και να δώσει περαιτέρω απαντήσεις στους ανακριτές.

Αυτό που λαμβάνεται, ωστόσο, υπόψη είναι και η άποψη του δικηγόρου που εκπροσωπεί τον 15χρονο, ο οποίος δηλώνει στο SigmaLive ότι τον πρώτο λόγο σ’ ένα τέτοιο ζήτημα τον έχουν οι ανακριτές. Ο Γιώργος Παπαϊωάννου, μη θέλοντας να προβεί σε περαιτέρω δηλώσεις, συνέστησε υπομονή μέχρι την ολοκλήρωση του ανακριτικού έργου.

Η απάντηση στο πότε αναμένεται να δώσει κατάθεση ο 15χρονος θα κριθεί από τους ίδιους τους ανακριτές, πράγμα που ανέφερε και χθες ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας Ανδρέας Αγγελίδης.

Η εξέλιξη των ερευνών σε αριθμούς

Όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω, μέχρι σήμερα έχουν ληφθεί περί τις 80 καταθέσεις από την ανακριτική ομάδα.

Η ανακριτική ομάδα πλέον απαριθμεί 10 άτομα, ενώ έχουν διενεργηθεί μέχρι σήμερα 10 έρευνες σε γενικότερο πλαίσιο.

Εν τω μεταξύ, στο τραπέζι παραμένει η πρόταση περί κλήτευσης από τη Δημοκρατία ειδικού δικαστικού ψυχολόγου της Scotland Yard, προκειμένου να συνδράμει στη διαλεύκανση της υπόθεσης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα