Δολοφονία Γρηγορόπουλου: Κρίνεται σήμερα το ελαφρυντικό του Κορκονέα

Δολοφονία Γρηγορόπουλου: Κρίνεται σήμερα το ελαφρυντικό του Κορκονέα
Λαμία: Ο Κορκονέας έξω από το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Eurokinissi

Στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου το αίτημα αναίρεσης του ελαφρυντικού του προτέρου σύννομου βίου που είχε χορηγηθεί στον δράστη της δολοφονίας του Αλ. Γρηγορόπουλου.

Σχεδόν 14 χρόνια αφότου η σφαίρα από το όπλο του ειδικού φρουρού Επαμεινώνδα Κορκονέα βρήκε το κορμί του μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, αφήνοντάς την τελευταία του πνοή στα Εξάρχεια, η ελληνική Δικαιοσύνη θα ερευνήσει κατά πόσο έπρεπε να χορηγηθεί στον καταδικασθέντα το ελαφρυντικό του προτέρου σύννομου βίου.

Ένα ζήτημα που αφορά χιλιάδες ποινικές υποθέσεις, πρόκειται να συζητηθεί στο πλαίσιο της απόφασης που έλαβε το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Λαμίας τον Ιούλιο του 2019. Οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα είχαν ως αποτέλεσμα να χορηγηθεί το ελαφρυντικό στον Επ. Κορκονέα, ο οποίος καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 13 ετών και μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα αφέθηκε ελεύθερος.

Το ζήτημα απασχόλησε αρχικά το Στ’ Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου, το οποίο έκανε δεκτή την αίτηση αναίρεσης του Εισαγγελέα του ΑΠ, ωστόσο η απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία 3-2. Λόγω της ισχυρής μειοψηφίας που έκρινε ότι ορθώς αναγνωρίστηκε ελαφρυντικό, το ποινικό τμήμα ανέπεμψε την υπόθεση στην Ολομέλεια, προκειμένου η τελική κρίση να ληφθεί από το σύνολο του σώματος.

“Πραγματική Δικαιοσύνη με πραγματική τιμωρία του εγκλήματος”

Οι πληρεξούσιοι δικηγόροι της οικογένειας του Αλ. Γρηγορόπουλου, Νίκος και Ζωή Κωνσταντοπούλου, δήλωσαν σχετικά: «Το πόσο προκλητικά ευμενής ήταν η απόφαση αποδείχθηκε περίτρανα από το γεγονός ότι ο Επαμεινώνδας Κορκονέας δεν έκανε καν αναίρεση στην καταδίκη του για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως σε ήρεμη ψυχική κατάσταση με άμεσο δόλο, δηλαδή, για την εν ψυχρώ δολοφονία του 15χρονου Αλέξανδρου.

Σε μία υπόθεση που εδώ και 13 χρόνια συγκρούονται από τη μία πλευρά η κοινωνική απαίτηση δικαιοσύνης και από την άλλη οι σκοτεινοί μηχανισμοί συγκάλυψης και επιβράβευσης του εγκλήματος με θύμα ένα αθώο παιδί, τον Αλέξανδρο, εμείς θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε την μνήμη του Αλέξανδρου, την οικογένειά του, τη μητέρα και την αδελφή του, και να διεκδικούμε μέχρι τέλους πραγματική Δικαιοσύνη με πραγματική τιμωρία του εγκλήματος. Να μην έχουμε άλλη μία απόφαση επιβράβευσης αστυνομικής βίας που οπλίζει το χέρι κάθε επόμενου Κορκονέα και αφήνει απροστάτευτο κάθε επόμενο Αλέξανδρο».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα