Επίθεση χάκερ σε τρεις ελληνικές τράπεζες. Ζήτησαν λύτρα σε bitcoin

Επίθεση χάκερ σε τρεις ελληνικές τράπεζες. Ζήτησαν λύτρα σε bitcoin

Σε εξέλιξη τα τελευταία 24ωρα κυβερνοεπίθεση σε τρεις ελληνικές τράπεζες. Οι χάκερ απείλησαν και ζήτησαν λύτρα, αλλά δεν κατάφεραν μέχρι στιγμής να προκαλέσουν ζημιά στο σύστημα. Στις έρευνες έχει εμπλακεί και η ΕΥΠ

Μια πολύ περίεργη και συνάμα σοβαρή υπόθεση απασχολεί τα τελευταία 24ωρα την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών και τη Δίωξη Ηλεκτρονικού εγκλήματος και την Τράπεζα της Ελλάδας. Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι σε εξέλιξη επίθεση χάκερ κατά τριών μεγάλων ελληνικών τραπεζών.

Οι χάκερ επιχείρησαν να ρίξουν τα συστήματα των τραπεζών και ζήτησαν λύτρα σε bitcoin για να σταματήσουν τις επιθέσεις. Οι χάκερ λέγονται Armada Collective και είναι Ρώσοι.

ADVERTISING

Διαβάστε ακόμη: Armada Collective: Ποιοι είναι οι χάκερ που επιτέθηκαν στις ελληνικές τράπεζες

Την Πέμπτη απείλησαν και αμέσως μετά επιτέθηκαν και δημιούργησαν πρόβλημα 30-45 λεπτών στο e-banking τριών τραπεζών. Ακολούθησαν συσκέψεις της Τράπεζας της Ελλάδος με Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και ΕΥΠ.

Οι πρώτες επιθέσεις έχουν αντιμετωπιστεί και δεν υπάρχει κίνδυνος, ωστόσο όλοι βρίσκονται σε εγρήγορση, καθώς υπάρχει η απειλή και για νέες επιθέσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες του NEWS 247, ακόμα και αυτή την ώρα το σύστημα δέχεται επιθέσεις και εξειδικευμένο προσωπικό της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και της ΕΥΠ, τις αποκρούει.  Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι ελληνικές αρχές βρίσκονται σε καλό δρόμο ώστε η κατάσταση να τεθεί υπό έλεγχο.

Το γεγονός ότι έχει εμπλακεί η ΕΥΠ στις έρευνες, δείχνει ότι πράγματι οι αρχές λαμβάνουν σοβαρά τις απειλές και προσπαθούν να προλάβουν τα χειρότερα.

Το χρονικό των επιθέσεων

Το θέμα της εισβολής χάκερς στα ηλεκτρονικά συστήματα τριών μεγάλων τραπεζών στην Ελλάδα, συζητήθηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί, με την συμμετοχή των αρμόδιων φορέων, ενώ μία ακόμα σύσκεψη για τον ίδιο λόγο πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο.

Όπως δήλωσε ανώτατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ, την ευθύνη της έρευνας για τον εντοπισμό των δραστών της κυβερνοεπίθεσης έχει η Εθνική Αρχή Αντιμετώπισης Ηλεκτρονικών Επιθέσεων (CERT) της ΕΥΠ, αρμόδια για την εθνική ασφάλεια που σχετίζεται με τα ηλεκτρονικά συστήματα, με την στενή συνεργασία της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και της Τράπεζας της Ελλάδος.

Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματικό, η επίθεση εκδηλώθηκε την περασμένη Πέμπτη και συγκεκριμένα, οι χάκερς «βομβάρδισαν» τα ηλεκτρονικά συστήματα των τριών τραπεζών με χιλιάδες ερωτήματα ταυτόχρονα, με αποτέλεσμα να τα μπλοκάρουν πρόσκαιρα.

Στην συνέχεια ζήτησαν λύτρα σε bitcoin, προκειμένου να ξεμπλοκάρουν τους υπολογιστές, με την απειλή ότι θα διέλυαν τα ηλεκτρονικά συστήματα των τραπεζών.

Τα ποσά, όπως διευκρίνισε ο ίδιος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ, δεν ήταν μεγάλα, αλλά τελικά οι δράστες δεν κατάφεραν να πάρουν τα λύτρα, ούτε και προκαλέσουν ζημιά σε τραπεζικούς λογαριασμούς, καθώς λειτούργησαν τα ηλεκτρονικά συστήματα ασφαλείας που διαθέτουν οι τράπεζες.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Τράπεζες
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Armada Collective: Ποιοι είναι οι χάκερ που επιτέθηκαν στις ελληνικές τράπεζες

SHARE:

24Media Network