ΣτΕ: Άκυρη η Α' ζώνη Υμηττού

ΑΘΗΝΑ-Συνεδριάζει  η Ολομέλεια του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες.
(Eurokinissi-ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ )
ΑΘΗΝΑ-Συνεδριάζει η Ολομέλεια του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες. (Eurokinissi-ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ ) EUROKINISSI

Το ΣτΕ ακύρωσε το Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο καθορίστηκαν τα μέτρα προστασίας της περιοχής του όρους Υμηττού

Έξι χρόνια μετά το Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο καθορίστηκαν τα μέτρα προστασίας της περιοχής του όρους  Υμηττού και των Μητροπολιτικών Πάρκων Γουδή-Ιλισσίων, το Συμβούλιο της Επικρατείας έρχεται να το κηρύξει αντισυνταγματικό.

Με μία σειρά αποφάσεων, αντίστοιχες με τον αριθνό των δήμων που είχαν προσφύγει κατά του Προεδρικού Διατάγματος, η Ολομέλεια του ανώτατου δικαστηρίου έκρινε πως υπάρχει πλημμέλεια καθώς δεν είχα προηγηθεί στρατηγική περιβαλλοντική εκτίμηση. Έτσι, οι σύμβουλοι της Επικρατείας ακύρωσαν το Προεδρικό Διάταγμα του 2011, όπου προβλεπόταν η αύξηση της α’ ζώνη απόλυτης προστασίας του Υμηττού από τα 76.000 σε 93.000 στρέμματα επί συνόλου 105.000 στρεμμάτων, απαγορεύοντας κάθε νέα δόμηση.

Η δικαστική απόφαση ήρθε ύστερα από σχετική Κρίση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που αποφάνθηκε ότι βάσει της οδηγίας 2001/42 απαιτούνταν στρατηγική περιβαλλοντική εκτίμηση πριν από τη θεσμοθέτηση του Προεδρικού Διατάγματος. Στο ΣτΕ είχαν προσφύγει οι δήμοι Κρωπίας, Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Παπάγου-Χολαργού, Ηλιούπολης, Ελληνικού-Αργυρούπολης, Παιανίας-Γλυκών Νερών  και Γλυφάδας.

SHARE:

24Media Network