Euroferry Olympia: Συνεχίζονται οι έρευνες για τους 12 αγνοούμενους – Στο νοσοκομείο άνδρες της ΕΜΑΚ

Euroferry Olympia: Συνεχίζονται οι έρευνες για τους 12 αγνοούμενους – Στο νοσοκομείο άνδρες της ΕΜΑΚ
Φωτιά στο πλοίο "Euroferry Olympia" στην Κέρκυρα intime

Συνεχίζεται η επιχείρηση κατάσβεσης και η μάχη για τη διάσωση των δώδεκα αγνοούμενων του πλοίου "Euroferry Olympia" στην Κέρκυρα. Εξειδικευμένη ομάδα βρίσκεται στην περιοχή, δύο άνδρες της ΕΜΑΚ νοσηλεύονται στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα.

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες στο εσωτερικό του πλοίου “Euroferry Olympia”, στο οποίο εκδηλώθηκε μεγάλη φωτιά τα ξημερώματα της Παρασκευής και εξακολουθεί να φλέγεται.

Πρόκειται για μια ιδιαίτερα δύσκολη επιχείρηση καθώς από τη φωτιά αναπτύσσεται θερμοκρασία η οποία φτάνει έως και τους 500 βαθμούς.

Μάλιστα, σύμφωνα με όσα μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, δύο πυροσβέστες της ΕΜΑΚ που διέσωσαν τους δύο ανθρώπους χθες νοσηλεύθηκαν για προληπτικούς λόγους στο νοσοκομείο, καθώς είχαν εισπνεύσει για περισσότερες από τρεις ώρες τους καπνούς της φωτιάς. Ο ένας εκ των δύο πυροσβεστών πήρε εξητήριο το πρωί του Σαββάτου. Από τους διασωθέντες, νοσηλεύεται διασωληνωμένος ένας επιβάτης του πλοίου.

Εξειδικευμένη ομάδα στην περιοχή

Σύμφωνα με τον υπουργό Ναυτιλίας, Γιάννη Πλακιωτάκη, από την πρώτη στιγμή υπήρξε γιγαντιαία επιχείρηση με τη συμμετοχή του Λιμενικού Σώματος, της Πολεμικής Αεροπορίας και του Πολεμικού Ναυτικού, κατά την οποία διασώθηκαν 280 άνθρωποι και μεταφέρθηκαν στην Κέρκυρα.

Όπως είπε ο υπουργός μιλώντας στο ΣΚΑΪ, αυτήν την ώρα συνεχίζονται οι έρευνες για τα 12 άτομα που αγνοούνται, μεταξύ των οποίων βρίσκονται και τρεις Έλληνες.

Εξειδικευμένη ναυαγοσωστική ομάδα βρίσκεται στην περιοχή όπου συνεχίζεται η κατάσβεση, καθώς, σύμφωνα με τον κ. Πλακιωτάκη, υπάρχουν ακόμα μικρές εστίες φωτιάς.

“Η επιχείρηση ήταν μια ηρωική διαδικασία, καταφέραμε κ σώσαμε δύο ακόμα επιβάτες” είπε ο υπουργός.

Όταν ολοκληρωθεί η κατάσβεση, σύμφωνα με τον κ. Πλακιωτάκη, πλοίο θα ρυμουλκηθεί σε ασφαλές σημείο και στη συνέχεια θα γίνει απάντληση των καυσίμων για να αποφευχθεί η θαλάσσια ρύπανση.

Κλιμάκιο της Ελληνικής Υπηρεσίας Διερεύνησης Ναυτικών Ατυχημάτων και Συμβάντων βρίσκεται στο σημείο για τη διερεύνηση του ατυχήματος, ενώ δόθηκε εντολή να διερευνηθούν τα πλήρη αίτια της φωτιάς.

Αφού ολοκληρωθούν οι διαδικασίες ρημούλκησησης, το πλοίο θα μεταφερθεί σε ασφαλές σημείο κατόπιν συμφωνίας της εταιρίας με τις αρχές.

Το πλοίο βρίσκεται 30 ναυτικά μίλια νότια της Κέρκυρας. Στο σημείο βρίσκεται πυροσβεστικό σκάφος από την Πάτρα, καθώς και άλλες δυνάμεις της πυροσβεστικής.

Από τους τρεις Έλληνες που αγνοούνται, ο ένας φέρεται να είναι κρητικής καταγωγής.

Το χρονικό

Τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής (18/02) στο κατάστρωμα 3 του επιβατηγού-οχηματαγωγού πλοίου Euroferry Olympia, που πλέει υπό σημαία Ιταλίας, στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά της νήσου Ερεικούσας, ξέσπασε πυρκαγιά από άγνωση μέχρι στιγμής αιτία, κατά την εκτέλεση δρομολογίου από Ηγουμενίτσα προς Μπρίντεζι με 237 επιβάτες και 51μελές πλήρωμα.

Ο πλοίαρχος του σκάφους αιτήθηκε εγκατάλειψη, όπως και έγινε, ενώ στη θαλάσσια περιοχή έπνεαν βορειοδυτικοί άνεμοι 4 Μποφόρ.

Η εταιρία τονίζει ότι το προσωπικό κινητοποιήθηκε άμεσα για την κατάσβεση της φωτιάς και στη συνέχεια, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες, ο κυβερνήτης πληροφόρησε τις αρμόδιες ελληνικές και ιταλικές Αρχές και αποφάσισε την εγκατάλειψη του πλοίου.

Οι επιβάτες απομακρύνθηκαν από το πλοίο με σωσίβιες λέμβους και σκάφη του ελληνικού αλλά και του ιταλικού λιμενικού που έσπευσαν στο σημείο.

Μετά την πλήρη καταμέτρηση και ταυτοποίηση των επιβαινόντων του εν λόγω πλοίου από στελέχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής την Παρασκευή, διαπιστώθηκε ότι διασώθηκαν 278 άνθρωποι.

Ο επίσημος αριθμός των αγνοουμένων αυξήθηκε από 11 σε 12, καθώς ένας από τους δύο ανθρώπους που απεγκλωβίστηκαν από το γκαράζ του πλοίου από άνδρες της ΕΜΑΚ δεν συγκαταλεγόταν στην επίσημη λίστα των επιβατών. Πρόκειται για αφγανό πρόσφυγα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα