Φωτιά σε πλοίο στην Κέρκυρα: Διακόπηκαν οι έρευνες – Αγωνία για τους 12 τελικά αγνοούμενους

Φωτιά σε πλοίο στην Κέρκυρα: Διακόπηκαν οι έρευνες – Αγωνία για τους 12 τελικά αγνοούμενους
Φωτιά σε πλοίο στην Κέρκυρα ap

Το Σάββατο θα συνεχιστούν οι έρευνες από άνδρες της ΕΜΑΚ στο εσωτερικό του πλοίου "Euroferry Olympia", που συνεχίζει να φλέγεται ανοιχτά της Κέρκυρας. Ολονύχτια η προσπάθεια κατάσβεσης της φωτιάς.

Με το πρώτο φως της ημέρας αναμένεται να επαναληφθούν από άνδρες της ΕΜΑΚ, οι έρευνες στο εσωτερικό του πλοίου “Euroferry Olympia”, στο οποίο εκδηλώθηκε μεγάλη φωτιά τα ξημερώματα της Παρασκευής και εξακολουθεί να φλέγεται.

Οι δύο εναέριοι διασώστες και οι άλλοι τέσσερις πυροσβέστες που είχαν ανέβει στο πλοίο, απομακρύνθηκαν, ενώ όπως σημείωναν πηγές από το λιμενικό σώμα, τα θερμικά φορτία στο πλοίο είναι ανεβασμένα, και το σκοτάδι μαζί με τους πυκνούς καπνούς, δυσχεραίνει το έργο των διασωστών.

Πάντως οι προσπάθειες κατάσβεσης στο φλεγόμενο πλοίο θα συνεχιστούν σε όλη τη διάρκεια της νύχτας από τρία ρυμουλκά σκάφη με πυροσβεστική δυνατότητα και πυροσβεστικά οχήματα που βρίσκονται πάνω σε επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο. Αναμένεται επίσης, ένα πλωτό πυροσβεστικό, καθώς και ένα ρυμουλκό με αυξημένη πυροσβεστική δυνατότητα.

Φωτιά σε πλοίο στην Κέρκυρα: Αγωνία για 12 αγνοούμενους, ανάμεσά τους και 3 Έλληνες

Έως τώρα, από την όλη επιχείρηση έχουν διασωθεί διακόσια εβδομήντα οκτώ (278) άτομα, στα οποία συμπεριλαμβάνεται και ένα άτομο το οποίο δεν υπήρχε στην επίσημη λίστα επιβατών, ενώ άλλα 12 τελικά φέρονται ως αγνοούμενα, μεταξύ των οποίων και τρεις Έλληνες υπήκοοι. Να σημειωθεί ότι αρχικά γινόταν λόγος για 11 αγνοούμενους.

Νωρίτερα σήμερα, άνδρες της ΕΜΑΚ με ελικόπτερο Super Puma, κατάφεραν να απεγκλωβίσουν δύο αλλοδαπούς – έναν Βούλγαρο οδηγό και έναν Αφγανό – που ήταν εγκλωβισμένοι στο εσωτερικό του πλοίου.

Οι δύο άνδρες έφτασαν στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας, “Ιωάννης Καποδίστριας”, με αεροσκάφος AS 332C1 Super Puma και διεκομίσθησαν στο Γενικό Νοσοκομείο του νησιού, ενώ όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, και οι δύο φέρεται να έχουν αναπνευστικό πρόβλημα λόγου του καπνού που εισέπνευσαν, με τον έναν εκ των δύο να είναι σε πιο σοβαρή κατάσταση.

Οι δύο εγκλωβισμένοι επιβάτες φέρεται πως βρήκαν διέξοδο σωτηρίας σε ένα “τυφλό” σημείο του πλοίου, στο 5ο υπόγειο κατάστρωμα, όπου κατέφυγαν προκειμένου να γλυτώσουν από τις πύρινες φλόγες.

Η επιχείρηση διάσωσής τους κράτησε πολλές ώρες, με τους άνδρες της ΕΜΑΚ και της πυροσβεστικής να καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες.

Φωτιά σε πλοίο στην Κέρκυρα: Δέκα επιβάτες στο νοσοκομείο

Σύμφωνα με ανακοίνωση του νοσοκομείου Κέρκυρας, διακομίσθηκαν με το ΕΚΑΒ στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, προερχόμενοι από τον Λιμένα Κέρκυρας εξαιτίας ναυαγίου 10 ασθενείς (9 άνδρες και μία γυναίκα), στους οποίους παρασχέθηκαν άμεσα οι πρώτες βοήθειες.

Οι έξι από αυτούς παρουσίαζαν ελαφρά αναπνευστική δυσχέρεια λόγω εισπνοής μονοξειδίου, η γενική κατάστασή τους ήταν καλή και παραμένουν νοσηλευόμενοι στην Πνευμονολογική και Παθολογική κλινική του Νοσοκομείου για προληπτικούς λόγους και χορήγηση οξυγονοθεραπείας.

Ομοίως ένας ασθενής με κάκωση μηνίσκου παραμένει νοσηλευόμενος προληπτικά στην πνευμονολογική κλινική λόγω αναπνευστικής δυσχέρειας. Επιπροσθέτως σε έναν ασθενή με υπέρταση, έναν με κακουχία και μία ασθενή με κάκωση γόνατος, μετά την ολοκλήρωση των εξετάσεων και την χορήγηση οδηγιών, δόθηκαν εξιτήρια.

Το χρονικό

Τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής (18/02) στο κατάστρωμα 3 του επιβατηγού-οχηματαγωγού πλοίου Euroferry Olympia, που πλέει υπό σημαία Ιταλίας, στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά της νήσου Ερεικούσας, ξέσπασε πυρκαγιά από άγνωση μέχρι στιγμής αιτία, κατά την εκτέλεση δρομολογίου από Ηγουμενίτσα προς Μπρίντεζι με 237 επιβάτες και 51μελές πλήρωμα.

Ο πλοίαρχος του σκάφους αιτήθηκε εγκατάλειψη, όπως και έγινε, ενώ στη θαλάσσια περιοχή έπνεαν βορειοδυτικοί άνεμοι 4 Μποφόρ.

Φωτιά σε πλοίο στην Κέρκυρα eurokinissi

Η εταιρία τονίζει ότι το προσωπικό κινητοποιήθηκε άμεσα για την κατάσβεση της φωτιάς και στη συνέχεια, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες, ο κυβερνήτης πληροφόρησε τις αρμόδιες ελληνικές και ιταλικές Αρχές και αποφάσισε την εγκατάλειψη του πλοίου.

Οι επιβάτες απομακρύνθηκαν από το πλοίο με σωσίβιες λέμβους και σκάφη του ελληνικού αλλά και του ιταλικού λιμενικού που έσπευσαν στο σημείο.

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες

Συγκλονιστικές είναι οι μαρτυρίες των επιβατών που κατάφεραν να εγκαταλείψουν το φλεγόμενο πλοίο και οδηγήθηκαν με ασφάλεια στην Κέρκυρα.

«Μας ξύπνησαν 4.30 ώρα το βράδυ και είδαμε ότι η φωτιά ξεκίνησε από το γκαράζ και επεκτάθηκε γρήγορα. Είμαστε στις σωσίβιες λέμβους συγκεκριμένα σε αυτή που βρίσκομαι είμαστε 140 άτομα. Φοβάμαι ότι δεν έχουν σωθεί όλοι γιατί ήταν κάποιοι που κοιμόντουσαν στο γκαράζ», ανέφερε σε τηλεφωνική επικοινωνία με MEGA, ένας από τους επιβάτες.

Ο Λάκης Χαλκιάς επιβάτης του πλοίου περιέγραψε στην ΕΡΤ τον πανικό που επικράτησε με το πλήρωμα να ξυπνά τους επιβάτες στις καμπίνες τους ενημερώνοντάς τους για φωτιά.

“Βγήκαμε στο κατάστρωμα και είδαμε τους πυκνούς καπνούς, η κατάσταση ήταν αποπνικτική”. Σε κάποια φάση μας έβαλαν στις λέμβους” είπε.

Σε 15 λεπτά η φωτιά έφτασε στο κατάστρωμα όπου βρισκόμασταν είπε επιβάτης μιλώνστας στον ΣΚΑΙ.

Ο Δημήτρης Κοσκινάς κάτοικος της Κέρκυρας περιέγραψε στον ΣΚΑΙ πως μαύρος καπνός έχει σκεπάσει μια μεγάλη περιοχή της Αλβανίας και την Κέρκυρα ενώ ακούστηκαν και εκρήξεις.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα