Φωτιά στη Βαρυμπόμπη: Εκκενώθηκε μέσα στη νύχτα τμήμα του Κρυονερίου – Συνεχείς αναζωπυρώσεις

Φωτιά στη Βαρυμπόμπη: Εκκενώθηκε μέσα στη νύχτα τμήμα του Κρυονερίου – Συνεχείς αναζωπυρώσεις
Στις φλόγες σπίτι στη Βαρυμπόμπη. AP Photo/Thanassis Stavrakis

Η επέλαση της καταστροφικής φωτιάς στη Βαρυμπόμπη συνεχίστηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να καταβάλουν τιτάνιες προσπάθειες για την κατάσβεσή της. Στην προσπάθεια των επίγειων δυνάμεων να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά συνδράμουν από το πρώτο φως της ημέρας και τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης. Δεκάδες καμένα σπίτια και τεράστιας έκτασης καταστροφή

Αποπνικτική είναι η κατάσταση σχεδόν σε ολόκληρη την Αττική από την μεγάλη και καταστροφική φωτιά στους πρόποδες της Πάρνηθας, στην ευρύτερη περιοχή της Βαρυμπόμπης, που ξέσπασε χθες το μεσημέρι, ισοπεδώνοντας μία τεράστια δασική έκταση, δεκάδες σπίτια και επιχειρήσεις από τους Θρακομακεδόνες, έως τις Αδάμες και τα όρια του Ολυμπιακού Χωριού και του Κρυονερίου.

Το πιο σημαντικό απ’ όλα όμως, μέσα σε αυτή την εφιαλτική κατάσταση είναι πως χάρη στον καλό συντονισμό και τις υπεράνθρωπες πραγματικά προσπάθειες πυροσβεστών, αστυνομικών και εθελοντών, δεν κινδύνευσαν άνθρωποι και απομακρύνθηκαν εκατοντάδες πολίτες με ασφάλεια. Οι ζημιές είναι δεδομένο ότι θα είναι τεράστιες.

INTIME NEWS

 

Ουσιαστικά τη νύχτα και τα ξημερώματα, το πύρινο μέτωπο ακολούθησε το Ρέμα Χελιδονούς προς Εθνική Οδό και από την πλευρά της Άνω Βαρυμπόμπης κινήθηκε προς τα όρια του Κρυονερίου, όπου λίγο μετά τις 3 τα ξημερώματα δόθηκε εντολή εκκένωσης για όσους βρίσκονται επί της οδού Ανοίξεως πλησίον της δασικής έκτασης Κρυονερίου.

Το πρωί και λόγω υγρασίας το πύρινο μέτωπο εμφανίζει μία εικόνα καλύτερη σύμφωνα με εκτιμήσεις αξιωματικών της Πυροσβεστικής, όμως ο μεγάλος φόβος είναι για αργότερα το πρωί που θα αυξηθούν και πάλι οι θερμοκρασίες και το υψηλό θερμικό φορτίο σε συνδυασμό με το πευκοδάσος στην Άνω Βαρυμπόμπη αν δώσει αναζωπυρώσεις η κατεύθυνση που θα μπορούσε πλέον να πάρει η φωτιά, θα είναι προς το βουνό της Πάρνηθας με ανυπολόγιστες συνέπειες. Με το πρώτο φως της ημέρας κιόλας, τα εναέρια μέσα έπιασαν δουλειά από νωρίς και το μεγάλο στοίχημα είναι αυτό. Να περιοριστεί ειδικά εκείνη η πλευρά του πύρινου μετώπου και να αντιμετωπιστούν όλες οι μικρές εστίες αυτή την στιγμή κατά μήκος της καμένης έκτασης, που συνεχώς όμως αναζωπυρώνονται εξαιτίας του υψηλού πυροθερμικού φορτίου.

Φωτιά στη Βαρυμπόμπη ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI

Από νωρίς χθες δόθηκε εντολή εκκένωσης σε όλες τις πληγείσες περιοχές, ορισμένοι κυρίως ηλικιωμένοι άνθρωποι και άτομα με κινητικά προβλήματα παρέμειναν όμως στις οικίες τους και ζήτησαν στη συνέχεια βοήθεια για να απομακρυνθούν. Πυροσβεστική και Αστυνομία πραγματοποίησαν 315 απεγκλωβισμούς πολιτών και απομακρύνσεις σε ασφαλή σημεία. Επτά άτομα, όλοι μόνο με αναπνευστικά προβλήματα, έχουν μεταφερθεί στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο.

Από την πυρκαγιά έχουν προκλήθηκαν και προβλήματα στην ηλεκτροδότηση. Από την ΕΛ.ΑΣ. συνδράμουν 305 αστυνομικοί με 80 οχήματα, ενώ με διαταγή του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. Αντιστρατήγου Μιχαήλ Καραμαλάκη τέθηκε σε επιφυλακή το προσωπικό των αρμοδίων Διευθύνσεων της ΓΑΔΑ για την άμεση και αποτελεσματική διαχείριση κάθε ζητήματος σχετικού με την διασφάλιση της σωματικής ακεραιότητας των κατοίκων των πυρόπληκτων περιοχών και των περιουσιών τους. Σε κατάσταση άμεσης ετοιμότητας τέθηκε και το προσωπικό των λοιπών Υπηρεσιών της Αττικής με σκοπό την, σε συντρέχουσα περίπτωση, έγκαιρη και κατά το έπακρο δραστηριοποίησή του.

Φωτιά στη Βαρυμπόμπη ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ / EUROKINISSI

Εξαιτίας της φωτιάς στην περιοχή, έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων, στην Λ. Τατοΐου από την Λ. Κύμης έως την οδό Ερυθραίας, στην οδό Ερυθραίας από το ύψος της γέφυρας Βαρυμπόμπης, στην Λ. Τατοΐου από την οδό Πάρνηθος (Ιπποκράτειος Πολιτεία-Ταβέρνα Λάμπρος), στη Λ. Κρυονερίου, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Κρυονέρι από το ύψος της οδού Δημοκρατίας και στον παράδρομο της Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας από την οδό Ελαιών, στο ρεύμα προς Βαρυμπόμπη. Η κυκλοφορία στην Λ. Κύμης έχει αποκατασταθεί όπως και στην Εθνική Οδό από το ύψος του Αγίου Στεφάνου, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα.

Σημειώνεται ότι κατά την έκτακτη ενημέρωση που παραχώρησε χθες ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς από το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής, παρουσία και του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ανέφερε μεταξύ άλλων πως έχουν εξασφαλισθεί ξενοδοχεία για την ασφαλή παραμονή των πυρόπληκτων όσο χρειαστεί μέχρι να μπορέσουν να επιστρέψουν στις οικίες τους, ενώ σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού μεταφέρθηκαν για λόγους ασφαλείας πολύτιμα έργα από τα πρώην βασιλικά κτήματα Τατοΐου.

Καπνός πάνω από την Αττική λόγω των πυρκαγιών AP Photo/Aggelos Barai

Στην πυρκαγιά επιχειρούν 520 πυροσβέστες, με 17 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 150 οχήματα, το ΜΕΤΠΕ και το κινητό επιχειρησιακό κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ. Έχουν κινητοποιηθεί και περιοδικά θα επιχειρήσουν 5 αεροσκάφη και 9 ελικόπτερα. Συνδρομή παρέχει ο Ελληνικός Στρατός με πεζοπόρα τμήματα και εναέρια μέσα πυρόσβεσης. Επίσης, συνδράμουν πολυάριθμες εθελοντικές ομάδες καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου, ενώ έρευνα για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ξέσπασε η φωτιά πραγματοποιείται από την Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ).

Καπνός από την φωτιά στην Βαρυμπόμπη, πάνω από την Αθήνα Aggelos Barai/AP Photo

Σε λειτουργία τα κυκλώματα του ΑΔΜΗΕ

Βελτιωμένη είναι σήμερα η εικόνα στο δίκτυο ηλεκτροδότησης καθώς τα ξημερώματα επανήλθαν σε λειτουργία τα κυκλώματα του Συστήματος Μεταφοράς που είχαν βγει εκτός λόγω της πυρκαγιάς. Πρόκειται για το διπλό κύκλωμα υπερυψηλής τάσης 400 kV μεταξύ ΚΥΤ Αγίου Στέφανου και ΚΥΤ Αχαρνών και το κύκλωμα υψηλής τάσης 150 kV ‘Αγιος Στέφανος-Χαλκηδόνα-Ολυμπιακό Χωριό.

Πάντως το σύστημα καλείται και σήμερα να αντιμετωπίσει δύσκολες συνθήκες εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών, της υψηλής ζήτησης αλλά και των πρόσθετων προβλημάτων που μπορεί να προκύψουν από τις πυρκαγιές. Η ζήτηση σύμφωνα με τις προβλέψεις αναμένεται να κινηθεί και σήμερα σε επίπεδα – ρεκόρ, κοντά στα 11.000 μεγαβάτ ενώ σε υψηλά επίπεδα διαμορφώνονται και οι τιμές χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας. Σε ετοιμότητα για περικοπές στη ζήτηση ρεύματος βρίσκονται παράλληλα οι μεγάλοι καταναλωτές ρεύματος (βιομηχανίες).

Η ηλεκτροδότηση της Αττικής εξασφαλίστηκε χθες με παράκαμψη των σημείων που ήταν εκτός λειτουργίας λόγω της πυρκαγιάς, κάτι που ωστόσο μειώνει δραστικά την ασφάλεια του συστήματος.

Φωτιά στη Βαρυμπόμπη ΙΝΤΙΜΕ

Σε εξέλιξη η φωτιά σε Εύβοια – Εκκενώθηκαν Κουρκουλοί και Σκεπαστή

Στο μεταξύ σε εξέλιξη παραμένει η μεγάλη δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες, στην περιοχή Μυρτιά του δήμου Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας Ευβοίας. Για την κατάσβεσή της επιχειρούν 95 πυροσβέστες με 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 35 οχήματα και 2 Α/Φ, ενώ συνδρομή παρέχουν υδροφόρες και μηχανήματα έργου Ο.Τ.Α.

Τα ξημερώματα της Τετάρτης εστάλη μήνυμα για εκκένωση των οικισμών Κουρκουλοί και Σκεπαστή Ευβοίας μέσω του ειδικού τηλεφωνικού αριθμού 112. Το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στους οικισμούς Κουρκουλοί ή Σκεπαστή Εύβοιας εκκενώστε τώρα προς Κεχριές μέσω Σκεπαστής. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας».

Νωρίτερα είχε δοθεί εντολή εκκένωσης των οικισμών Ρετσινόλακκος, Χρονιά και Σηπιάδα. Στην περιοχή κάηκαν σπίτια.

Μεγάλη φωτιά στην Εύβοια την Τρίτη 3/8/21 Michael Pappas/AP PHOTOS

Μαίνονται οι πυρκαγιές σε Μεσσηνία και Λακωνία

Παράλληλα σε εξέλιξη είναι και οι δύο δασικές πυρκαγιές στο Βασιλίτσι Μεσσηνίας και στην Καστανιά Λακωνίας.

– Στο Βασιλίτσι επιχειρούν 74 πυροσβέστες, με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 22 οχήματα και 1 Ε/Π. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.

– Στην Καστανιά του Δήμου Ανατολικής Μάνης επιχειρούν 55 πυροσβέστες, με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 21 οχήματα, 1 Ε/Π και 2 Α/Φ. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα