Φωτιά στην Εύβοια: Σύλληψη εμπρηστή – Τριπλό το μέτωπο

Φωτιά στην Εύβοια: Σύλληψη εμπρηστή – Τριπλό το μέτωπο
Πυρκαγιά στην περιοχή Μακρυχώρι Ευβοίας, Πέμπτη 4 Ιουλίου 2019. (EUROKINISSI) Eurokinissi

Ο 64χρονος συνελήφθη αργά το βράδυ πριν ξεσπάσουν οι άλλες δύο εστίες τα μεσάνυχτα σε εκ διαμέτρου αντίθετες αποστάσεις-Επιχείρησε να κάψει κλαδιά έξω από το σπίτι του και η φωτιά λόγω του αέρα πήρε διαστάσεις.

Σοβαρές ενδείξεις εμπρησμού υπήρχαν στην Εύβοια και τελικά επιβεβαιώθηκαν. Ενώ υπήρχε αισιοδοξία χθες το βράδυ και το μέτωπο που είχε ξεσπάσει από τις δύο το μεσημέρι στα Μανίκια είχε αρχίσει να πέφτει και να κερδίζουν έδαφος οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής, ελάχιστα λεπτά πριν τα μεσάνυχτα και με χρονική διαφορά μόλις 6 λεπτών μεταξύ τους, ξέσπασαν δύο νέες εστίες στην ευρύτερη περιοχή με αρκετή απόσταση μεταξύ τους κοντά στα χωριά Πυργί και Άγιος Γεώργιος.

Στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας συνελήφθη χθες, από υπαλλήλους της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) και ανακριτικούς υπαλλήλους του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Κύμης, ένας 64χρονος Έλληνας, ως υπαίτιος πρόκλησης της αγροτοδασικής πυρκαγιάς, στην περιοχή Μανίκια Εύβοιας, η οποία εκδηλώθηκε χθες, στις 14:15, το μεσημέρι.

Ο συλληφθείς φέρεται να προκάλεσε την πυρκαγιά με τη χρήση γυμνής φλόγας, για την καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών στον περιβάλλοντα χώρο της οικίας του. Θα οδηγηθεί σήμερα ενώπιον του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Χαλκίδας. Καθώς ήταν ημέρα για την οποία υπήρχε προειδοποίηση υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς με σαφείς προειδοποιήσεις και απαγορεύσεις για θερμές εργασίες εν υπαίθρω, θα κρίνει ο Εισαγγελέας αν θα αποδοθεί κατηγορία για εμπρησμό από αμέλεια ή πρόθεση.

Ο 64χρονος συνελήφθη αργά το βράδυ πριν ξεσπάσουν οι άλλες δύο εστίες τα μεσάνυχτα σε εκ διαμέτρου αντίθετες αποστάσεις για αυτό και συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του ή των εμπρηστών που φαίνεται εκμεταλλεύτηκαν αυτή την συγκυρία και προκάλεσαν δύο νέες εστίες σε εκ διαμέτρου αντίθετες αποστάσεις.

Κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) βρίσκεται στην περιοχή της Εύβοιας και παραμένει λοιπόν προς διερεύνηση των αιτιών, για τις άλλες δύο πυρκαγιές που είναι σε εξέλιξη στον Άγιο Γεώργιο και στο Πυργί.

Το χρονικό

Οι άνεμοι δυστυχώς τα ξημερώματα εντάθηκαν και πάλι με αποτέλεσμα η κατάσταση να γίνει και πάλι ανεξέλεγκτη. Χθες το απόγευμα μετά από εισήγηση του Επικεφαλής των Πυροσβεστικών Δυνάμεων πραγματοποιήθηκε προληπτική οργανωμένη απομάκρυνση των κατοίκων της Τοπικής Κοινότητας Μακρυχωρίου Ευβοίας και μεταφορά τους σε ασφαλές σημείο στο κοντινό χωριό της Σέτας, με ενέργειες του Δήμου Κύμης – Αλιβερίου.

Εξαιτίας της κατάστασης που επικρατούσε τα ξημερώματα, έγινε εκ νέου εισήγηση για την προληπτική εκκένωση ακόμη τεσσάρων χωριών και συγκεκριμένα, του Νεοχωρίου, της Δάφνης, του Γαβαλά και του Λοφίσκου που ολοκληρώθηκαν με την μεταφορά κατοίκων σε ασφαλή σημεία.

 

Οι εικόνες που επικρατούσαν τα ξημερώματα ήταν δραματικές με τους κατοίκους να σπεύδουν να απομακρυνθούν. Μέχρι στιγμής πάντως δεν φαίνεται να έχει υποστεί ζημιές κανένα σπίτι.

Συνολικά, στις τρεις πυρκαγιές της ευρύτερης περιοχής επιχειρούν δυνάμεις από τις Περιφέρειες Αττικής, Στερεάς Ελλάδας, Θεσσαλίας, Δυτικής Μακεδονίας, και Πελοποννήσου. Αναλυτικά: 175 πυροσβέστες με 78 οχήματα, 60 πυροσβέστες πεζοπόρων τμημάτων, 20 πυροσβέστες με 10 οχήματα του Μηχανοκίνητου Ειδικού Τμήματος Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων (Μ.Ε.Τ.Π.Ε.), ενώ στο έργο της κατάσβεσης συνδράμει η Τοπική Αυτοδιοίκηση με 12 υδροφόρες και 6 μηχανήματα έργου. Με το πρώτο φως επιχειρούν από αέρος 4 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα.

Στο σημείο συνδράμουν η ΕΛ.ΑΣ, το Ε.Κ.Α.Β. και η Δασική Υπηρεσία. Προληπτικά κάποιοι κάτοικοι έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία για την παροχή Πρώτων Βοηθειών, με αναπνευστικά προβλήματα.

Σημειώνεται ότι για την διερεύνηση των ύποπτων συνθηκών κάτω από τις οποίες ξέσπασε η πυρκαγιά και εξελίχτηκε τα μεσάνυχτα με δύο νέες εστίες, έχει από χθες το απόγευμα μεταβεί στο σημείο και πραγματοποιεί έρευνα κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) του Πυροσβεστικού Σώματος.

Έκκληση απευθύνει η Πυροσβεστική προς τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής που εξελίσσεται η πυρκαγιά να ακολουθούν τις υποδείξεις των Αρχών, για την ασφάλειά τους και την διευκόλυνση του έργου της κατάσβεσης.

Στο μέτωπο του Γαβαλά εστιάζονται οι προσπάθειες

Αισιόδοξος για την πορεία της φωτιάς, την οποία χαρακτήρισε διαχειρίσιμη, εμφανίστηκε σε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό News 24/7 στους 88,6, ο αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας, Φάνης Σπανός. Είπε ωστόσο, ότι οι φωτιές παραμένουν τρεις με οκτώ μέτωπα και αυτήν την ώρα, οι προσπάθειες εστιάζονται στο μέτωπο του Γαβαλά, ενώ συμφώνησε με την άποψη των αρχών, ότι μάλλον πρόκειται για εμπρησμό.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα