Φωτιά στον Άγιο Βασίλειο Ρεθύμνου – Εκκενώθηκε η περιοχή Ορνέ, τραυματίστηκε πυροσβέστης

Φωτιά στον Άγιο Βασίλειο Ρεθύμνου – Εκκενώθηκε η περιοχή Ορνέ, τραυματίστηκε πυροσβέστης
Φωτιά στην Ελλάδα (φωτογραφία αρχείου) EUROKINISSI

Μεγάλη φωτιά βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή Κρύα Βρύση Αγίου Βασιλείου στο Ρέθυμνο. Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής επιχειρούν στο σημείο με έναν πυροσβέστη να έχει τραυματιστεί ελαφρά. Πυρκαγιά ξέσπασε και στην Κέρκυρα.

Μεγάλη φωτιά είναι σε εξέλιξη σε ημιορεινή περιοχή του Δήμου Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνου και συγκεκριμένα μεταξύ των χωριών Ορνέ και Κρύας Βρύσης, κινητοποιώντας ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Σημαντικός αριθμός πυροσβεστικών δυνάμεων όλου του νησιού μάχεται τις φλόγες, και αυτή την ώρα δεν υπάρχει αυτή κίνδυνος και για τα δύο χωριά. Προηγουμένως είχε γίνει προληπτική απομάκρυνση κατοίκων από την Ορνέ με εντολή του δημάρχου Γιάννη Ταταράκη καθώς οι φλόγες είχαν φτάσει στα ογδόντα μέτρα από τα πρώτα σπίτια του χωριού.

Σύμφωνα με to ΑΠΕ-ΜΠΕ από το Συντονιστικό της Πυροσβεστικής Διοίκησης Κρήτης, οι δυνάμεις συνεχώς ενισχύονται. Αυτή την ώρα 17 οχήματα βρίσκονται στο σημείο της φωτιάς με τη συνδρομή πεζοπόρων τμημάτων και δεκάδων πυροσβεστών.

Η φλόγες οι οποίες τροφοδοτούνται από τον ισχυρό άνεμο που πνέει στην περιοχή, κατακαίουν γεωργική αγροτική έκταση και μέρος χορτολιβαδικής και όπως είπε ο κ. Ταταράκης, «τα χωριά δεν κινδυνεύουν πλέον, η πυρκαγιά έχει πορεία προς τον κεντρικό δρόμο που οδηγεί από το Ρέθυμνο στην Αγία Γαλήνη και πιστεύω ότι οι πυροσβέστες θα καταφέρουν να την τιθασεύσουν».

Φωτιά στο Ρέθυμνο Creta Post


Από πλευράς του Δήμου 20 υδροφόρες συμμετέχουν στην κατάσβεση ενώ στις προσπάθειες τις επίγειες βοηθούν από αέρος δύο πυροσβεστικά ελικόπτερα. Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης τραυματίστηκε ελαφρά ένας πυροσβέστης, ο οποίος αναμένεται να μεταφερθεί στο νοσοκομείο για να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.

Η ατμόσφαιρα στο χωριό Ορνέ, όπως αναφέρει το neakriti.gr, είναι αποπνικτική λόγω των πυκνών καπνών, ενώ οι νεότεροι σε ηλικία προσπαθούν να φυγαδεύσουν τους ηλικιωμένους σε κοντινά χωριά και συγγενικά σπίτια. Παράλληλα, κτηνοτρόφοι απομάκρυναν τα ζώα τους από την περιοχή.

Οι κάτοικοι του οικισμοί είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι ενώ δυνάμεις της αστυνομίας που βρίσκονται στο σημείο, ζήτησαν αρχικά την συνδρομή του Κέντρου Υγείας Σπηλίου προκειμένου μια 92χρονη κατάκοιτη να μεταφερθεί σε ασφαλές σημείο με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ.

Φωτιά στο χωριό Ορνέ Ρεθύμνου Nea Kriti

Φωτιά στο χωριό Ορνέ Ρεθύμνου Nea Kriti

Πυρκαγιά στην Κέρκυρα

Πυρκαγιά ξέσπασε το μεσημέρι της Παρασκευής και στα Χλωματιανά Κέρκυρας σε δύσβατο σημείο. Για την κατάσβεσή της επιχειρούν από αέρος δύο αεροσκάφη πετζετέλ κι ένα ελικόπτερο Mi 8. 

Υπό έλεγχο η φωτιά στη Φέριζα Σαρωνικού

Νωρίτερα, η φωτιά που ξέσπασε το πρωί της Παρασκευής (15/07) στη Φέριζα Σαρωνικού τέθηκε υπό μερικό έλεγχο, καθώς κυκλώθηκε από τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που έσπευσαν στο σημείο.

Φωτιά στη Φέριζα Σαρωνίδας INTIME NEWS


Συναγερμός σήμανε νωρίτερα στο Πυροσβεστικό Σώμα, προκαλώντας την άμεση κινητοποίηση των επίγειων και εναέριων δυνάμεων, καθώς η φωτιά έκαιγε μεν χαμηλή βλάστηση, βρισκόταν όμως κοντά σε σπίτια, ενώ το έργο της Πυροσβεστικής δυσκόλευαν οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή.

Φωτιά στη Φέριζα Σαρωνίδας INTIME NEWS

Φωτιά στη Φέριζα Σαρωνικού pyrkagianews

Για την κατάσβεση της φωτιάς επιχείρησαν 92 πυροσβέστες με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 22 οχήματα, ενώ από αέρος πραγματοποίησαν ρίψεις 4 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα. Παράλληλα, συνέδραμαν εθελοντές πυροσβέστες και υδροφόρες Ο.Τ.Α., ενώ με εντολή του αρχηγού της Πυροσβεστικής, κλιμάκιο της Δ.Α.Ε.Ε. έχει μεταβεί για τη διερεύνηση των αιτιών της πυρκαγιάς.

Φωτιά στη Φέριζα Σαρωνικού pyrkagianews

Μεταφέροντας την εικόνα που επικρατεί στο σημείο, ο αντιδήμαρχος Λαυρεωτικής, Θανάσης Μακροδημήτρης σε δηλώσεις του στο OPEN νωρίτερα, ανέφερε μετά από εντολή της Πυροσβεστικής, πραγματοποιήθηκε η εκκένωση της Φέριζας με πούλμαν και οχήματα του Δήμου, τονίζοντας πως ο κύριος στόχος είναι να καταφέρουν οι δυνάμεις να οριοθετήσουν τη φωτιά και να μην ξεφύγει.

Νωρίτερα, οριοθετήθηκε η πυρκαγιά που ξέσπασε στον Κουβαρά Αττικής και συγκεκριμένα στη θέση Κάμπος και η οποία προκάλεσε την άμεση κινητοποίση της Πυροσβεστικής.

Μήνυμα του 112 για εντολή εκκένωσης προς Λαγονήσι

Μάλιστα, μέσω της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας εστάλη μήνυμα μέσω του 112 στους κατοίκους της περιοχής, ενημερώνοντάς τους για τη δασική πυρκαγιά και καλώντας τους παράλληλα να εκκενώσουν προς το Λαγονήσι.

Συγκεκριμένα, το μήνυμα ανέφερε “Αν βρίσκεστε στη Φέριζα Αττικής εκκενώστε τώρα προς Λαγονήσι‼️ Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθήστε τις οδηγίες των Αρχών“.

Παράλληλα, πληροφορίες αναφέρουν πως κάτοικοι και του Άγιου Παντελεήμονα εγκατέλειψαν την περιοχή, ωστόσο δεν έχει δοθεί εντολή εκκένωσης για τον συγκεκριμένο οικισμό.

Στο “κόκκινο” πέντε περιφέρειες την Παρασκευή

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται για σήμερα, Παρασκευή (15/07), για πέντε περιφέρειες της χώρας, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας.

Συγκεκριμένα πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται σήμερα για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας)
  • Περιφέρεια Κρήτης
  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α.

Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα