Φωτιές σε Άνδρο και Ηλεία: Εκκενώθηκε προληπτικά ένας μικρός οικισμός, σε ετοιμότητα άλλοι δύο

Φωτιές σε Άνδρο και Ηλεία: Εκκενώθηκε προληπτικά ένας μικρός οικισμός, σε ετοιμότητα άλλοι δύο
Ελικόπτερο της Πυροσβεστικής. Eurokinissi

Σε εξέλιξη η φωτιά που έχει ξεσπάσει στο Κόρθι Άνδρου. Εκκενώθηκε προληπτικά ο μικρός οικισμός Καλαμάκι, που βρίσκεται δίπλα στο χωριό Καππαριά, ενώ παραμένουν απλά σε ετοιμότητα οι κάτοικοι σε Καππαριά και Μωρακαίους.

Σε εξέλιξη παραμένει με ελαφρώς καλύτερη εικόνα η φωτιά που μαίνεται σχετικά κοντά σε οικισμούς στο Κόρθι Άνδρου και σε έκταση με χαμηλή βλάστηση και πουρνάρια.

Στην περιοχή πνέουν άνεμοι ριπαίοι εντάσεως έως και 4-5 μποφόρ ενώ υπάρχουν διάσπαρτα σπίτια που μέχρι στιγμής δεν έχουν κινδυνεύσει άμεσα.

Ωστόσο, η Πυροσβεστική εισηγήθηκε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση οι κάτοικοι δύο οικισμών της  Καππαριάς και των Μωρακαίων να ενημερωθούν και να βρίσκονται σε ετοιμότητα για εκκένωση αν χρειαστεί, κυρίως λόγω της πορείας που φαίνεται να αποκτά το πύρινο μέτωπο στο σημείο. Από την πλευρά της η Δημοτική Αρχή προχώρησε στην προληπτική εκκένωση ενός μικρού οικισμού, του Καλαμακίου που βρίσκεται κοντά στην Καππαρία και στους άλλους δύο οικισμούς, οι κάτοικοι παραμένουν σε ετοιμότητα.

Για να μην καθυστερήσει η Πυροσβεστική με την ενίσχυση επίγειων δυνάμεων με πλωτά μέσα δόθηκε εντολή πέραν των άλλων, το Super Puma που μετέφερε πεζοπόρο τμήμα να πραγματοποιήσει αμέσως μετά και ρίψη νερού, ενώ έχει σηκωθεί ακόμη ένα ελικόπτερο.

Συνολικά, μαζί με τις ενισχύσεις που έχουν σπεύσει και σπεύδουν στην περιοχή, επιχειρούν 17 πυροσβέστες με 5 οχήματα, μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος, 2 ελικόπτερα και 2 αεροσκάφη. Τις προσπάθειες κατάσβεσης συνδράμουν εθελοντές πυροσβέστες, 3 βυτιοφόρα Ο.Τ.Α. και ένα μηχάνημα έργου.

Την ίδια ώρα έχει ξεσπάσει και νέα φωτιά, αυτή την φορά σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Καλλίκωμο Σκιλλούντος, στα Κρέστενα Ηλείας. Η φωτιά εντοπίζεται κοντά σε διάσπαρτες κατοικίες, ενώ επί τόπου έχουν κινητοποιηθεί και επιχειρούν μαζί με τις ενισχύσεις που κατέφτασαν στο σημείο, 50 πυροσβέστες με 17 οχήματα, 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 4 αεροσκάφη.

ileialive.gr

ileialive.gr

ileialive.gr

 

 

Πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς την Τρίτη

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, για αύριο Τρίτη 21 Ιουλίου 2020, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) σε  Σάμο και Ικαρία.

Για τις ανωτέρω περιοχές τίθεται σε εφαρμογή το 2ο στάδιο επιχειρησιακής ετοιμότητας του Π.Σ. και θα πραγματοποιηθούν περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και μικτές περιπολίες από Πυροσβεστικές, Αστυνομικές και Στρατιωτικές δυνάμεις.

Ταυτόχρονα, για αυτές τις περιοχές, τίθεται σε εφαρμογή το Σχέδιο δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών, σύμφωνα με το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπεται, η εφαρμογή του μέτρου της προληπτικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και “ευπαθείς” περιοχές.

Σε άμεση συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχουν ενημερωθεί όλες οι αρμόδιες εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και οι Περιφέρειες και Δήμοι της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα για τη λήψη μέτρων αρμοδιότητάς τους.

Απευθύνεται έκκληση στους πολίτες:

  • Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν οποιαδήποτε δραστηριότητα θα μπορούσε να προκαλέσει εκδήλωση πυρκαγιάς.
  • Να παρακολουθούν τις πληροφορίες για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών που είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα και στους επίσημους λογαριασμούς του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Facebook και στο Twitter.
  • Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, να ειδοποιούν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199 ή στον Ευρωπαϊκό Αριθμό κλήσης 112.
  • Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Τέλος, παρακαλούνται όλοι οι πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων Αρχών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα