ΓΓ Ισότητας: Αδιαμφισβήτητο το δικαίωμα στην άμβλωση – Καλώς κατέβηκαν οι αφίσες

ΓΓ Ισότητας: Αδιαμφισβήτητο το δικαίωμα στην άμβλωση – Καλώς κατέβηκαν οι αφίσες
Στιγμιότυπο από την συγκέντρωση υπέρ του δικαιώματος στην έκτρωση Eurokinissi

Μετά τις μεγάλες αντιδράσεις στα social media, η ΓΓ Ισότητας υπενθυμίζει το νομικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στις αμβλώσεις.

Η γενική γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, πήρε θέση για τις αφίσες κατά των αμβλώσεων που αναρτήθηκαν σε στάσεις του Μετρό της Αθήνας και προκάλεσαν πολλαπλές αντιδράσεις στη δημόσια σφαίρα.

Η γγ Ισότητας, κ. Μαρία Συρεγγέλα, με ανακοίνωσή της τοποθετείται για το “νομικά κατοχυρωμένο δικαίωμα κάθε γυναίκας στην άμβλωση”, σχολιάζοντας τις αφίσες του φορέα “Αφήστε με να ζήσω”.

Η ίδια τάσσεται υπέρ “της απόφασης του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, κ. Καραμανλή, να αποσύρει τη συγκεκριμένη καμπάνια από τους σταθμούς του μετρό”.

“Η πληροφόρηση και η ευαισθητοποίηση του κοινού οφείλουν να βασίζονται στον σεβασμό, την αντικειμενικότητα και την υπευθυνότητα”, καταλήγει.

Θυμίζουμε ότι μετά τις μεγάλες αντιδράσεις στα social media, ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Κώστας Καραμανλής έδωσε εντολή να κατέβουν οι σχετικές διαφημίσεις, καθώς στρέφονται όπως αιτιολογήθηκε η απόφαση, “εναντίον ενός απολύτως κατοχυρωμένου και αναμφισβήτητου δικαιώματος των γυναικών”.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου: “Ο έλεγχος και η έγκριση του περιεχομένου των διαφημίσεων που αναρτώνται στους χώρους του Μετρό, είναι αποκλειστική αρμοδιότητα της διοίκησης της ΣΤΑΣΥ. Την αρμοδιότητα αυτή οφείλει να την ασκεί με υπευθυνότητα και κοινωνική συνείδηση”.

Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών κάλεσε τη διοίκηση της ΣΤΑΣΥ να εξηγήσει το σκεπτικό με το οποίο επέτρεψε μια τέτοια καμπάνια και ζήτησε να εξαντληθεί κάθε περιθώριο για να κατέβουν το συντομότερο οι αφίσες από τους χώρους του Μετρό.

Στην εν λόγω καμπάνια χρησιμοποιείται ακριβώς το ίδιο μήνυμα που είχε τυπωθεί και στο αναχρονιστικό εξώφυλλο της εφημερίδας SporTime στις 29 Δεκεμβρίου. Αφορμή για το συγκεκριμένο πρωτοσέλιδο ήταν η “ημέρα του αγέννητου παιδιού”, η οποία θεσμοθετήθηκε από την Ιερά Σύνοδο, μετά από προτροπή του φορέα “Αφήστε με να ζήσω”.

 Την καθολική άρνησή του για την ανάρτηση της αφίσας που προπαγάνδισε τις αμβλώσεις εξέφρασε πάντως χθες, μέσω social media, ο πρόεδρος της ΣΤΑΣΥ, Σταύρος Στεφόπουλος.

“Ως μέχρι και σήμερα πρόεδρος της ΣΤΑΣΥ Α.Ε. δηλώνω ότι: Θεωρώ αδιανόητο, ένα εδώ και χρόνια κατοχυρωμένο δικαίωμα των γυναικών, να αποφασίζουν για την μητρότητα, να προβάλλεται για προπαγανδιστικούς λόγους μέσα από το Δίκτυο του μετρό. 

Το πώς αποφασίστηκε να επιτραπεί η ανάρτηση της συγκεκριμένης αφίσας στα διαφημιστικά πλαίσια του Δικτύου της ΣΤΑΣΥ Α.Ε, θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο έρευνας. Κανένας δεν έχει δικαίωμα να ” παίζει” με τις κοινωνικές ευαισθησίες των πολιτών “.

Νωρίτερα, κύκλοι της ΣΤΑΣΥ ανέφεραν στο News 24/7 αιτιολογώντας την απόφαση έγκρισης της καμπάνιας:

“Πρόκειται για μια διαφήμιση όπως όλες οι άλλες που μπαίνουν σε χώρους του Μετρό. Εν προκειμένω ζητήθηκε από μια μη κερδοσκοπική οργάνωση να μπει η εν λόγω διαφήμιση, με τον φορέα αυτόν να καταβάλλει κανονικά το προβλεπόμενο ποσό για τη φιλοξενία του πόστερ. Πρόκειται για φορέα βραβευμένο που δημιουργήθηκε από πολυτέκνους. Στην αφίσα δεν υπάρχει ξεκάθαρη αναφορά στις αμβλώσεις, έτσι κρίθηκε πως δεν προκαλεί το δημόσιο αίσθημα. Πράγματι, μπορεί κανείς να διαφωνεί με το περιεχόμενο του προβαλλόμενου μηνύματος αλλά κατά τη γνώμη μας δε στοιχειοθετείται λόγος για να μην υπάρχει η διαφήμιση.

Να θυμίσουμε πως προσφάτως φιλοξενήθηκε αφίσα και του vegan κινήματος όπου και είχαμε αντιδράσεις από την άλλη πλευρά. Επαναλαμβάνουμε πως οι αντιδράσεις είναι θεμιτές, ωστόσο, δεν υπήρχε λόγος αποκλεισμού. Συνέβη ο,τι γίνεται και με τις υπόλοιπες διαφημίσεις που φιλοξενούμε”.

Για το θέμα τέλος, έκανε παρέμβαση η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ με μήνυμά τους:

“Τα σώματά μας, μας ανήκουν!

Την ώρα που οι γυναικοκτονίες γίνονται καθημερινότητα, οι καταγγελίες για βασανισμούς από την αστυνομία έχουν πληθύνει, επιλέγουν να χτυπήσουν το δικαίωμα στην άμβλωση. 

Εκκλησία, κυβέρνηση και ΚΙΝΑΛ έγιναν ένα ενάντια στα δικαιώματα μας. 

Κάτω τα χέρια σας από τα σώματα μας. Κάτω τα χέρια σας από την νεολαία!”

Ποιοι είναι το “Αφήστε με να ζήσω”

Το “Αφήστε με να ζήσω” στηρίζεται από 19 Ορθόδοξα Χριστιανικά Σωματεία Αθηνών και τον ΠΑ.ΣΥ.Π.Α.Π., τον “Πανελλήνιο Σύνδεσμο Προστασίας Αγέννητου Παιδιού”.

Τα σωματεία είναι τα εξής:

 

Τι προβλέπει ο νόμος

Στην Ελλάδα η έκτρωση επιτρέπεται υπό προϋποθέσεις. Ο Ποινικός Κώδικας στο άρθρο 304 επιτρέπει την έκτρωση (τεχνητή διακοπή της κύησης) μόνο με τη συναίνεση της εγκύου και μόνο από γιατρό μαιευτήρα – γυναικολόγο, με τη συμμετοχή αναισθησιολόγου σε οργανωμένη νοσηλευτική μονάδα στις ακόλουθες περιπτώσεις:

-Εντός των πρώτων 12 εβδομάδων της κύησης σε κάθε περίπτωση

-Εντός των πρώτων 24 εβδομάδων, αν υπάρχουν ενδείξεις σοβαρής ανωμαλίας του εμβρύου που επάγονται τη γέννηση παθολογικού νεογνού

-Εντός των πρώτων 19 εβδομάδων, αν η εγκυμοσύνη είναι αποτέλεσμα βιασμού, αποπλάνησης ανήλικης, αιμομιξίας ή κατάχρησης γυναίκας ανίκανης να αντισταθεί

-Χωρίς χρονικό περιορισμό, αν υπάρχει αναπότρεπτος κίνδυνος για τη ζωή της εγκύου ή κίνδυνος σοβαρής και διαρκούς βλάβης της σωματικής ή ψυχικής υγείας της, βεβαιωμένος από αντίστοιχο ιατρό (στην περίπτωση αυτή ο όρος “έκτρωση” χρησιμοποιείται σε διακοπή που επισυμβαίνει πριν την 24η εβδομάδα). Επίσης σε αυτήν την κατηγορία εμπίπτει και η περίπτωση έκτρωσης εμβρύου με αποδεδειγμένες σοβαρές δυσλειτουργίες.

Τον παραπάνω νόμο επικαλέστηκε άλλωστε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Παύλος Χρηστίδης, σε ανάρτησή του στο Facebook.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα