“Ιανός”: Συνεχίζονται οι προσπάθειες εντοπισμού αγνοουμένων στην περιοχή της Καρδίτσας

“Ιανός”: Συνεχίζονται οι προσπάθειες εντοπισμού αγνοουμένων στην περιοχή της Καρδίτσας
Πλημμύρες στην περιοχή Σταυρός Φαρσάλων από την κακοκαιρία "Ιανός" το Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2020 Eurokinissi

Παραμένουν 2 οι νεκροί από τον καταστροφικό κυκλώνα ενώ συνεχίζονται οι αναζητήσεις για την γυναίκα οδηγό και ίσως κάποιον επιβαίνοντα στο ίδιο όχημα, όπως επίσης στην Καστανιά για έναν άντρα που κατέρρευσε η στέγη του σπιτιού και τον καταπλάκωσε και ένα βοσκό στο Μακρυχώρι

Συνεχίζονται οι υπεράνθρωπες προσπάθειες των αντρών της Πυροσβεστικής να αντιμετωπίσουν τις τραγικές και καταστροφικές συνέπειες του μεσογειακού Κυκλώνα Ιανού.

Δείτε live την πορεία του κυκλώνα

 

Σύμφωνα με την τελευταία επίσημη ανακοίνωση της Πυροσβεστικής:

«Λόγω των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που βρίσκονται σε εξέλιξη σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, από τις νυχτερινές ώρες της 17 Σεπτεμβρίου 2020, η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει δεχθεί 2.450 κλήσεις για παροχή βοήθειας και αντλήσεις υδάτων, κυρίως: στο νότιο Ιόνιο, στη Δυτική Ελλάδα, στη Στερεά Ελλάδα, στην Πελοπόννησο και στη Θεσσαλία και αρκετές από αυτές είναι σε εξέλιξη, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί 942 απεγκλωβισμοί – διασώσεις μέχρι τώρα.

Μετά από έρευνες η ΕΜΑΚ εντόπισε στον ποταμό Πάμισο, το ΙΧ αυτοκίνητο της αγνοούμενης 40χρονης γυναίκας,στο Μουζάκι Καρδίτσας Eurokinissi

 

Ειδικότερα:

Στο Νότιο Ιόνιο (Κεφαλονιά, Ιθάκη, Ζάκυνθο και Λευκάδα) οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες έχουν δεχθεί 759 κλήσεις και μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί 93 διασώσεις, 308 αντλήσεις, 426 κοπές δέντρων, και 58 αφαιρέσεις αντικειμένων.

Η επόμενη μέρα από το πέρασμα του Μεσογειακού κυκλώνα Ιανού, στη Ζάκυνθο Eurokinissi

 

Στη Δυτική Ελλάδα (Αχαΐα, Ηλεία, Αιτωλοακαρνανία) οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες έχουν δεχθεί 69 κλήσεις και μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί 25 αντλήσεις και 44 κοπές δέντρων.

Στην Στερεά Ελλάδα (Λαμία, Λουτρά Υπάτης, Λειανοκλάδι, Μακρακώμη και Μεξιάτες) οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες έχουν δεχθεί 257 κλήσεις και μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί 77 διασώσεις, 198 αντλήσεις και 6 κοπές δέντρων.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας (Λουτρά Ωραίας Ελένης) η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει δεχθεί 42 κλήσεις και μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί 40 αντλήσεις υδάτων και 1 αφαίρεση αντικειμένου.

Στη Θεσσαλία (Μαγνησία, Φάρσαλα, Καρδίτσα, Μουζάκι, Ρούσσο, Τρίκαλα, Λάρισα και Σοφάδες) οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες έχουν δεχθεί 1.372 κλήσεις και μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί 772 διασώσεις, 870 αντλήσεις και 40 κοπές δέντρων.

Στιγμιότυπα από την περιοχή Μουζάκι στην Καρδίτσα,όπου υπερχείλισε ο Πάμισος ποταμός.Η περιοχή πλήττεται από τα ξημερώματα από τον Μεσογειακό κυκλώνα Ιανό, Σάβατο 19 Σεπτεμβρίου 2020 (EUROKINISSI/ ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ) Eurokinissi

 

Χωρίς τις αισθήσεις τους εντοπίστηκαν και ανασύρθηκαν μία ηλικιωμένη γυναίκα από οικία στην Τοπική Κοινότητα Βασιλή στα Φάρσαλα Θεσσαλίας και ένας άνδρας, 63 ετών, πλησίον του Κέντρου Γενετικής Βελτίωσης Καρδίτσας, ενώ, αγνοούνται οι επιβαίνοντες ενός ΕΙΧ οχήματος, το οποίο παρασύρθηκε στον Πάμισο ποταμό, στο Μουζάκι Καρδίτσας.

Οι Πυροσβεστικές δυνάμεις σε συνεργασία με όλους τους φορείς αντιμετώπισης καταστροφών παραμένουν σε αυξημένη ετοιμότητα για αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρών, καθώς και των συνοδών τους φαινομένων.

Σε άμεση συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχουν ενημερωθεί όλες οι αρμόδιες εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και οι Περιφέρειες και Δήμοι της χώρας, για τη λήψη μέτρων αρμοδιότητάς τους.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παρακαλούμε τους συμπολίτες μας, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση εκδήλωσης έκτακτων καιρικών φαινομένων, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών».

Στιγμιότυπα από την περιοχή Μουζάκι στην Καρδίτσα. Eurokinissi

 

Η Κρήτη δεν έχει συμπεριληφθεί στο τελευταίο ενημερωτικό, καθώς παρ’ ότι ήταν η τελευταία που δέχτηκε το χτύπημα της κακοκαιρίας και υπήρχαν κλήσεις για αντλήσεις υδάτων στο Ηράκλειο, η στάθμη των υδάτων όπου επενέβη η Πυροσβεστική ήταν τέτοια που δεν χρειάστηκε να προχωρήσει σε καμία ενέργεια.

Αναφορικά με τους αγνοούμενους στην περίπτωση της αγνοούμενης οδηγού αναφέρεται πληθυντικός, καθώς υπάρχουν πληροφορίες, ότι ενδεχομένως δεν ήταν μόνη.

Στην Καστανιά που υπήρχε η κλήση για ζευγάρι που υποχώρησε η στέγη του σπιτιού τους και τους καταπλάκωσε, υπάρχει η πληροφορία ότι την γυναίκα την απομάκρυναν οι συγχωριανοί της, ενώ αγνοείται η τύχη του 60χρονου άντρα. Μετά από τεράστιες προσπάθειες κατάφεραν τελικά οι πυροσβέστες να φτάσουν στο χωριό, εντόπισαν όντως το σπίτι που πλέον είναι χαλάσματα και βρίσκονται σε εξέλιξη ενέργειες στο σημείο.

Μέρος της κοιλάδας του Σπερχειού lamiareport.gr

 

Παράλληλα σε εξέλιξη βρίσκονται και οι έρευνες για τον εντοπισμό ενός αγνοούμενου βοσκού, στο Μακρυχώρι Καρδίτσας.

Η καταστροφή που έχουν υποστεί οι πληγείσες περιοχές σε υποδομές, οδικό δίκτυο, κτιριακές υποδομές και περιουσίες είναι πραγματικά ανυπολόγιστη και αποκαρδιωτική και σίγουρα θα χρειαστεί πολύς καιρός για να αποκατασταθούν οι ζημιές αυτές.

Πλημμύρες στην Καρδίτσα Eurokinissi

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα