Κακοκαιρία: Έντονο το “χτύπημα” στην Αττική – Η κατάσταση στους δρόμους

Κακοκαιρία: Έντονο το “χτύπημα” στην Αττική – Η κατάσταση στους δρόμους
Κακοκαιρία στους δρόμους της Αθήνας Κακοκαιρία στους δρόμους της Αθήνας

Το τηλεφωνικό κέντρο της Πυροσβεστικής έχει δεχτεί έως τώρα 35 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων κυρίως από τον Δήμο Αθηναίων και τα Νότια Προάστια, μία για κοπή δέντρου και 11 κλήσεις για απεγκλωβισμούς από ασανσέρ εξαιτίας των διακοπών ρεύματος στο κέντρο της Αθήνας

Έντονο είναι το χτύπημα της κακοκαιρίας και στην Αττική. Το τηλεφωνικό κέντρο της Πυροσβεστικής έχει δεχτεί έως τώρα 35 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων κυρίως από τον Δήμο Αθηναίων και τα Νότια Προάστια, μία για κοπή δέντρου και 11 κλήσεις για απεγκλωβισμούς από ασανσέρ εξαιτίας των διακοπών ρεύματος στο κέντρο της Αθήνας.

Αρκετοί δρόμοι στην Αττική έκλεισαν από λιμνάζοντα ύδατα. Στους περισσότερους δρόμους η κυκλοφορία έχει αποκατασταθεί με εξαίρεση την οδό Ωκεανιδών στον Ασπρόπυργο.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΗΣΑΠ υπάρχει διακοπή των δρομολογίων από τα Άνω Πατήσια και άνω, ενώ πραγματοποιούνται μόνο τα δρομολόγια από το τμήμα Πειραιά – Άνω Πατήσια.

Κακοκαιρία στους δρόμους της Αθήνας ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI


Κακοκαιρία στους δρόμους της Αθήνας ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Λόγω της έντονης βροχόπτωσης που ξέσπασε το πρωί της Πέμπτης, με την μέρα να έχει γίνει νύχτα από τις πυκνές νεφώσεις, ενώ στις 10:57 οι κάτοικοι έλαβαν προειδοποιητικό μήνυμα από το 112, που τους καλεί να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις απολύτως απαραίτητες.

Προειδοποιητικό μήνυμα του 112 σε κατοίκους της Αθήνας

Μεγάλα προβλήματα καταγράφονται στη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας, όπου σχηματίστηκε και ένας… καταρράκτης, στο ύψος του ΝΙΜΤΣ.

Την ίδια στιγμή η υπόγεια διάβαση στη Σπύρου Λούη, στο Μαρούσι μετετράπη νωρίτερα σε λίμνη με αποτέλεσμα ορισμένα διερχόμενα οχήματα να “κολλήσουν” στα νερά και οι οδηγοί να εγκλωβιστούν στο σημείο. Τελικά,  η κυκλοφορία στο σημείο αποκαταστάθηκε λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι.

Η στάθμη του νερού είναι τέτοια που ορισμένοι οδηγοί αντιμετώπισαν σοβαρές δυσκολίες ακόμη και να βγουν από τα οχήματά τους.

Ζάκυνθος: Προβλήματα σε όλο σχεδόν το νησί

Η έντονη βροχόπτωση και οι θυελλώδεις άνεμοι που έπληξαν τη Ζάκυνθο, προκάλεσαν εκτεταμένα προβλήματα σε όλο το νησί.

Συνεργεία της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου και του Δήμου από νωρίς το πρωί βρίσκονται στους δρόμους ενώ η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ζακύνθου καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας δέχτηκε τέσσερις κλήσεις για αντλήσεις υδάτων, ενώ σε μερικές περιπτώσεις χρειάστηκε να πραγματοποιηθεί επιχείρηση διάσωσης από σπίτια που είχαν πλημμυρίσει.

Ακόμα η τεράστια ποσότητα βροχής που έπεσε στη Ζάκυνθο μετέτρεψε τους δρόμους σε απέραντα ποτάμια, με αποτέλεσμα να γίνουν απροσπέλαστοι για τα αυτοκίνητα. Μέχρι αυτή την ώρα, είναι κλειστή η επαρχιακή οδός Ζακύνθου – Καλαμακίου ενώ σημειώθηκαν πτώσεις βράχων και φερτών υλικών στην επαρχιακή οδό Ζακύνθου – Βασιλικού στη θέση Ξηροκάστελο.

Ακόμα στην περιοχή της Λιθακιάς από την έντονη βροχόπτωση έπεσε στον δρόμο μια πέτρινη μάντρα, ενώ προβλήματα έχουν δημιουργηθεί στις περιοχές ‘Αγιος Σώστης, Καλαμάκι, Λαγανάς, Τσιλιβή και Σαρακινάδο.

Πλημμύρες στην Ημαθία

Μεγάλα προβλήματα καταγράφονται και στην Ημαθία, ενώ σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχουν τεθεί δήμοι του νομού Πέλλας, λόγω εκτεταμμένων καταστροφών, όπως στην Αριδαία.

Οι χιονοπτώσεις που ξεκίνησαν από το βράδυ της Τετάρτης σε πολλές περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας προκαλούν δυσκολίες στην κίνηση των οχημάτων στο Εθνικό και επαρχιακό δίκτυο.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ χρειάζονται αλυσίδες ή λάστιχα χιονιού στα Γρεβενά, στην Εγνατία Οδό, από το 121ο χλμ. (Α/Κ Παναγιάς) έως το 150ο χλμ. (Κόμβος Βενέτικου), στην Εθνική Οδό Γρεβενών – Τρικάλων, από το 5ο χλμ. έως το 30ο χλμ, στην Επαρχιακή οδό Γρεβενών – Σαμαρίνας, από το 5ο χλμ. έως το 54ο χλμ, στην Επαρχιακή οδό Γρεβενών – Χ/Κ Βασιλίτσας, από το 5ο χλμ. έως το 45ο χλμ και στην Επαρχιακή οδό Γρεβενών – Περιβολίου – Αβδέλλας, από το 5ο χλμ. έως το 45ο χλμ.

Επίσης από την 03:22΄ ώρα της Πέμπτης (26-01-2023) ισχύει προσωρινή απαγόρευση της κυκλοφορίας όλων των φορτηγών αυτοκινήτων άνω των 3,5 τόνων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας στην Εγνατία Οδό, από το 121ο χλμ. (Α/Κ Παναγιάς) έως το 150ο χλμ. (Κόμβος Βενέτικου) και στην Εθνική Οδό Γρεβενών – Τρικάλων, από το 5ο χλμ. έως το 30ο χλμ.

Στην Καστοριά χρειάζονται αλυσίδες, στην Επαρχιακή Οδό Καστοριάς – Ιωαννίνων (μέσω Κοτύλης), από το 32ο χλμ. έως το 46ο χλμ στην Επαρχιακή Οδό Καστοριάς – Φλώρινας (μέσω Βιτσίου), από το 18ο χλμ. έως το 28ο χλμ και στην Επαρχιακή Οδό Καστοριάς – Αμυνταίου (μέσω Κλεισούρας), από το 26ο χλμ. έως το 35ο χλμ.

Χρειάζονται αλυσίδες στην Εθνική Οδό Φλώρινας – Συνοριακού Σταθμού Κρυσταλλοπηγής (μέσω Βίγλας), από το 6ο χλμ. έως το 28ο χλμ, στην Παλαιά Εθνική Οδό Φλώρινας – Έδεσσας (μέσω Κέλλης), από το 22ο χλμ. έως το 35ο χλμ, στην Επαρχιακή Οδό Αετού – Νυμφαίου, από το 4ο χλμ. έως το 9ο χλμ και στην Επαρχιακή Οδό Αμυνταίου – Καστοριάς (μέσω Σκλήθρου), από το 17ο χλμ. έως το 31ο χλμ.

Στον δήμο Φλώρινας η έναρξη όλων των σχολικών μονάδων της εκπαίδευσης θα γίνει στις 9 το πρωί.

Ήπειρος: Χιονίζει στα ορεινά

Χιονίζει από τη νύχτα στα ορεινά της Ηπείρου και σε υψόμετρο πάνω από 1.000 μέτρα.

Σε όλο το επαρχιακό ορεινό δίκτυο εργάζονται πυρετωδώς μηχανήματα αποχιονισμού και μπουλντόζες, προκειμένου οι δρόμοι να μείνουν ασφαλείς για τους οδηγούς, ενώ γίνονται και ρίψεις αλατιού.

Ειδικότερα χιονίζει στα χωριά της Κόνιτσας, του ανατολικού Ζαγορίου, του Μετσόβου, των Τζουμέρκων και του Δήμου Γεωργίου Καραϊσκάκη στην Άρτα. Στις 09:30 έγινε άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας για νταλίκες και φορτηγά, τα οποία είχαν ακινητοποιηθεί από τις 03:30 τα ξημερώματα, στα διόδια του Δροσοχωρίου, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων στα σύνορα των νομών Ιωαννίνων Γρεβενών και Τρικάλων.

Βόλος: Πυκνό χιόνι στο Πήλιο

Πυκνό χιόνι πέφτει από χθες το απόγευμα σε όλο το κεντρικό Πήλιο με αποτέλεσμα να έχουν «ντυθεί» στα λευκά τα πάντα από τα 700 μέτρα και πάνω, χωρίς όμως να δημιουργούνται προβλήματα στις συγκοινωνίες.

Η χιονόπτωση στο βουνό των Κενταύρων άρχισε λίγο μετά τις 18:00 χθες και εντάθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ μηχανήματα της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας ανέλαβαν αμέσως υπηρεσία και άρχισε συνεχής αποχιονισμός του οδικού δικτύου, κυρίως της οδού Βόλου-Χανίων-Ζαγοράς, όπου συνήθως παρουσιάζονται προβλήματα.

Στα Χάνια το ύψος του χιονιού έχει ξεπεράσει τα 10 εκατοστά, ενώ στο χιονοδρομικό κέντρο Αγριόλευκες του Πηλίου έχει ξεπεράσει τα 25 εκατοστά, αφού και σήμερα εξακολουθεί να επικρατεί σφοδρή χιονόπτωση σε συνδυασμό με πολύ δυνατούς ανέμους.

Η θερμοκρασία στα Χάνια κατά τη διάρκεια της νύχτας έπεσε στους -4 βαθμούς Κελσίου, σήμερα είναι στους -2 και δεν αναμένεται να ανέβει πάνω από το 0 κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Στον Βόλο βρέχει συνεχώς από χθες το βράδυ, το θερμόμετρο δεν θα ξεπεράσει τους 8 βαθμούς Κελσίου, ενώ τα πλοία παραμένουν δεμένα στο λιμάνι.

Αλυσίδες στη Φθιώτιδα

Έντονη βροχόπτωση και χιονοπτώσεις σε ορεινούς και ημιορεινούς όγκους έχουμε τις τελευταίες ώρες στην περιοχή της Φθιώτιδας όπως σημειώνει το lamianow.

Η κίνηση πραγματοποιείται με αντιολισθητικές αλυσίδες προς Καρπενήσι αφού έχουμε έντονη χιονόπτωση από Άγιο Γεώργιο και πάνω και προς Τυμφρηστό με τα μηχανήματα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και των κατά τόπους δήμων να βρίσκονται στις επάλξεις. Αλυσίδες χρειάζονται και στα σημεία των ορεινών όγκων της περιοχής…

“Βρισκόμαστε σε επιφυλακή, τα μηχανήματα δουλεύουν συνεχώς στο κομμάτι της Δυτικής Φθιώτιδας και ειδικά στο σημείο του Τυμφρηστού. Χιόνι δεν πέφτει για την ώρα στο κομμάτι προς Μπράλο. Μέχρι στιγμής δεν αντιμετωπίζουμε ιδιαίτερα προβλήματα. Χρειάζονται αλυσίδες προς Καρπενήσι. Προς Δομοκό έχουμε χιονόπτωση αλλά όχι προβλήματα. Μηχανήματα ενεργούν και στο 51′ όπου η θερμοκρασία αγγίζει το μηδέν ενώ υπάρχει μηχάνημα και προς το χιονοδρομικό του Παρνασού” σημειώνει στο lamianow.gr ο προιστάμενος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ζώης Πολύζος.

Παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση της Πυροσβεστικής για τον απεγκλωβισμό οδηγών και επιβαινόντων από 6 οχήματα στις περιοχές Γεράκι και Βλαχιώτη Λακωνίας, εξαιτίας υπερχείλισης χειμάρρων, χωρίς ωστόσο να κινδυνεύουν άνθρωποι. Την ίδια ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη νέα σύσκεψη στο Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας για την εξέλιξη του φαινομένου.

Για να δείτε την κατάσταση που επικρατεί στους δρόμους όλης της χώρας πατήστε ΕΔΩ.

Αναλυτικά η πρόβλεψη του καιρού από το νέο έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ

Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που εκδόθηκε σήμερα, Πέμπτη (26/1) από την ΕΜΥ, σημαντική επιδείνωση του καιρού με κατά τόπους επικίνδυνα φαινόμενα προβλέπονται έως και αύριο Παρασκευή (27/1) με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες, τοπικές χαλαζοπτώσεις και τις πυκνές χιονοπτώσεις στα ηπειρωτικά ορεινά-ημιορεινά αλλά και σε περιοχές στα βόρεια με σχετικά χαμηλότερο υψόμετρο.

Πιο αναλυτικά:

Την Πέμπτη (26/1)

1. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

  • μέχρι το μεσημέρι στα νοτιότερα νησιά του Ιονίου και τη δυτική Πελοπόννησο
  • στην ανατολική Πελοπόννησο, στην κεντρική και την ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την Εύβοια, τη Θεσσαλία και τις Σποράδες με εξασθένηση από το απόγευμα στην κεντρική Στερεά και τη Θεσσαλία και από τις βραδινές ώρες στις υπόλοιπες περιοχές
  • από το μεσημέρι στις Κυκλάδες και στην κεντρική και την ανατολική Μακεδονία, με εξασθένηση τις βραδινές ώρες αρχικά στην κεντρική και βαθμιαία στην ανατολική Μακεδονία
  • από αργά το απόγευμα στη Θράκη και τα νησιά του βορείου Αιγαίου
  • από το βράδυ στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τη νύχτα στα Δωδεκάνησα.

2. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά-ημιορεινά και τοπικά σε περιοχές στα βόρεια με σχετικά χαμηλότερο υψόμετρο οι οποίες θα είναι κατά τόπους πυκνές:

  • στη δυτική Μακεδονία και την Ήπειρο (με ενδεικτικό υψόμετρο τα 500-600 μέτρα και πάνω)
  • στη Θεσσαλία (με ενδεικτικό υψόμετρο τα 600-700 μέτρα και πάνω)
  • στη δυτική και κεντρική Στερεά (με ενδεικτικό υψόμετρο τα 800-900 μέτρα και πάνω)
  • από το μεσημέρι στην κεντρική και την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη (ενδεικτικό υψόμετρο τα 500-600 μέτρα και πάνω).

3. Οι νότιοι άνεμοι στο Αιγαίο σταδιακά θα ενισχυθούν στα 8 και τοπικά στα 9 μποφόρ.

Την Παρασκευή (27/1)

1. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται έως και τις πρώτες πρωινές ώρες στη Θράκη, τα νησιά του βορείου Αιγαίου και τις ανατολικές Κυκλάδες, έως και τις πρωινές ώρες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και έως το μεσημέρι στα Δωδεκάνησα.

2. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά-ημιορεινά, οι οποίες έως και τις πρώτες πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους πυκνές στη Θράκη (ενδεικτικό υψόμετρο τα 500-600 μέτρα και πάνω).

3. Οι νότιοι άνεμοι θα φθάνουν τοπικά στο νοτιοανατολικό Αιγαίο τα 8 με 9 μποφόρ τις πρωινές ώρες.

Δείτε την εξέλιξη της κακοκαιρίας από το windy

Οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους
  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
  • Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
  • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού:

Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:

  • Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου
  • Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα
  • Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους
  • Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν
  • Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Αν μετακινούνται πεζή :

  • Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας
  • Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά την διάρκεια αιχμής των φαινομένων (έντονη χιονόπτωση, συνθήκες παγετού)

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό ή λόγω χιονοπτώσεων και παγετού, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα