Κακοκαιρία Μπάλλος: Η Ελλάδα μετρά τις πληγές της

Κακοκαιρία Μπάλλος: Η Ελλάδα μετρά τις πληγές της
Κακοκαιρία "Μπάλλος" στην Ηλεία ILIALIVE.GR/ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΟΥΝΗΣ / EUROKINISSI

Εικόνες καταστροφής, ανυπολόγιστες ζημιές και μεγάλη θλίψη αφήνει πίσω της η κακοκαιρία "Μπάλλος" που έπληξε την χώρα μας τα τελευταία 24ωρα.

Μεγάλες καταστροφές και ανυπολόγιστες ζημιές αφήνει πίσω της η κακοκαιρία “Μπάλλος”, η οποία έπληξε την χώρα μας τα τελευταία 24ωρα.

Συγκλονιστικές ήταν οι εικόνες από την Αττική τις προηγούμενες μέρες, με το πλημμυρισμένο λεωφορείο στην Ποσειδώνος και την “αλυσίδα” θρανίων σε σχολείο στη Νέα Φιλαδέλφεια όπου είχαν εγκλωβιστεί μαθητές, ενώ αποκαρδιωτικές είναι και οι εικόνες από Κέρκυρα, Ιθάκη, Ηλεία, Αιτωλοακαρνανία, Κρήτη και Βόρεια Ελλάδα.

Καθώς η κακοκαιρία ξεκίνησε να υποχωρεί από το πρωί του Σαββάτου (16/10), οι κάτοικοι διάφορες περιοχές της χώρας μας, μετρούν τις πληγές τους.

Ο “Μπάλλος” άφησε στο πέρασμά του και ένα νεκρό στην Εύβοια, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση εντοπισμού δύο Ουκρανών προσκυνητών στο Άγιο Όρος.

Ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του ΕΚΠΑ, κ. Ευθύμιος Λέκκας, εκτίμησε ότι περισσότεροι από 75 εκατ. τόνοι νερού έπεσαν στην Αττική, την Εύβοια και την Ηλεία κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας “Μπάλλος”.

Στην Ιθάκη και σε περιοχές του Αγρινίου και του Μεσολογγίου που επλήγησαν από την κακοκαιρία μεταβαίνουν ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιος για θέματα κρατικής αρωγής, Χρήστος Τριαντόπουλος και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής, Βασίλειος Παπαγεωργίου.

Ανυπολόγιστες καταστροφές στην Κέρκυρα

Ξεκίνησαν οι καταγραφές των ζημιών στην Κέρκυρα, στην οποία σημειώθηκαν ισχυρές βροχοπτώσεις την Πέμπτη (14/10) και την Παρασκευή (15/10), με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν εκατοντάδες σπίτια και επιχειρήσεις, ενώ πραγματοποιήθηκαν πολλές διασώσεις πολιτών.

Μάλιστα, συγκλονιστικές ήταν οι χθεσινές εικόνες από τους εκπαιδευτικούς που έβγαζαν αγκαλιά τα παιδιά από σχολείο στην Κέρκυρα, το οποίο είχε πλημμυρίσει.

Τόνοι λάσπης κατέβηκαν και έπληξαν οικίες, καταστήματα, ακόμη και ξενοδοχεία, ενώ παρά το γεγονός ότι πλέον αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στο μεγαλύτερο μέρος της, υπάρχουν πέτρες και λάσπη στους δρόμους.

Οι περιοχές που πολίτες αντιμετώπισαν μεγάλα προβλήματα είναι οι εξής: Μοραΐτικα, Μεσογγή, πόλη της Κέρκυρας, Ποταμός, Αγία Κυριακή, Χρυσηίδα, Βιρός, Αύρα, Άγιος Στέφανος, Άγιοι Δέκα και Σιναράδες.

Η κακοκαιρία διέλυσε την Ιθάκη

Στην Ιθάκη καταγράφηκε το μεγαλύτερο ποσοστό βροχόπτωσης σε όλη την Ελλάδα, όπως είπε ο δήμαρχος Αθανάσιος Λιβιτσάνης.

Σπάσαμε τα μουράγια σε πάρα πολλά σημεία. Αναγκαστήκαμε, γιατί όλο το παραλιακό μέτωπο είχε γεμίσει με νερό και θα είχαμε προβλήματα. Οι ζημιές είναι τεράστιες. Μιλάμε για απίστευτες ζημιές σε όλο τον εμπορικό κόσμο στην πρωτεύουσα του νησιού”, ανέφερε ο ίδιος.

Απώλειες ζώων στην Κρήτη

Ζημιές καταγράφηκαν και στην Κρήτη, ενώ κατολισθήσεις και φερτά υλικά εξαφάνισαν 500 αμνοερίφια και μελίσσια, με τους κατοίκους να ψάχνουν στις λάσπες να βρουν τα ζώα τους, στον δήμο Φαιστού της Κρήτης.

“Η χαρά μας είναι ότι δεν έχουμε θρηνήσει θύματα. Οι δύο οικισμοί αποκλείστηκαν και ανατολικά και δυτικά και κόπηκε το επαρχιακό δίκτυο στη μέση. Αν περνούσαν αυτοκίνητα, θα είχαμε ανθρώπινες απώλειες. Έχει χαθεί ένας τεράστιος αριθμός αιγοπροβάτων, ενώ μεγάλα προβλήματα έχουν προκληθεί στη μελισσοκομία και σε θερμοκηπιακές καλλιέργειες”, ανέφερε ο αντιδήμαρχος Φαιστού.

Καταστροφές στη Δυτική Ελλάδα

Η κακοκαιρία έπληξε το βράδυ της Παρασκευής (15/10) την Δυτική Ελλάδα, επηρεάζοντας την Πάτρα, την Αιτωλοακαρνανία και την Άρτα, όπου εκδηλώθηκαν ισχυρές βροχοπτώσεις.

Στο Αγρίνιο και συγκεκριμένα στην περιοχή Κάτω Τραγάνα έχουν καταγραφεί τα πρώτα προβλήματα, καθώς ποτάμια και χείμαρροι έχουν υπερχειλίσει. Η πυροσβεστική βρίσκεται επί ποδός κι έχει αρχίσει ήδη τις πρώτες αντλήσεις υδάτων από σπίτια κι επιχειρήσεις, ενώ έχει απεγκλωβίσει μία ηλικιωμένη.

Στο Μεσολόγγι χρειάστηκε να παρέμβει η πυροσβεστική προκειμένου να απομακρύνει έναν ηλικιωμένο, ο οποίος δεν κινδύνευε, ωστόσο δεν μπορούσε να βγει από το σπίτι του. Απεγκλώβισαν, ακόμη, μία πενταμελή οικογένεια στο χωριό Καινούργιο Αιτωλοακαρνανίας.

Όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η αντιπεριφερειάρχης Αιτωλοακαρνανίας, Μαρία Σαλμά, «στην περιοχή του Καινούργιου στο Αγρίνιο υπερχείλισαν δύο ρέματα, ενώ αντίστοιχα προβλήματα με πλημμύρες και κατολισθήσεις καταγράφονται στις περιοχές Κάτω Τραγάνα, Παραβόλα, Μυρτιά, Χρυσοβίτσα, Κάτω Κεράσοβο, Αγγελόκαστρο, Σχίνος και Ζευγράκι».

Όσον αφορά στο Μεσολόγγι, η αντιπεριφερειάρχης είπε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «υπερχείλισε το ρέμα Αγριλιά, με αποτέλεσμα να προκληθούν πλημμύρες».

Επίσης, η Πυροσβεστική έχει δεχθεί περισσότερες από 20 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων και μεταφορές ατόμων σε ασφαλή σημεία.

Στο μεταξύ, όπως ανέφερε η Μαρία Σαλμά, «ήταν μεγάλος ο όγκος του νερού που έπεσε στις περιοχές του Αγρινίου και του Μεσολογγίου, ενώ όλα τα μηχανήματα της Περιφέρειας επιχειρούν συνεχώς για να αποκαταστήσουν τα προβλήματα».

Ένας νεκρός στην Εύβοια

Από πυρόπληκτοι τον Αύγουστο, σε πλημμυροπαθείς δύο μήνες αργότερα οι κάτοικοι της Εύβοιας, οι οποίοι μετρούν τις πληγές τους.

Στην Εύβοια θρηνήσαμε και θύματα, καθώς έχασε τη ζωή του ένας 69χρονος κτηνοτρόφος. Ο άτυχος άνδρας φαίνεται πως χάθηκε με το όχημά του όταν πήγε να φροντίσει τα ζώα κατά τη διάρκεια της καταιγίδας.

Στην περιοχή είχε υπερχειλίσει ένας χείμαρρος και παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχουν αυτόπτες μάρτυρες, είχαν εκφραστεί φόβοι ότι πιθανώς ο 69χρονος είχε επιχειρήσει να διασχίσει μια “ιρλανδική” διάβαση και παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά.

Δραματική ήταν και η επιχείρηση διάσωσης στα Στύρα Ευβοίας όπου πυροσβέστης δέθηκε με σχοινί και απεγκλώβισε με επιτυχία οικογένεια τουριστών.

Σε απόγνωση οι κάτοικοι στην Ηλεία

Βυθισμένοι στην απόγνωση είναι οι κτηνοτρόφοι του κάμπου της Ηλείας μετά το καταστροφικό πέρασμα της κακοκαιρίας στην περιοχή. Σε πολλές περιπτώσεις αναφέρουν πλημμυρισμένους στάβλους και ζωοτροφές που καταστράφηκαν και σε κάποιες άλλες απώλειες ζώων από τις πλημμύρες.

Η επόμενη ημέρα θα είναι δύσκολη, καθώς όταν υποχωρήσουν τα νερά της βροχής και φύγει η λάσπη θα φανεί η πραγματική εικόνα της καταστροφής.

Οι κτηνοτρόφοι που μίλησαν στο ilialive.gr τόνισαν πως τα ακαθάριστα κανάλια ευθύνονται για τις πλημμύρες και ανέφεραν ακόμα πως ο χειμώνας θα είναι δύσκολος καθώς με τις απώλειες στις ζωοτροφές δεν θα μπορέσουν να καλύψουν τα ζωντανά τους μετά το Δεκέμβριο.

Κακοκαιρία "Μπάλλος" στην Ηλεία ILIALIVE.GR/ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΟΥΝΗΣ / EUROKINISSI

Σάρωσε τη Βόρεια Ελλάδα η κακοκαιρία “Μπάλλος”

Αντιμέτωπη με το έντονο κύμα κακοκαιρίας βρέθηκε το βράδυ της Παρασκευής (15/10) η Βόρεια Ελλάδα, με το Ζαγκλιβέρι και την Ολυμπιάδα Χαλκιδικής να αντιμετωπίζουν τα περισσότερα προβλήματα.

Στη Θεσσαλονίκη σημειώθηκαν διακοπές κυκλοφορίας σε κεντρικούς οδικούς άξονες.

Αποκαταστάθηκε τα ξημερώματα, στις 2:15, η κυκλοφορία όλων των οχημάτων στην Εγνατία Οδό, στο ρεύμα προς Καβάλα, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛΑΣ. Ωστόσο παραμένει κλειστό το ρεύμα προς Θεσσαλονίκη και πραγματοποιούνται εκτροπές των οχημάτων μέσω της Παλαιάς Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης-Καβάλας (ύψος κόμβου Ασπροβάλτας).

Παράλληλα, παραμένουν κλειστά τα εξής οδικά σημεία στη Θεσσαλονίκη:

– στο 90ο χλμ. Εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Καβάλας στο ρεύμα προς Θεσσαλονίκη

– στο 14ο χλμ επαρχιακής οδού Ρεντίνας-Λαγκαδά δήμου Βόλβης

– στην επαρχιακή οδό Λαγκαδά-Βόλβης, ύψος Ευαγγελισμού δήμου Βόλβης

– στην Επ. Οδό Θεσσαλονίκης-Μηχανιώνας, από τον κόμβο Αεροδρομίου έως τον κόμβο Ρυσίου.

Η Αστυνομία καλεί τους οδηγούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν τις υποδείξεις των τροχονόμων.

Αγνοούνται δύο Ουκρανοί προσκυνητές στο Άγιον Όρος

Ομάδα Ουκρανών προσκυνητών, παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες και την αδιάκοπη βροχόπτωση, επιχείρησε να ανέβει χθες στο όρος Άθωνα. Σύμφωνα με όσα ανέφεραν οι ίδιοι, δύο από τα μέλη της Ομάδας έχουν χαθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, επρόκειτο για μία ομάδα εννέα ατόμων που ανέβηκε στο όρος. Ενώ η ομάδα ξεκίνησε την κάθοδο, δύο άτομα -οι αγνοούμενοι- έμειναν πίσω. Όταν αντιλήφθηκαν την απουσία τους, οι υπόλοιποι επέστρεψαν για να τους βρουν, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Κατόπιν ειδοποιήθηκε η Πυροσβεστική.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, το σήμα που έλαβαν ανέφερε για δύο άτομα που έχουν αποπροσανατολιστεί, στο όρος Άθωνα, πλησίον της Μονής Αγίου Παύλου.

Επιχειρούν στον Άθωνα δυνάμεις της ΕΛΑΣ και της Πυροσβεστικής και συγκεκριμένα 8 στελέχη: 4 ορειβάτες της 2ης ΕΜΑΚ και 4 πυροσβέστες από Σταθμούς της Χαλκιδικής.

Διάσωση οδηγού στα Λαγκαδίκια

Στην κοινότητα Λαγκαδικίων του δήμου Λαγκαδά οδηγός παρασύρθηκε με το ΙΧ του από τα ορμητικά νερά χειμάρρου σε διάβαση, έχοντας παραβιάσει τους ειδικούς κώνους που είχαν τοποθετήσει οι άνθρωποι της Κοινότητας προκειμένου να απαγορεύσουν τη διέλευση της.

Μετά από έγκαιρη επέμβαση της Πυροσβεστικής ο οδηγός του Ι.Χ απεγκλωβίστηκε και είναι καλά στην υγεία του.

Απεγκλωβισμός δύο ατόμων στο Νέο Ρύσιο

Δύο άτομα απεγκλωβίστηκαν το απόγευμα της Παρασκευής (15/10) από την περιοχή Φαρμακέϊκα, κοντά στο Νέο Ρύσιο, στην ανατολική Θεσσαλονίκη.

Τα άτομα βρίσκονται μέσα στη βιοτεχνία, που είναι στην περιοχή, όταν λόγω της έντονης βροχόπτωσης πλημμύρισε ο χώρος.

Ο απεγκλωβισμός των ατόμων έγινε από μηχάνημα του δήμου Θέρμης.

Από νωρίς το απόγευμα άνθρωποι από τον δήμο Θέρμης είχαν σπεύσει στην περιοχή Φαρμακέικα, στην οποία βρίσκονται λίγες κατοικίες και βιοτεχνίες, και τους είχαν προειδοποιήσει να απομακρυνθούν από τις εστίες τους λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων.

Τέσσερα άτομα απεγκλωβίστηκαν από το Ζαγκλιβέρι

Παράλληλα, τέσσερα άτομα απεγκλωβίστηκαν από τα σπίτια τους με τη συνδρομή της Πυροσβεστικής στο Ζαγκλιβέρι του δήμου Λαγκαδά μετά την υπερχείλιση ρέματος στην περιοχή.

Συγκεκριμένα, χρειάστηκε η συνδρομή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας προκειμένου να απομακρυνθούν τέσσερις άνθρωποι από τις οικίες τους και να οδηγηθούν σε ασφαλές σημείο.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει δεχθεί 30 κλήσεις, εκ των οποίων, 26 για αντλήσεις υδάτων από οικίες και 4 για μεταφορές ατόμων σε ασφαλή σημεία, στην περιοχή Ζαγκλιβέρι του δήμου Λαγκαδά Θεσσαλονίκης μετά από υπερχείλιση ρέματος.

Υπερχείλισε ο Ανθεμούντας

Από την κακοκαιρία στη Θεσσαλονίκη υπερχείλισε και ο Ανθεμούντας με αποτέλεσμα ο δρόμος αεροδρομίου – Περαίας να πλημμυρίσει.

Συγκεκριμένα, έχει κλείσει ο δρόμος στο φανάρι της Ιντερσαλόνικα καθώς από εκείνο περίπου το σημείο διέρχεται ο Ανθεμούντας, ο οποίος έχει υπερχειλίσει.

Μεγάλες ζημιές στο προπονητικό του Άρη στο Νέο Ρύσιο

Σοβαρές ζημιές στο βοηθητικό κέντρο της ΠΑΕ ‘Αρης στο Νέο Ρύσιο στη Θεσσαλονίκη προκάλεσαν τα έντονα καιρικά φαινόμενα.

Ειδικότερα, από τις συνεχείς βροχοπτώσεις υπερχείλισε το ρέμα που βρίσκεται πίσω από το πάρκινγκ και τα γύρω οικόπεδα. Επίσης, τα νερά μπήκαν μέσα στα αποδυτήρια αλλά και σε όλους τους άλλους χώρους.

Κύκλοι της ΠΑΕ σημειώνουν πως καταστράφηκαν όλα τα μηχανήματα, οι σάουνες και οι κρυοσάουνες, τα όργανα γυμναστικής, τα αποδυτήρια ντουλάπες, τα δάπεδα και ότι άλλο υπήρχε μέσα.

Η εκτίμηση των ανθρώπων της ΠΑΕ είναι ότι η ζημιά αγγίζει τις 400.000 ευρώ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα