Κακοκαιρία: Προβλήματα σε μεγάλο μέρος της χώρας - Πώς θα εξελιχθεί τις επόμενες ημέρες

Κακοκαιρία (Φωτογραφία αρχείου)
Κακοκαιρία (Φωτογραφία αρχείου) EUROKINISSI

Οι έντονες βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν από την επέλαση της κακοκαιρίας, δημιούργησαν σημαντικά προβλήματα. Έκλεισαν δρόμοι στην Πιερία, πλημμύρισε η Αριδαία. Πού αναμένεται να "χτυπήσει" τις επόμενες ημέρες.

Πολλά προβλήματα έχει δημιουργήσει η επέλαση της κακοκαιρίας που πλήττει εδώ και ώρα μεγάλο μέρος της χώρας.

Αποτέλεσμα των έντονων βροχοπτώσεων ήταν να διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων σε ορισμένα οδικά σημεία της Πιερίας.

ADVERTISING

Λόγω έντονης βροχόπτωσης έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στο 12 χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Κονταριώτισσας - Αγίου Σπυρίδωνα και στο 7 χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Κατερίνης - Κονταριώτισσας

Πολλά προβλήματα και στην Αριδαία

Στο μεταξύ πριν λίγο πολλά προβλήματα προκάλεσε το κύμα κακοκαιρίας που έπληξε και συνεχίζει να πλήττει μέχρι αυτή την ώρα την περιοχή του δήμου Αλμωπίας και συγκεκριμένα την Αριδαία.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες του GRTimes, στην Πυροσβεστική έχουν γίνει μέχρι στιγμής τουλάχιστον 83 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων από οικίες και ισόγεια καταστήματα με τα οχήματα της υπηρεσίας να βρίσκονται επί ποδός.

Παράλληλα, ανυπολόγιστη είναι μέχρι στιγμής η ζημιά που έχει προκαλέσει η έντονη βροχόπτωση που συνεχίζεται μέχρι αυτή την ώρα, στο γήπεδο του ιστορικού Αλμωπού Αριδαίας.

Πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία τις επόμενες μέρες

Επιτέλους χειμώνας, σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο καιρού που εκδόθηκε από την ΕΜΥ με τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες, τις χιονοπτώσεις και την πτώση της θερμοκρασίας να αποτελούν τα κύρια χαρακτηριστικά τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με τον διευθυντή της ΕΜΥ, Θοδωρή Κολυδά.

Το ανώτερο χαμηλό στην Κεντρική Μεσόγειο, το οποίο επηρεάζει μερικώς και τη χώρα μας έχει κινηθεί δυτικότερα και τα φαινόμενα στην περιοχή μας περιορίζονται κυρίως στα δυτικά και βόρεια.

Κακοκαιρία: Προβλήματα σε μεγάλο μέρος της χώρας - Πώς θα εξελιχθεί τις επόμενες ημέρες

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα το σύστημα αυτό καθώς στροβιλίζεται, θα κινηθεί ανατολικά και θα μας επηρεάσει από τα μέσα της εβδομάδος και μετά. Προς το παρόν το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε στις 19 Ιανουαρίου 2023 επικαιροποιείται σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία (της Δευτέρας).

Για τη νέα μεταβολή θα αναφερθούμε στο τέλος και αναλυτικά τις επόμενες ημέρες.

 Περιοχές 24ωρου υετού Δευτέρας
Περιοχές 24ωρου υετού Δευτέρας

Επισημαίνεται ότι σήμερα Δευτέρα (23-01-2023) ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη βορειοδυτική Πελοπόννησο έως το απόγευμα, με εξασθένηση το βράδυ, καθώς και στη δυτική και την κεντρική Μακεδονία. Από το βράδυ τα φαινόμενα θα επηρεαστούν τα βόρεια τμήματα της Θεσσαλίας, ενώ χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά, οι οποίες στη δυτική Μακεδονία και στην Ήπειρο (από 800 μέτρα και πάνω) θα είναι κατά τόπους πυκνές.

Περιοχές 24ωρων χιονοπτώσεων Δευτέρας
Περιοχές 24ωρων χιονοπτώσεων Δευτέρας

Την Τρίτη (24-01-23) ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στην κεντρική Μακεδονία έως το μεσημέρι και στην ανατολική Θεσσαλία και στις Σποράδες έως το βράδυ. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά ορεινά.

Περιοχές 24ωρου υετού Τρίτης
Περιοχές 24ωρου υετού Τρίτης

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία νέα επιδείνωση του καιρού αναμένεται από το βράδυ της Τετάρτης (25-01-2023) έως και την Παρασκευή (27-01-2023) με ισχυρές βροχές και καταιγίδες στα δυτικά, κεντρικά και νότια που βαθμιαία θα επεκταθούν προς τα βορειοανατολικά.

Περιοχές 24ωρου υετού Πέμπτης
Περιοχές 24ωρου υετού Πέμπτης
Περιοχές 24ωρου υετού σύμφωνα με τον δείκτη EFI
Περιοχές 24ωρου υετού σύμφωνα με τον δείκτη EFI

Οι βροχοπτώσεις θα επηρεάσουν κυρίως τα κεντρικά και νότια και ο δείκτης EFI δεν δείχνει ιδιαίτερα υψηλές τιμές. Τα ποσά υετού αν και θα είναι μεγάλα, δεν δείχνουν να φτάνουν σε ακραία επίπεδα για την εποχή.

Κακοκαιρία: Προβλήματα σε μεγάλο μέρος της χώρας - Πώς θα εξελιχθεί τις επόμενες ημέρες
Κακοκαιρία: Προβλήματα σε μεγάλο μέρος της χώρας - Πώς θα εξελιχθεί τις επόμενες ημέρες

Οι θερμοκρασίες πέφτουν κυρίως στα κεντρικά και βόρεια. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα κεντρικά και βόρεια ορεινά καθώς και στα βόρεια ημιορεινά. Το χαμηλό στη στάθμη των 850 hPa που την Πέμπτη βρίσκεται στα Νοτιοδυτικά τμήματα της χώρας μας, προκαλεί νότιο ρεύμα στις κατώτερες στάθμες της ατμόσφαιρας στα ανατολικά , το οποίο "εμποδίζει" τις ψυχρές μάζες της Βαλκανικής να κατέβουν νοτιότερα.

Κακοκαιρία: Προβλήματα σε μεγάλο μέρος της χώρας - Πώς θα εξελιχθεί τις επόμενες ημέρες

Οι χιονοπτώσεις θα είναι πολλές στη Κεντρική Ελλάδα καθώς και στη Θράκη (κυρίως στην οροσειρά της Ροδόπης), όπου εκεί θα χιονίσει και στα ημιορεινά.

Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να παρακολουθήσετε την κίνηση του ανώτερου χαμηλού στη στάθμη των 500hPa και την επιφάνεια καθώς και τα ύψη 6ωρου υετού. Παρατηρείστε πώς στροβιλίζεται το σύστημα αυτό, μέχρι να αρχίσει να μας επηρεάζει το βράδυ της Τετάρτης. Υπάρχει επίσης στο βίντεο αναλυτική παρουσίαση του δείκτη EFI ανά ημέρα, που μας δείχνει την σημαντικότητα των βροχοπτώσεων, ενώ ακολουθούν τα προβλεπόμενα ύψη βροχής ανά ημέρα μέχρι και την Παρασκευή. Το βίντεο κλείνει με τις περιοχές χιονοπτώσεων σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία.

Σας συστήνουμε να λαμβάνετε υπόψη σας τις οδηγίες της ΓΓΠΠ για τα έντονα καιρικά φαινόμενα. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η ΕΜΥ λαμβάνει υπόψη της όλα τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία και μετά από αξιολόγησή τους, εκδίδει τα ειδικά δελτία πρόγνωσης και προειδοποιήσεων, καθώς και τη σχετική ανάλυση της προβλεπόμενης εξέλιξης του καιρού.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κακοκαιρία, ΕΜΥ
SHARE:

24Media Network