Καλύτερη εικόνα από τις πυρκαγιές στην Αμαλιάδα – Υπό μερικό έλεγχο στην Αλεξανδρούπολη

Καλύτερη εικόνα από τις πυρκαγιές στην Αμαλιάδα – Υπό μερικό έλεγχο στην Αλεξανδρούπολη
Φωτό αρχείου Eurokinissi

Καλύτερη είναι η εικόνα που παρουσιάζουν τα πύρινα μέτωπα στην Αμαλιάδα, όπου από νωρίς το πρωί γίνονται ρίψεις νερού και από αέρος-Στην Αλεξανδρούπολη η πυρκαγιά που ξέσπασε αργά χθες το απόγευμα, νωρίς το πρωί τέθηκε υπό μερικό έλεγχο.

Μαίνονται οι πυρκαγιές στην Αμαλιάδα αλλά από τις νυχτερινές ώρες κιόλας με καλύτερη εικόνα. Η ένταση του δεύτερου πύρινου μετώπου που ξέσπασε ανάμεσα στις κοινότητες Γεράκι και Ανάληψη έχει πέσει αισθητά, ενώ στην Δαφνιώτισσα έχει δυναμική το πύρινο μέτωπο, αλλά εντοπίζεται πλέον μέσα σε χαράδρα και δεν απειλεί κατοικημένες περιοχές. Ασφαλώς θεωρείται αρκετά ύποπτο το γεγονός ότι ξέσπασαν δύο πυρκαγιές με αρκετή χρονική διαφορά στην ίδια ευρύτερη περιοχή, σε ακέραια από την πυρκαγιά του 2007 πευκοδάση και κοντά σε κοινότητες.

Μάλιστα στη Δαφνιώτισσα χθες, η τοπική Αυτοδιοίκηση προχώρησε στην προληπτική εκκένωση του χωριού από ηλικιωμένους και παιδιά, ύστερα από σχετική εισήγηση της Πυροσβεστικής, όμως οι ισχυρές δυνάμεις που επιχειρούσαν στο σημείο σε συνάρτηση με την αλλαγή κατεύθυνσης των ανέμων κατάφεραν να αναχαιτίσουν την πορεία της πυρκαγιάς προς το χωριό που μέχρι εκείνη την στιγμή είχε πάρει. Στο σημείο συνολικά πλέον, επιχειρούν 76 άντρες της Πυροσβεστικής με 38 οχήματα και 16 άτομα πεζοπόρο τμήμα και ρίψεις νερού από αέρος πραγματοποιούν 2 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα.

Στη δεύτερη πυρκαγιά που εντοπίζεται επίσης σε πευκόφυτο δάσος ανάμεσα σε δύο χωριά, Γεράκι και Ανάληψη επιχειρούν πλέον 20 άντρες της Πυροσβεστικής με 10 οχήματα και 6 άτομα πεζοπόρο τμήμα.

Αναφορικά με την πυρκαγιά που ξέσπασε χθες αργά το απόγευμα σε δασική έκταση στην πλαγιά λόφου, στην Καβησό Αλεξανδρούπολης, νωρίς το πρωί τέθηκε υπό μερικό έλεγχο.

Υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα Τρίτη σε Στερεά Ελλάδα, Εύβοια και Αττική Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Εσωτερικών, για σήμερα Τρίτη 21 Αυγούστου 2018, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις Περιφέρειες Στερεάς Ελλάδας (Εύβοια) και Αττικής.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Εσωτερικών έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών. Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα