Κορονοϊός: Δύσκολη εξίσωση η άρση των μέτρων

Κορονοϊός: Δύσκολη εξίσωση η άρση των μέτρων
Νέα μέτρα στην εστίαση XΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI

Συνεδριάζει σήμερα η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων με θέμα την άρση ή μη των μέτρων για την πανδημία. Πιθανότερη η εισήγηση για παράταση των μέτρων.

Υπό το βάρος του μεγάλου αριθμού θανάτων αλλά και της μεγάλης διασποράς του κορονοϊού, συνεδριάζει σήμερα η ολομέλεια της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας. Το βασικό ζήτημα είναι η παράταση ή μη των μέτρων αναχαίτισης της επιδημίας, με το πιθανότερο σενάριο να αφορά στην επέκτασή τους για μια ακόμη εβδομάδα.

Η πορεία των κρουσμάτων μπορεί να είναι πτωτική όμως οι σκληροί δείκτες της επιδημίας, θάνατοι και διασωληνώσεις, ανησυχούν και για την ώρα είναι πρόωρη μία χαλάρωση των μέτρων. Μάλιστα έχουμε πάνω από 2000 νέους θανάτους τον Ιανουάριο και σταθερά πάνω από 650 διασωληνωμένους.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Επιτροπή θεωρεί ότι ακόμη δεν μπορεί να αποτιμηθεί απόλυτα η κατάσταση της επιδημίας με βάση την Μετάλλαξη Όμικρον, και παρά την μείωση των κρουσμάτων κορονοϊού διατηρεί επιφυλακτική στάση.

Έτσι, αναμένεται να διατηρηθούν οι περιορισμοί στην εστίαση αλλά και στις αθλητικές διοργανώσεις. Για τουλάχιστον μία εβδομάδα ακόμη λοιπόν, θα υπάρχει ο περιορισμός των 1000 ατόμων στα γήπεδα αλλά και το ωράριο.

Επίσης στα καφέ και εστιατόρια η μουσική θα είναι κλειστή, αν και υπάρχει ένα μικρό ενδεχόμενο να αρθεί το εν λόγω μέτρο, ενώ έτσι κι αλλιώς δεν τίθεται θέμα για επέκταση του ωραρίου αλλά θα κλείνουν όλα στις 12. Διατηρείται δε και ο περιορισμός των 6 ατόμων ανά τραπέζι αλλά και οι αποστάσεις ενώ δεν επιτρέπονται οι όρθιοι θαμώνες.

Η πορεία της Επιδημίας

Όπως αναφέραμε, οι νεκροί από κορονοϊό τον τρέχοντα μήνα ξεπέρασαν τους 2000. Χθες ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ 98 νέοι θάνατοι και 17.409 νέα κρούσματα. Τα στοιχεία αυτά ανησυχούν, καθώς ακόμη και αν οι θάνατοι υποχωρήσουν, με τόσο υψηλό αριθμό κρουσμάτων, η υποχώρηση αυτή δεν θα είναι ιδιαίτερα μεγάλη.

Μάλιστα χθες μπορεί τα κρούσματα να ήταν μειωμένα, όμως είχαμε περίπου 200.000 λιγότερα τεστ εξαιτίας της κακοκαιρίας. Με περίπου 19.000 νέα κρούσματα καθημερινά, δεν αναμένεται να μειωθούν οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία, οι νέες διασωληνώσεις και φυσικά οι θάνατοι.

Ιδιαίτερα θετικό θεωρείται το γεγονός ότι με βάση τα λύματα διαπιστώνεται υποχώρηση της επιδημίας, αν και παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Όπως επισημαίνει ο ΕΟΔΥ, την εβδομάδα 17 έως 23 Ιανουαρίου 2022, παρατηρήθηκαν πτωτικές τάσεις, σε σχέση με την εβδομάδα 10 έως 16 Ιανουαρίου 2022, στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα των έντεκα από τις δώδεκα (11/12) περιοχές που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων (ΕΔΕΛ) του ΕΟΔΥ, ενώ σταθεροποιητικές τάσεις παρατηρήθηκαν σε μία από τις δώδεκα (1/12) περιοχές.

Οι καθαρά πτωτικές τάσεις κυμάνθηκαν από -31% στο Βόλο μέχρι -68% στο Ρέθυμνο, ενώ οριακές ήταν οι μειώσεις που παρατηρήθηκαν στην Ξάνθη (-18%) και στα Ιωάννινα (-29%).

Το ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων παρέμεινε σταθερό στην Πάτρα (-1%).

Tο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο στα αστικά λύματα της Περιφέρειας Αττικής παρουσίασε πτωτική τάση, με στατιστικά σημαντική μείωση (-47%) του εβδομαδιαίου μέσου όρου σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, 10-16/01/22.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version