Κορονοϊός: Όταν ο Σαρηγιάννης προέβλεπε το “τσουνάμι” κρουσμάτων στην Ελλάδα

Κορονοϊός: Όταν ο Σαρηγιάννης προέβλεπε το “τσουνάμι” κρουσμάτων στην Ελλάδα
Στιγμιότυπο από το κέντρο της Αθήνας Eurokinissi

Ο καθηγητής του ΑΠΘ, Δημήτρης Σαρηγιάννης είχε μιλήσει για ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα μας από τις 20 Αυγούστου. Η ερευνητική ομάδα είχε μιλήσει για 700 κρούσματα ημερησίως. Όσα είχε πει στο News 24/7.

Αρνητική τροπή έχει πάρει η επιδημιολογική πορεία της χώρας το τελευταίο διάστημα, με την τραγική της κορύφωση να έρχεται το απόγευμα της Τρίτης, όταν ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 667 νέα κρούσματα κορονοϊού. Μία καταγραφή που είχε προοιωνιστεί από την εκθετική αύξηση των κρουσμάτων του τελευταίου διμήνου, την οποία όμως κάποιοι είχαν προβλέψει από το τέλος του καλοκαιριού, με εκείνες τις εκτιμήσεις τους να επιβεβαιώνονται σήμερα.

Όπως για παράδειγμα οι εφιαλτικές προβλέψεις που είχε κάνει στα μέσα Αυγούστου ο καθηγητής του ΑΠΘ και επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας HERACLES (η οποία επίσης είχε μιλήσει για εκατοντάδες κρούσματα ημερησίως), Δημοσθένης Σαρηγιάννης μέσω του News247, όπου είχε μιλήσει για την επιστροφή των εκδρομέων, τον περιορισμό των νέων, τα σχολεία και τα λάθη που έδειχναν να οδηγούν στο δεύτερο κύμα.

Ο κ. Σαρηγιάννης είχε προϊδεάσει για την κατάσταση που έπρεπε να περιμένουμε, κάνοντας λόγο για περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων από τις 20 Αυγούστου. Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του τμήματος Χημικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής σχολής του ΑΠΘ είχε τονίσει ότι πρέπει να σταματήσουμε να “τρέχουμε” πίσω από την εξέλιξη της πανδημίας και να ρίξουμε το βάρος μας, ως χώρα, στην πρόληψη.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Σαρηγιάννης είχε τονίσει τη σημασία της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε εσωτερικούς χώρους, της τηλεργασίας και των τοπικών lockdown, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να υπάρξει αυστηρότητα στα μέτρα και έλεγχος της εφαρμογής τους χωρίς εξαιρέσεις.

“Από τις 20 Αυγούστου κι έπειτα περιμένουμε περαιτέρω αύξηση εκτός και αν ο “συναγερμός” που έχει σημάνει πρώτη η ερευνητική μας ομάδα και έπειτα όλοι οι εμπλεκόμενοι (ομάδα λοιμωξιολόγων ΕΟΔΥ, ιατρικός σύλλογος Ελλάδας και κυβέρνηση) αποδώσει στο να πείσει τους συμπολίτες μας να εφαρμόζουν τα μέτρα προσωπικής προστασίας και κοινωνικής αποστασιοποίησης” είχε δηλώσει σχετικά.

Παράλληλα, ο κ. Σαρηγιάννης είχε πάρει θέση σχετικά και με το άνοιγμα των σχολείων, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να ανοίξουν 1-2 εβδομάδες αργότερα, ενώ όσον αφορά στα λάθη που οδήγησαν στο δεύτερο κύμα ανέφερε πως αυτά έγιναν τόσο στον τομέα της πρόληψης όσο και στο άνοιγμα του τουρισμού.

“Το βασικό λάθος είναι ότι και σαν συντεταγμένο κράτος και σαν κοινωνία από την στιγμή που βγήκαμε από το lockdown περιμένουμε να δούμε την εξέλιξη του αριθμού των κρουσμάτων, των συμπολιτών μας που μπαίνουν σε ΜΕΘ και των θανάτων από Covid-19 για να συζητάμε για μέτρα προστασίας. Έτσι όμως βρισκόμαστε πάντα 2-3 εβδομάδες πίσω από το μέτωπο της διασποράς του SARS-CoV-2 στον πληθυσμό”, είχε πει, κάνοντας λόγο και για άναρχο άνοιγμα των συνόρων: “Θα έπρεπε να έχουμε πάρει προληπτικά μέτρα ανοίγοντας μεν την οικονομία, αλλά δίνοντας περισσότερη έμφαση στον εσωτερικό τουρισμό και κυρίως στην αυστηρή εφαρμογή των μέτρων προστασίας από όλους”.

Αξίζει να σημειωθεί πως σε μία άλλη, πιο πρόσφατη συνέντευξή του, ο καθηγητής του ΑΠΘ προέβλεψε μέχρι και 800 κρούσματα ημερησίως μέσα στον Νοέμβριο: “Τα μοντέλα προβλέπουν ότι από τη στιγμή που θα πιάσει το κρύο θα ξεκινήσει η πίεση. Εκτιμάται ότι τον Νοέμβριο θα έχουμε γύρω στα 800 κρούσματα καθημερινά αν δεν πάρουμε νέα μέτρα. Πρέπει να προλάβουμε να πάρουμε μέτρα μέχρι τον Οκτώβριο”, είχε αναφέρει.

Δείτε σε πραγματικό χρόνο την εξέλιξη των κρουσμάτων

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version