Κορονοϊός: Πολεμικές εικόνες στα νοσοκομεία – “Πεθαίνουν πριν προλάβουν να μπουν σε ΜΕΘ”

Κορονοϊός: Πολεμικές εικόνες στα νοσοκομεία – “Πεθαίνουν πριν προλάβουν να μπουν σε ΜΕΘ”
ΜΕΘ με ασθενή με κορονοϊό SOOC PHOTOS

Δραματική η κατάσταση στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, με διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ με φορητούς αναπνευστήρες και ασθενείς που καταλήγουν σε απλές κλίνες. "Καμπανάκι" από τον πρόεδρο εργαζομένων του "Παπαγεωργίου" και τον Αθανάσιο Εξαδάκτυλο.

Για «πολεμικές» εικόνες και για μια κατάσταση που θυμίζει την περσινή χρονιά στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, έκανε λόγο ο πρόεδρος των εργαζομένων του γενικού νοσοκομείου «Παπαγεωργίου», Παναγιώτης Τουχτίδης, μιλώντας το πρωί της Τετάρτης (17/11) σε εκπομπή του ΣΚΑΙ.

Ο κ. Τουχτίδης επεσήμανε ότι σε αρκετά νοσοκομεία της πόλης υπάρχουν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ με φορητούς αναπνευστήρες, τονίζοντας ότι μόλις το 7%-8% είναι εμβολιασμένοι και οι υπόλοιποι ανεμβολίαστοι, ενώ υπογράμμισε ότι έχει αυξηθεί η θνητότητα, καθώς οι ασθενείς φτάνουν πολύ αργά στα νοσοκομεία.

«Παρόλο που είναι νεότεροι και περιμένεις να έχουν καλύτερη εξέλιξη, δε συμβαίνει κάτι τέτοιο. Οι άνθρωποι φτάνουν στις ΜΕΘ για να μην πεθάνουν. Πολλοί μπορεί να μην προλάβουν να διασωληνωθούν, να πεθάνουν την ώρα της εξέτασης στη βραχεία, την ώρα της μεταφοράς τους, πολλοί μπορεί να καταλήξουν μέσα σε ένα απλό τμήμα ενώ δείχνουν καλή εικόνα, με ικανοποιητικό κορεσμό», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στις ελλείψεις προσωπικού στο νοσοκομείο, δήλωσε ότι προ Covid, ήδη έλειπαν γύρω στους 250 εργαζομένους, ενώ τώρα βρίσκονται σε αναστολή 168 άτομα, τονίζοντας: «Πρέπει να βρεθεί τρόπος να πειστούν να εμβολιαστούν και να γυρίσουν. Να γυρίσουν 7.000 άτομα στο ΕΣΥ με καθημερινά τεστ απαιτεί εργατοώρες, αντιδραστήρια, αναλώσιμα, τα οποία δεν είναι πάντα διαθέσιμα».

Εξαδάκτυλος: “Είμαστε στην κορυφή του βουνού”

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ανέφερε ότι προστίθενται διαρκώς νέοι ιδιώτες γιατροί στο σύστημα, σημειώνοντας ότι δεν είναι αριθμητικό το ζήτημα, αλλά σχετίζεται με την εμπειρία και τις ειδικότητες των γιατρών. «Για παράδειγμα ξεκίνησε νέα κλινική Covid στο νοσοκομείο «Άγιο Παύλος», η οποία στελεχώνεται μόνο με ανθρώπους που προσήλθαν από τον ιδιωτικό τομέα. Είναι πιο σημαντικό αυτό από το να βρεθούν πέντε άνθρωποι που δεν μπορούν να κάνουν αυτή τη δουλειά», τονίζει.

Πρόσθεσε δε ότι οι εντατικολόγοι της χώρας βρίσκονται υπό τρομακτική πίεση είτε εργάζονται ιδιωτικά είτε στο δημόσιο σύστημα, δεδομένου ότι ο ιδιωτικός τομέας εδώ και μέρες παίρνει περιστατικά non Covid από τον δημόσιο τομέα.

Όσον αφορά στην πορεία της πανδημίας, εκτίμησε ότι «είμαστε στην κορυφή του βουνού», ωστόσο δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι δε θα υπάρξουν αναζωπυρώσεις αργότερα, ενώ σχετικά με τα μέτρα υπογράμμισε: «Δε λαμβάνονται για να πείσουμε του ανεμβολίαστους να εμβολιαστούν, αλλά για να τους προστατεύσουμε. Δεν τους πείθουμε εμείς οι γιατροί, αλλά τους πείθει ο θάνατος».

Για τον περιορισμό της διασποράς πάντως, σημείωσε ότι θα πρέπει όλοι οι πολίτες, εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι, θα πρέπει να φορούν μάσκα και να αποφεύγουν τον συγχρωτισμό κυρίως με αγνώστους.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα