Κορονοϊός: Στο “κόκκινο” μπαίνουν δημοφιλή νησιά

Κορονοϊός: Στο “κόκκινο” μπαίνουν δημοφιλή νησιά
Στιγμιότυπο από τη "Μικρή Βενετία" της Μυκόνου AP Photo/Thanassis Stavrakis

Υψηλή θετικότητα καταγράφει ο ΕΟΔΥ σε νησιωτικές περιοχές, με την Τήνο και την Πάρο να ξεπερνούν το 4%.

Ιδιαίτερα ενισχυμένη διαπιστώνεται η διασπορά κορονοϊού στην Επικράτεια, με πολλές περιφέρειες να σημειώνουν πάνω από 3% θετικότητα, δηλαδή 3 στους 100 κατοίκους να έχει διαγνωστεί με τον ιό. Σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία του ΕΟΔΥ, οι περιφέρειες της Τήνου και της Πάρου το χρονικό διάστημα της εβδομάδας 26 Ιουλίου 2021 – 01 Αυγούστου 2021, είχαν 4,66% και 4,31% ποσοστό θετικότητας αντίστοιχα.

Την ίδια περίοδο, θετικότητα πάνω από 3% καταγράφεται σε Ζάκυνθο, Ιθάκη, Ρόδο, Νάξο, Ρέθυμνο και Χίο.

Χθες βέβαια, τα στοιχεία του ΕΟΔΥ έδειξαν κάποιες πτωτικές τάσεις, με το συνολικό δείκτη θετικότητας να να προσδιορίζεται στο 2,6%. Επίσης πτωτική τάση αποτυπώνει και ο σημαντικός δείκτης για την πορεία της πανδημίας, ο δείκτης αναπαραγωγής της νόσου Rt. Ο εν λόγω δείκτης βρίσκεται στο 1,05 μετά από μια συνεχή καθοδική πορεία, από το 1,38 στις 14 Ιουλίου και σταδιακά στο 1,23 και 1,16 την περασμένη εβδομάδα.

Υπενθυμίζεται ότι υπέρβαση της μονάδας σημαίνει κατάσταση συναγερμού και απαιτεί ετοιμότητα για την πρόληψη μιας απευκταίας επιδημικής εκτροπής.

Παρά την υποχώρηση του δείκτη Rt, το να προσδιορίζεται πάνω από τη μονάδα, δείχνει ότι ο ιός είναι παρών σε όλη την επικράτεια και μάλιστα μεταδίδεται ταχύτατα. Η μεγάλη διασπορά του, αποτυπώνεται στις δεκάδες περιφερειακές ενότητες, όπου καταγράφονται νέα κρούσματα, όσο και στην αύξηση των “κόκκινων” περιοχών στον χάρτη επίπτωσης των τελευταίων 14 ημερών.

Στοιχεία ΕΟΔΥ

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΕΟΔΥ, το τέταρτο επιδημικό κύμα κατάφερε να ξεπεράσει το φράγμα των 13.000 θανάτων λόγω κορονοϊού, φτάνοντας τους 13.013, μετά και την προσθήκη των τελευταίων 16 που ανακοινώθηκαν χθες. Επίσης 200 νέες εισαγωγές ασθενών λόγω covid στα νοσοκομεία της χώρας σημειώθηκαν, ενώ ο αριθμός αυτός συνεχίστηκε και χθες 4/8.

Οι 204 προχθεσινές νοσηλείες, όπως τις σημειώσαμε και χθες, ήταν διπλάσιες συγκριτικά με τρεις εβδομάδες πριν, και προοιωνίζονται, την αναπόφευκτη πίεση που θα δεχθεί το σύστημα υγείας αν δεν επιτευχθεί σύντομα το πολυπόθητο τείχος ανοσίας. Ήδη οι νοσηλευόμενοι ασθενείς με κορονοϊό ξεπερνούν τους 1.550 ενώ έχουμε και 192 διασωληνωμένους.

Διασπορά κρουσμάτων

Στα 297, βρέθηκαν χθες τα κρούσματα στην Κρήτη (128 στην ΠΕ Ηρακλείου, 18 στην Π.Ε. Λασιθίου, 44 στην Π.Ε. Ρεθύμνου και 107 στην Π.Ε. Χανίων), περισσότερα ακόμη και από τη Θεσσαλονίκη (260). Ιδιαίτερα η ΠΕ Ρεθύμνου παρουσιάζει από τα υψηλότερα ποσοστά θετικότητας για την εβδομάδα 26 Ιουλίου – 1 Αυγούστου 2021, στο 3,30%.

Σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση, τα μεγαλύτερα ποσοστά θετικότητας για το παραπάνω χρονικό διάστημα ανήκουν σε νησιά, με κορυφαία την Τήνο στο 4,66% και την Πάρο 4,31% ενώ ακολουθούν η Χίος (3,75%), Ζάκυνθος (3,67%), Νάξος (3,51%), Μύκονος (3,27%) και Ιθάκη, στην οποία μάλιστα το ποσοστό εκτοξεύτηκε στο 3,10% από 0,46% την εβδομάδα 19 Ιουλίου – 25 Ιουλίου 2021.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Δείτε σε πραγματικό χρόνο την εξέλιξη των κρουσμάτων

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα