Τσίπρας: Προϋπολογισμός απάτης και ταξικής μονομέρειας

Τσίπρας: Προϋπολογισμός απάτης και ταξικής μονομέρειας
Πέμπτη (5η) ημέρα της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής, του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών "Κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2020", την Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2019. Eurokinissi

Μια από τις σφοδρότερες επιθέσεις εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας στην κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη. Μίλησε για "κυβέρνηση απάτης" και για "επιτελικό κράτος που αποδείχτηκε κράτος των πλαστών πτυχίων και της fake αριστείας".

“Προϋπολογισμό ταξικής μονομέρειας, νεοφιλελεύθερης ιδεοληψίας και πολιτικής απάτης” χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό οικονομικού έτους 2020 , ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στην Βουλή .

Υποστήριξε ότι “τίποτε καλό δεν προβλέπει, για τους πολλούς, για την Υγεία, την Παιδεία, το κοινωνικό κράτος, τη μεσαία τάξη, ενώ αντίθετα για τους λίγους και εκλεκτούς προϋπολογίζει “από ελαφρύνσεις φορολογικές και άλλες, μέχρι επιχορηγήσεις, και «δώρα», συχνά φωτογραφικά”.

«Έχετε γεμίσει με απάτη την πολιτική ζωή του τόπου», είπε ο κ. Τσίπρας τονίζοντας μεταξύ άλλων:

“Απάτες χαρακτηρίζουν τη ΝΔ του κυρίου Μητσοτάκη τόσο προεκλογικά όσο και μετεκλογικά. Απάτες που όσο κι αν ωραιοποιούνται και συγκαλύπτονται από τη συστοιχία των φιλικών τους ΜΜΕ, γίνονται όλο και πιο φανερές στην κοινή γνώμη. Απάτη μέγιστη, η προπαγάνδα σας για 4 μνημόνιο. Αυτά λέγατε στη περυσινή συζήτηση για το προϋπολογισμό. Απάτη επίσης μέγιστη, η πολεμική σας για το χρέος, τη στιγμή που η δική μας κυβέρνηση όχι μόνο το ρύθμιζε επιτέλους προς όφελος της χώρας, μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις, αλλά άνοιγε και ένα καθαρό διάδρομο, μετά από πολλά χρόνια, για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Απάτη οι διαρκείς επιθέσεις σας στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για τα πλεονάσματα, τα οποία είχατε υποσχεθεί να μειώσετε άμεσα, επειδή θα έδειχναν καλή διαγωγή απέναντι στους εταίρους. Είδαμε πόσο τα μειώσατε κύριε Μητσοτάκη.  Και η απάτη αυτή είναι ακόμα χειρότερη, γιατί δεν αξιοποιήσατε αυτό που εμείς αρχίσαμε, τη μείωση δηλαδή των πλεονασμάτων με τη δημιουργία ενός καταπιστευτικού λογαριασμού, που θα εξασφάλιζε τους δανειστές.

Απάτη η ανάπτυξη και το κοινωνικό μέρισμα

Απάτη τρανή, η ανάπτυξη 4% που θα φέρνατε αμέσως με την εκλογή σας. Γιατί εσείς είστε τάχα φιλικοί προς τη μεγάλη επιχειρηματικότητα, σε αντίθεση με μας. Κι ότι θα παραμερίσετε για τους επενδυτές εμπόδια, όπως η προστασία του περιβάλλοντος, και η προστασία της εργασίας, σε αντίθεση με μας.Ε, τώρα προϋπολογίζετε ανάπτυξη 2,8%, ενώ το ΔΝΤ, τις προβλέψεις του οποίου εκτιμάτε ιδιαίτερα ρίχνει την πρόβλεψη κάτω από 2%. Και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο 2,3%. Απάτη μεγάλη επίσης, η δήθεν μεγαλοψυχία σας για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ. Επί της ουσίας πήρατε τη δική μας ψηφισμένη απόφαση, για να την εναρμονίσετε με τη δική σας ταξική μονομέρεια. Να δώσετε δηλαδή τη μερίδα του λέοντος στις μεγάλες περιουσίες. Σε αντίθεση με μας, που είχαμε την εντελώς αντίθετη λογική.

Απάτη τερατώδης, επίσης, η δήθεν ελάφρυνση της μεσαία τάξης. Την οποία αντί να ελαφρύνετε την επιβαρύνετε. Με την αύξηση στην τιμή του ρεύματος, την καρατόμηση του κοινωνικού μερίσματος, την κατάργηση της μόνιμης 13 σύνταξης, το πάγωμα των αυξήσεων του κατώτατου μισθού, τις νέες ασφαλιστικές εισφορές που ετοιμάζετε για τους μη μισθωτούς, την υποχρέωση για 30% αποδείξεις ηλεκτρονικών συναλλαγών, και μια σειρά άλλα μέτρα, που αφορούν τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.

Απάτη επίσης η εκστρατεία σας για το κοινωνικό μέρισμα, που όταν το δίναμε εμείς υπερπολλαπλάσιο το χαρακτηρίζατε ψίχουλα. Και ενώ τα ψίχουλα δόθηκαν την τελευταία φορά σε 3,5 εκατομμύρια ανθρώπους, τώρα δικαιούχοι είναι μόλις 200 χιλιάδες νοικοκυριά. Είναι κουραστικό ακόμα και για μένα να απαριθμώ αυτή την αλυσίδα από απάτες. Θα αναφερθώ σε μερικά ακόμα επιγραμματικά.

Απάτη η μπουλντόζες στο Ελληνικό

Απάτη το δήθεν δημοσιονομικό κενό που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Απάτη το επιτελικό κράτος που αποδείχτηκε κράτος των πλαστών πτυχίων και της fake αριστείας. Απάτη οι προεκλογική υπόσχεση για δήθεν αύξηση του κατώτατου μισθού σε ποσοστό διπλάσιο από το ποσοστό της ανάπτυξης. Απάτη μέγιστη και τρισάθλια επίσης, η καταγγελία της συμφωνίας των Πρεσπών, ως προδοτικής. Που τώρα, ορθώς, θα την τηρήσετε και θα την τιμήσετε. Απάτη το αίσχος της προπαγάνδας σας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προσκαλεί τους πρόσφυγες και προκαλεί το προσφυγικό.

Απάτη ακόμη και οι μπουλντόζες στο Ελληνικό, που θα έπιαναν δουλειά την επόμενη μέρα και έχουν περάσει 5 μήνες και ούτε ο διαγωνισμός για το καζίνο δε τελείωσε. Και τέλος χυδαία απάτη το δόγμα σας περί ασφάλειας, περί νόμου και τάξης.

Ούτε στον νόμο πιστεύετε κύριε Μητσοτάκη. Αν δεν σας βολεύει, όπως στην υπόθεση του Διοικητή της ΕΥΠ, αλλά και άλλες πιο κρίσιμες υποθέσεις, τον αλλάζετε”.

Φορούν κουκούλες σε πολίτες λες και προορίζονται για το Γκουαντάναμο

Εκτεταμένη αναφορά στα θέματα νόμου και τάξης έκανε στην ομιλία του για τον προϋπολογισμό, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ζητώντας από τον πρωθυπουργό να καταδικάσει τα περιστατικά αστυνομικής βίας.

Χαρακτήρισε “χυδαία απάτη το δόγμα σας περί ασφάλειας, περί νόμου και τάξης” και αναφέρθηκε: “στις επελάσεις των ΜΑΤ του κυρίου Χρυσοχοΐδη, λες και βρισκόμαστε σε κατεχόμενη χώρα. Εκτός πια κι αν οι εικόνες αστυνομικών που κακοποιούν και ξεγυμνώνουν νέους ανθρώπους, φορούν κουκούλες σε πολίτες, λες και προορίζονται για το Γκουαντάναμο, μόνο και μόνο επειδή ζητούν την εφαρμογή του νόμου και τη παρουσία εισαγγελέα για την είσοδο στην οικία τους, αν οι εικόνες αστυνομικών να ασχημονούν με χίλιους δυο τρόπους, χωρίς μάλιστα να υπολογίζουν την παρουσία μαρτύρων, είναι εικόνες ευνομούμενης χώρας”.

Συνεχίζοντας και απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό είπε: “Ασφάλεια, κύριε Μητσοτάκη, δεν εξασφαλίζει η παράλογη, υπερβολική, και κάποτε φασιστικού τύπου βία, εναντίον πολιτών. Την στιγμή που καταργείτε κάθε είδους ασφάλεια στην εργασία. Όταν επιβάλλετε την ανασφάλεια στην καθημερινή επιβίωση των εργαζομένων, της μεσαίας τάξης, της νεολαίας. Όταν υπονομεύετε το όποιο αίσθημα ασφάλειας που με κόπο και θυσίες προσπαθήσαμε να αποκαταστήσουμε, στις πιο ευάλωτες ιδιαίτερα ομάδες του πληθυσμού, σε ζωτικούς τομείς, όπως η Υγεία, και η Παιδεία. Τότε η επίδειξη αστυνομικής βίας, δεν αποσκοπεί ούτε στη δημόσια τάξη, ούτε στην κοινωνική γαλήνη. Αποσκοπεί στην τρομοκράτηση και την καταστολή και στον εκφοβισμό, και στην τρομοκράτηση”. Ζήτησε από τον πρωθυπουργό “να βρείτε δυο λόγια να καταδικάσετε αυτά τα περιστατικά, σε αντίθεση με μια σειρά υπουργούς σας που σήμερα τα υπερασπίστηκαν με πάθος στα τηλεοπτικά παράθυρα. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι αποτελούν εξαίρεση όμως τα ενθαρρύνει η δική σας πολιτική”. Σημείωσε ότι ακόμη και ο Νίκος Αλιβιζάτος έστειλε επιστολή για τα περιστατικά αστυνομικής βίας.

“Να μην ακολουθήσουμε την Τουρκία στον αδιέξοδο δρόμο της σύγκρουσης”

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και στις προκλήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο σημειώνοντας: “Στόχος μας ήταν είναι και παραμένει ο διάλογος στη βάση του διεθνούς δικαίου. Πρέπει να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ώστε να ξαναρχίσουν οι διερευνητικές τις οποίες απέρριπτε ο Πρόεδρος Ερντογάν από το 2016. Και αν αυτές δεν προχωρήσουν, να αρχίσουν οι συνομιλίες για συνυποσχετικό προκειμένου να προσφύγουμε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Σε αυτές τις εξαιρετικά κρίσιμες στιγμές το μήνυμά μας πρέπει να είναι σαφές.

Θα προστατέψουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα με όλα τα μέσα, αλλά στόχος μας δεν είναι να ακολουθήσουμε την Τουρκία στον αδιέξοδο δρόμο της σύγκρουσης και των τετελεσμένων. Στόχος είναι η επίλυση της διαφοράς μας στη βάση του διεθνούς δικαίου και η ειρήνη στην περιοχή μας”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα