Μαρτυρία- σταθμός στη δίκη της Χρυσής Αυγής: Έτσι λειτουργούσε η οργάνωση

Μαρτυρία- σταθμός στη δίκη της Χρυσής Αυγής: Έτσι λειτουργούσε η οργάνωση
Golden dawn party members and supporters held a march, commemorating the capture of Istanbul from the Othoman Turks, on this day on 1453. In Athens, on May 29, 2017 / . , 29 , 2017 Aggelos Barai / SOOC

Ο Ηλίας Σταύρου μίλησε για όλους και όλα στη δίκη για την εγκληματική οργάνωση. Τι είπε για το Μιχαλολιάκο, τους βουλευτές, τον τρόπο δράσης της οργάνωσης, την εμπλοκή της ηγεσίας με τη δολοφονία Φύσσα και άλλα πολλά

Χείμαρρος, από τα πρώτα λεπτά της κατάθεσής του στη δίκη της Χρυσής Αυγής, ήταν το πρώην στέλεχος της Χρυσής Αυγής και υποψήφιος βουλευτής, Ηλίας Σταύρου, ο οποίος μετά την παραίτησή του από τη θέση του επιστημονικού συνεργάτη στη Βουλή κατήγγειλε ότι δέχθηκε σειρά απειλών.

Για πρώτη φορά κατά την ακροαματική διαδικασία πρώην μέλος της οργάνωσης μιλά για όλα τα ζητήματα που απασχολούν το δικαστήριο, σχετικό με την εσωτερική δομή και οργάνωση της Χρυσής Αυγής. 

Ο μάρτυρας έδωσε αναλυτικά στοιχεία για την ιδεολογία αλλά και τον τρόπο που η οργάνωση χειριζόταν πρόσωπα και καταστάσεις, ενώ έκανε εκτιμήσεις για την εμπλοκή της ηγεσίας της Χρυσής Αυγης και του Νίκου Μιχαλολιάκου τόσο στη δολοφονία Φύσσα, όσο και στις επιθέσεις των Αιγύπτιων ψαράδων και των αφισοκολλητών του ΠΑΜΕ. Μίλησε για την “ομερτά” εντός της οργάνωσης, για το εθνικοσοσιαλισμό και την πίστη της Χρυσής Αυγής στο Χίτλερ, για την ιεραρχία που υπάρχει με αρχηγό τον γενικό γραμματέα του κόμματος, ακόμα και για τον τρόπο που κρατούσαν το οπτικοακουστικό υλικό, έτσι ώστε να εκβιάζουν όσους ενδεχομένως μελλοντικά να ήθελαν να αποχωρήσουν. Μάλιστα, κατονόμασε βουλευτές της Χρυσής Αυγής, που -κατά τον ίδιο- τον απείλησαν όταν έκανε πλέον ξεκάθαρο στα τέλη του 2013 ότι επιθυμεί να αποχωρήσει από την οργάνωση με κάθε κόστος.

Ο Μιχαλολιάκος είναι η μυστική φωνή του αίματος

Εκτενής ήταν η αναφορά του στο πρόσωπο του αρχηγού, Νίκου Μιχαλολιάκου, και την εμπλοκή του στις επιθέσεις που πραγματοποιούσαν χρυσαυγίτες. “Ο αρχηγός είναι η μυστική φωνή του αίματος, το ανώτερο πρόσωπο. Από αυτόν ξεκινούν τα πάντα. Όπως ο Φύρερ παράγει δίκαιο, αντίστοιχα είναι απαραβίαστο το πρόσωπο του αρχηγού. Έχει μεταφυσικές διαστάσεις, οι επιθυμίες του είναι οι επιθυμίες του έθνους. Όπως έλεγε ο Ρούντολφ Ες, η Γερμανία είναι ο Χίτλερ και ο Χίτλερ η Γερμανία. Αυτή η σχέση ειναι κομμάτι του εθνικοσοσιαλιστικού τρόπου του κόμματος” κατέθεσε ο Ηλ. Σταύρου για το γενικό γραμματέα της Χρυσής Αυγής. Όσο για τις εντολές που έδινε, κατέθεσε πως δεν είναι απαραίτητο πως είναι κάτι συγκεκριμένο: “Μπορεί ο Μιχαλολιάκος να πει να κάνουμε ένα χτύπημα, κάντε κάτι να πει. Αυτός που θα το κάνει, δεν έχει πάρει εντολη για συγκεκριμένο. Δεν βλέπεις στο πρόσωπο τον εχθρό, αλλά αυτόν που βρίσκεται εκτός φυλής. Δηλαδή, δεν βλέπεις ως εχθρό τον Σταύρου αλλά τον αναρχικό Σταύρου”.

Αντίστοιχα, για την οργάνωση δήλωσε: “Η Χρυσή Αυγή λειτουργεί με δομή και ιεραρχία. Στο πλαίσιο αυτό, ο αρχηγός τοποθετεί τα κατώτερα μέλη και στελέχη, το πολιτικό συμβούλιο και πάει λέγοντας. Το μέλος του πολιτικού συμβουλίου  δεν θα διορίσει με τη σειρά του κάποιον αν το άτομο αυτό δεν έχει τα χαρακτηριστικά που του έχει ζητήσει ο αρχηγός.  Κάνουν επιλογές με πίστη ότι λειτουργούν με γενικό περίγραμμα εντολών που έχει δώσει ο Μιχαλολιάκος” κατέθεσε ο Ηλ. Σταύρου.

Πρόεδρος: Δηλαδή για τα περιστατικά με το ΠΑΜΕ, τους Αιγύπτιους ψαράδες και τη δολοφονία Φύσσα, τί λέτε;

Μάρτυρας: Δεν έχω ακούσει το Νικ. Μιχαλολιάκο να τηλεφωνεί στο Λαγό και να λέει κάτι, αν αυτό εννοείτε. Εκτιμώ ότι έχει την εποπτεία. Δίνει μια γραμμή να κάνει χτύπημα…

Πρόεδρος: Χτύπημα από χτύπημα διαφέρει…

Μάρτυρας: Το ακριβές μήνυμα δεν μπορώ να το ξέρω. Είμαι βέβαιος όμως, ότι ο Γ. Λαγός έχει επίγνωση ότι πχ στην επίθεση στο ΠΑΜΕ θα κάνει φασαρία και θα ασχοληθούν τα ΜΜΕ. Αν πιστεύει πως δεν είναι επιθυμητό, τότε δεν θα το κάνει, γιατί θα ειναι υπόλογος στο κόμμα και στο Μιχαλολιάκο. Οι ενέργειες γίνονται με βάση το περίγραμμα των εντολών του αρχηγού της Χρυσής Αυγής. Συγκεκριμένη γνώση δεν έχω.

Αν ο Ρουπακιας είχε βγει εκτός ορίων, θα είχε διαγραφεί

Παρά τις ερωτήσεις που δέχθηκε από τη έδρα κυρίως για ενδεχόμενες γνώσεις του γύρω από τη δολοφονία του Π. Φύσσα, ο ίδιος υποστήριξε πως “δεν άκουσα ποτέ το όνομα του Π. Φύσσα. Όμως, όπως εγώ ήξερα τους αντιεξουσιαστές της πόλης μου, κατά αναλογία αν είχε έντονη αντιφασιστική δράση θα είχε αποτελέσει στόχος για την εκεί Τοπική Οργάνωση”. Εκτίμησε δε ότι “η ηγεσία ήταν ενήμερη και ο αρχηγός, αλλά δεν μπορώ να σας πω με βεβαιότητα”, προσθέτοντας πως “αν ο Ρουπακιάς είχε βγει εκτός ορίων, θα είχε διαγραφεί”.

Μάλιστα, ο Ηλ. Σταύρου θέλοντας να εξηγήσει τον τρόπο με τον οποίο δίνονταν οι εντολές, ανέφερε περιστατικά στη Βέροια, στα οποία ήταν ο ίδιος παρών. Όπως κατέθεσε, μεταξύ των δυο εκλογικών αναμετρήσεων του 2012, υπήρξε συμπλοκή χρυσαυγιτών και αντιεξουσιαστών, καθώς οι πρώτοι θέλησαν -για να προκαλέσουν- να μοιράσουν προεκλογικό υλικό σε στέκια των δεύτερων. Περιέγραψε χαρακτηριστικά: “Υπήρξε συμπλοκή. Φεύγοντας, πήγαμε στα γραφεία μας και αποφασίσαμε να κάνουμε αντίποινα τρεις ώρες μετά, με πιο γεροδεμένους. Να πάμε στο καφενείο του πατέρα του οργανωτή των αναρχικών. Τότε, δύο απομακρύνθηκαν σε άλλο σημείο και μίλησαν στο τηλέφωνο με κάποιον. Με ποιον μίλησαν, τί είπαν, δεν μπορώ να μεταφέρω. Θεωρώ ότι μίλησαν με Αθήνα για να πάρουν άδεια. Μετά από δέκα λεπτά βγηκαν έξω και μας είπαν να πάμε. Φτάσαμε και τότε ένας από τους δύο βασικούς είπε το ‘Πάμε’ και ξεκινήσαμε προς το κατάστημα. Του σπάσαμε το μαγαζί”. 

Εισαγγελέας: Ρωτήσατε να μάθετε αν όντως πήραν άδεια;

Μάρτυρας: Με ποιά αρμοδιότητα να τους ρωτήσω;

Είχαμε στο μυαλό μας τον Χίτλερ

Σύμφωνα με το μάρτυρα, στόχος της Χρυσής Αυγής είναι η δημιουργία ενός εθνικοσοσιαλιστικού κράτους, επισημαίνοντας τη σημασία του ναζιστικού χαιρετισμού στις συγκεντρώσεις. “Λέγαμε ότι είναι από το Μεταξά ο χαιρετισμός, πράγμα που δεν ισχύει γιατί έχουμε διαφορετική ιδεολογία. Ήταν για να πείσουμε τους αδαείς να ακολουθήσουν. Εμείς είχαμε στο μυαλό μας το Χίτλερ” τόνισε και συνέχισε προς επίρρωση των λεγομένων του:

“Η σημαία της Χρυσής Αυγής είναι λευκή και κόκκινη με το μαίανδρο, παρόμοιο με τη σημαία με τον αγκυλωτό σταυρό. Όποιος ισχυριστεί το αντίθετο, είναι ψεύτης. Αν έχει αλλάξει κάτι από την 1η Δεκεμβρίου του 2013 (σ.σ. Τότε αποχώρησε από την οργάνωση) δεν το ξέρω, αλλά μέχρι τότε ισχύουν μέχρι κεραίας όσα λέω εδώ”. Σε άλλο σημείο της κατάθεσης του εξήγησε δε: “Αποκλείω την αλλαγή ιδεολογίας, αυτό ήταν για την εξαπάτηση του κόσμου”.

Αναφορικά με τις απειλές που έχει καταγγείλει ότι δέχθηκε, εξήγησε στο δικαστήριο πως όλα ξεκίνησαν μετά την επιστολή παραίτησής του το 2013, την οποία έδωσε στο Γ. Γερμενή για να τη μεταφέρει στο Νικ. Μιχαλολιάκο. Όπως είπε, άρχισε να βιώνει μία “τραγική κατάσταση”, αφού τον πλησίασαν μέχρι και βουλευτές. “Ο Κουκούτσης, αλλά και ο Ματθαιόπουλος μου μίλησαν. Ο δεύτερος μου είπε: “πρόσεχε τις επιλογές σου, άνθρωποι είμαστε ατυχήματα παθαίνουμε”. Και ο Βλαχόπουλος, ο υπεύθυνος οικονομικών, μου είπε: “όποιος φεύγει απο τη ΧΑ τον τρώει η μαρμάγκα”. Την τελευταία απειλή είπε πως τη δέχθηκε στα τέλη 2013, όταν επέμεινε στην παραίτησή του: “ο Γιάννης Τολιόπουλος μου είπε βγαίνοντας από τη σύσκεψη που είχαμε “που… είσαι τελειωμένος”. Τότε τα μάζεψα και έφυγα”.

Πρόεδρος: Οταν πήγατε στη Βέροια, συνεχίστηκαν οι απειλές;

Μάρτυρας:  Δέχθηκα ανώνυμα τηλεφωνήματα στη Βέροια που έλεγαν “οι προδότες πεθαίνουν”. Εκείνο το διάστημα μου είπε η σύζυγός μου, έγκυος τότε, ότι ο Θαν. Αθανασίου, ένας λογιστής, της είπε “μακριά από το Σταύρου”.

Όπως εξήγησε, ο ίδιος θέλησε να απομακρυνθεί όταν συνειδητοποίησε ότι οι έκνομες ενέργειες δεν ήταν μεμονωμένα περιστατικά όπως αρχικά θεωρούσε. “Όταν άκουγα ότι ‘χτυπήσαμε τον τάδε’ πράγμα που δεν ενέκρινα, πίστευα ότι αποτελούσαν το περιθώριο του κόμματος. Όταν βρέθηκα στην Αθήνα, η Χρυσή Αυγή είχε αρχίσει να κάνει παράνομες δραστηριότητες, όπως σπάσιμο πάγκων σε λαϊκές, την επίθεση σε Αιγύπτιους ψαράδες το 2012. Θυμάμαι στην Πάρο σε κοπή βασιλόπιτα, που εμφανίστηκαν ανττιεξουσιαστές και υπήρξε συμπλοκή με τα ΜΑΤ. Η ΧΑ χτυπούσε διαδηλωτές και ακούω στη Βουλή το Μίχο να λέει: “Τους γαμησ… τους αναρχικούς. Τα γαμησ.. τα μουν..”. Βλέπω ότι η ηγεσία του κόμματος, όχι μόνο δεν καταδίκαζαν, αλλά έλεγαν υπέροχα.  Αρχίζω να καταλαβαίνω ότι δεν είναι μεμονωμένες τυχαίες ενέργειες αλλά υπάρχει μια σύνδεση της ηγεσίας με τις πραξεις αυτές. Αυτό προσωπικά δεν μου άρεσε” είπε ο Ηλ. Σταύρου.

Ο μάρτυρας αναφέρθηκε σε δεκάδες ζητήματα που αφορούν στη Χρυσή Αυγή και μέχρι σήμερα τα στελέχη αλλά και η ηγεσία της αρνούνται κατηγορηματικά. Μεταξύ άλλων, είπε για:

– τα τάγματα Εφόδου: “Δεν έχω ακούσει τον όρο αυτό. Εμείς λέγαμε “ομάδα ασφαλείας” αυτόν τον όρο χρησιμοποιούσαμε εσωκομματικά. Παίζουμε με τις λέξεις εδώ αλλά πρέπει να είμαι ακριβής”.

– την εκπαίδευση: “Γινόταν. Μου το έχουν πει, δεν έχω λάβει εγώ. Γνωρίζω από φωτογραφίες από το Γιάννη Τολιόπουλο (σ.σ. Είναι μάρτυρας υπεράσπισης), που έδειχναν χρυσαυγίτες σε ένα ποταμό παρατεταγμένους και κάνανε βολές. ‘Είναι δικοί μας και κάνουν εκπαίδευση στα όπλα’. Αυτό μου είπε”.

– την ύπαρξη του οπτικοακουστικού υλικού: “Προσπαθούσαν να κρατούν υλικό. Χρησιμοποιείτο ως φακέλωμα. Στο σπίτι του Γιάννη Τολιοπούλου, μου έδειξε φωτογραφία του “Πλαπούτα” που συμμετείχε σε ενέργειες απεχθείς με Πακιστανούς. Και μου λέει “αν θελήσει να μιλήσει για κάτι τον κρατάμε”. Συνεπώς μπορούμε να τον εκβιάσουμε, έτσι το υπέθεσα εγώ. Ετσι δεν σπάει η ομερτά”.

– τη σχέση της Χρυσής Αυγής με τη θρησκεία: “ο εθνικοσοσιαλισμός έχει απορρίψει το χριστιανισμό, γιατί έχει ακρωτηριάσει τις αρετές της φυλής. Δεν μπορούν να συνταιριάσουν. Ακόμα και ο Γερμενής τραγουδάει ένα τραγούδι που λέει το Χριστό γαμημ… αλλά κατά τα άλλα κάνει στο σταυρό του.. Ήθελαν να έχουν σχεση με την Εκκλησία για να τη χρησιμοποιήσουν. Να μην κάνει αντιπολίτευση από τη χριστιανική σκοπιά στο κόμμα”.

– τον οπλισμό: κατά το μάρτυρα, μπορούσαν να προμηθευτούν όπλα ανά πάσα στιγμή. Ετσι έκανε και ο ίδιος, όταν φοβήθηκε για τη ζωή του.

Την ομοιομορφία στην ενδυμασία: “Ειμαστε μία ομάδα ένα άγημα.Η ΧΑ προέβαλε την εικόνα της στιβαρής πολιτικής ομάδας που μπορεί να δώσει λύσεις, ότι είμαστε οργανωμένοι και σοβαροί, όχι παρτάλια. Και για τους εχθρούς μας ότι μία ομάδα που μπορεί να αμυνθεί. Η ενδυμασία καθιερώθηκε το 2012 μέσω μέιλ που έλεγε να φοράμε τζόκεϊ της ΧΑ, μαύρο μπλουζάκι της ΧΑ και παντελόνια παραλλαγής. Το έστειλε ο Μιχ. Τσακίρης, ο οποίος προφανώς δεν πήρε την πρωτοβουλία, αλλά ήταν εν γνώση του Μιχαλολιάκου”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα