Μάσκες παντού: Άλλαξαν όψη οι δρόμοι της Αθήνας – Ποιοι εξαιρούνται από το μέτρο

Μάσκες παντού: Άλλαξαν όψη οι δρόμοι της Αθήνας – Ποιοι εξαιρούνται από το μέτρο

Σε εφαρμογή το νέο μέτρο της υποχρεωτικής μάσκας σε εξωτερικούς χώρους για τις επιβαρυμένες περιοχές. Η πρωτεύουσα είναι μία από αυτές. Μάσκες από το κέντρο της πόλης μέχρι τις λαϊκές.

Σε εφαρμογή τέθηκε από τι 6 το πρωί του Σαββάτου το νέο μέτρο που ανακοίνωσε μεσοβδόμαδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το οποίο καθιστά υποχρεωτική τη χρήση της μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους για τις περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο. Περιοχές δηλαδή που έχουν ανέβει στα επίπεδα 3 και 4, έχοντας πορτοκαλί και κόκκινη απόχρωση αντιστοίχως στον Χάρτη Υγειονομικής προστασίας.

Μεταξύ αυτών και η Αττική, με τη μάσκα να είναι το σήμα κατατεθέν των νέων ρυθμών που ακολουθούν από το πρωί του Σαββάτου οι αθηναϊκοί δρόμοι, με τους κατοίκους της πρωτεύουσας να φορούν τη μάσκα σε κάθε γωνιά της πόλης.

Από το κέντρο της Αθήνας, όπως και σε κάθε δήμο, μέχρι και τις λαϊκές αγορές, οι πολίτες κυκλοφορούσαν με μάσκα, ακολουθώντας τα νέα μέτρα για την αναχαίτιση της διασποράς του κορονοϊού, σε μία περιοχή άλλωστε που συνεχίζει να αποτελεί τον πυρήνα των κρουσμάτων που ανακοινώνονται καθημερινά από τον ΕΟΔΥ.

Η μάσκα πλέον γίνεται αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας, αφού πέρα από τους εσωτερικούς είναι υποχρεωτική και στους εξωτερικούς χώρους, με εξαίρεση τη συμμετοχή σε ομαδική ή ατομική άσκηση σε εξωτερικό χώρο, αλλά αποκλειστικά και μόνο κατά τη διάρκειά της.

Την ίδια ώρα, υποχρεωτική είναι η χρήση μάσκας και στα σχολικά διαλείμματα για τις περιφερειακές ενότητες που έχουν ενταχθεί στο “πορτοκαλί” και ¨το “κόκκινο” επίπεδο. Ένα μέτρο που μέχρι πρότινος αφορούσε μόνο τη διάρκεια των μαθημάτων, αλλά πλέον επεκτείνεται και στις σχολικές αυλές.

Πού εφαρμόζεται και ποιοι εξαιρούνται

Τα νέα μέτρα δημοσιεύτηκαν και στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεων με το ΦΕΚ να αναφέρει τις περιπτώσεις και τις περιοχές όπου η μάσκα είναι υποχρεωτική, καθώς και τις εξαιρέσεις για συγκεκριμένα άτομα.

Συγκεκριμένα,

Ορίζεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας:

Σε όλα τα επιδημιολογικά επίπεδα, επιβάλλεται μάσκα σε όλους τους εσωτερικούς χώρους εργασίας, εξαιρουμένων όσων εργάζονται σε ατομικό χώρο χωρίς την παρουσία οποιουδήποτε άλλου προσώπου.

Σε περίπτωση που μια περιοχή εντάσσεται στη στήλη με το χαμηλό ή το μέτριο επιδημιολογικό επίπεδο, επιβάλλεται μάσκα και σε όλους τους εξωτερικούς χώρους, όπου δεν είναι δυνατή η τήρηση απόστασης ενάμισι (1,5) μέτρου μεταξύ των ατόμων.

Σε περίπτωση που μια περιοχή εντάσσεται στη στήλη με το υψηλό ή το πολύ υψηλό επιδημιολογικό επίπεδο, επιβάλλεται μάσκα και σε όλους τους εξωτερικούς χώρους, ανεξαρτήτως της συνδρομής της προϋπόθεσης τήρησης απόστασης της περ. β), καθώς και σε όλους τους χώρους των σημείων 15 και 16 της παρ. 1 του άρθρου 1, εξαιρουμένων των καθήμενων στα τραπεζοκαθίσματα ή στο μπαρ.

Από την υποχρέωση χρήσης μάσκας εξαιρούνται:

– τα άτομα για τα οποία η χρήση μάσκας δεν ενδείκνυται για ιατρικούς λόγους που αποδεικνύονται με τα κατάλληλα έγγραφα, όπως λόγω αναπνευστικών προβλημάτων και

– τα παιδιά ηλικίας κάτω των τεσσάρων (4) ετών.

Οι επιβαρυμένες περιοχές:

Σε επίπεδο 4-αυξημένου κινδύνου τέθηκε η Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς.

Στο επίπεδο 3- αυξημένης επιτήρησης παραμένουν τα Γιάννενα μια και οι δείκτες επικινδυνότητας είναι οριακοί μεταξύ των 2 επιπέδων και η κατάσταση θα επαναξιολογηθεί, σε 3 ημέρες, το Σάββατο 24 Οκτωβρίου.

Αυξάνεται το επίπεδο συναγερμού σε επίπεδο 3-αυξημένης επιτήρησης για τις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Βοιωτίας, Λάρισας και Σερρών.

Πιο αναλυτικά, στο επίπεδο 3 είναι: Νομός Πέλλας, Ιωαννίνων, Τρικάλων, Καρδίτσας, Αχαΐας, Ηρακλείου, Περιφέρεια Αττικής και Ζάκυνθος, Σαντορίνη, Κύθνος, Κέα, Μύκονος, Σίκινος, Φολέγανδρος, Ανάφη, Λέσβος, Σάμος, ενώ από την Παρασκευή σε αυτές προστίθενται οι Περιφέρειες Θεσσαλονίκης, Λάρισας, Σερρών και Βοιωτίας. Στο επίπεδο 4 είναι ο Νομός Κοζάνης και σήμερα, Παρασκευή αναβαθμίζεται και ο Νομός Καστοριάς.

Ένα διαφορετικό Σαββατόβραδο – Τι ισχύει για τους εργαζόμενους

Σε εφαρμογή τίθεται επίσης από το βράδυ του Σαββάτου η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 00:30 έως τις 05:00. Το δεύτερο μέτρο που ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα και ακολουθεί κατ’ αντιστοιχία τις επιβαρυμένες περιοχές τίθεται σε εφαρμογή τη βραδιά όπου είθισται να υπάρχει η περισσότερη κίνηση στους δρόμους, πράγμα που ίσχυε και για τα καταστήματα διασκέδασης, εστίασης, όπως φυσικά και τα νυχτερινά κέντρα, τα οποία ερήμωσαν από την στιγμή που τέθηκε σε ισχύ το μέτρο ωράριο μέχρι τα μεσάνυχτα. Αναμένεται με ενδιαφέρον, λοιπόν, η εικόνα των αθηναϊκών δρόμων μετά τις 00:30, όταν και η κυκλοφορία στους δρόμους θα σταματήσει.

Εξαίρεση σε αυτό το μέτρο αποτελούν όσοι εργάζονται αυτές τις ώρες. Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά τη μετακίνησή τους κατά τη διάρκεια της νυχτερινής απαγόρευσης ισχύουν:

οι δημοσιογράφοι και οι άνθρωποι των ΜΜΕ μετακινούνται με την ιδία διαδικασία που μετακινούνταν κατά τη περίοδο του lockdown της πρώτης φάσης της πανδημίας. Οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα πρέπει να φέρουν βεβαίωση άδειας κυκλοφορίας από τον εργοδότη.

Σε περιπτώσεις άλλων εργαζομένων φυσικών προσώπων που πρέπει να μετακινηθούν κατά τις ώρες απαγόρευσης, όπως ελεύθερων επαγγελματιών, επιτηδευματιών, απασχολούμενων, συμπληρώνουν το αντίστοιχο έντυπο που θα βρίσκεται στο πληροφοριακό σύστημα Εργάνη.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι για την κατ’ εξαίρεση μετακίνησή τους πρέπει να φέρουν υποχρεωτικά την αστυνομική τους ταυτότητα ή διαβατήριο και βεβαίωση κίνησης σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή.

Επίσης, στα κέντρα διασκέδασης και στα μπαρ απαγορεύεται ρητά η ζωντανή μουσική και η διασκέδαση γίνεται αποκλειστικά με καθήμενους και πληρότητα 30% της αδείας, ενώ στην εστίαση επιτρέπεται η ζωντανή μουσική έως τρία άτομα χωρίς μικροφωνική, με υποχρεωτικά όλους τους πελάτες καθήμενους και 50% των προβλεπόμενων καθισμάτων της αδείας τους.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα