Μεγάλος Περίπατος Αθήνας: Ποιοι δρόμοι κλείνουν από αυτή την Πέμπτη για τα αυτοκίνητα

Μεγάλος Περίπατος Αθήνας: Ποιοι δρόμοι κλείνουν από αυτή την Πέμπτη για τα αυτοκίνητα
Μεγάλος Περίπατος Αθήνας

Τα ξημερώματα της Πέμπτης (11/6) ξεκινά η εφαρμογή του σχεδίου για τον Μεγάλο Περίπατο. Ποιοι δρόμοι θα κλείσουν για τα οχήματα.

H μεγαλύτερη αστική παρέμβαση στην Αθήνα από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 μπαίνει σε ράγες από την Πέμπτη 10 Ιουνίου. Η πιλοτική εφαρμογή του Μεγάλου Περιπάτου ης Αθήνας, ξεκινά από τον Δήμο Αθηναίων από την Ηρώδου Αττικού και την Λεωφόρο Βασιλίσσης Όλγας που πεζοδρομούνται. Ταυτόχρονα, μόνο με sms θα μπορούν να εισέρχονται στο ιστορικό κέντρο της πόλης οι οδηγοί και αυτό υπό προϋποθέσεις.

Στους δύο δρόμους θα μπορούν να εισέρχονται από τις 6 το πρωί της Πέμπτης:

Λεωφόρος Βασιλίσσης Όλγας

-Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

-Οχήματα Ατόμων με Αναπηρία

-Οχήματα προς τους χώρους στάθμευσης του Ζαππείου και του

-Ομίλου Αντισφαίρισης Αθηνών

-Ηλεκτροκίνητα μέσα μεταφοράς

-Ταξί για επιβίβαση και αποβίβαση επιβατών στους χώρους του Ζαππείου και στον Όμιλο Αντισφαίρισης Αθηνών

-Οχήματα τροφοδοσίας του Ζαππείου και στον Όμιλο Αντισφαίρισης Αθηνών

-Οχήματα Έκτακτης Ανάγκης

-Οχήματα Οργανισμών Δικτύων Κοινής Ωφέλειας για την εξυπηρέτηση της συγκεκριμένης περιοχής

Οδός Ηρώδου Αττικού

-Οχήματα μονίμων κατοίκων (Μόνιμοι κάτοικοι που έχουν κάρτα στάθμευσης στη Ζώνη 1. Μόνιμοι κάτοικοι για τη χρήση ιδιωτικού χώρου στάθμευσης)

-Oχήματα Ατόμων με Αναπηρία

-Ταξί για επιβίβαση και αποβίβαση επιβατών εντός των περιοχών

-Ηλεκτροκίνητα μέσα μεταφοράς -Οχήματα τροφοδοσίας Καταστημάτων

-Οχήματα ταχυμεταφορών και διανομών καταστημάτων εστίασης

-Οχήματα Δημόσιων Υπηρεσιών για τις ανάγκες της περιοχής

-Οχήματα Έκτακτης Ανάγκης

-Οχήματα Οργανισμών Δικτύων Κοινής Ωφέλειας για ανάγκες της συγκεκριμένης περιοχής

Διευκρινίζεται ότι στις προαναφερόμενες περιοχές τα στελέχη της Δημοτικής Αστυνομίας θα βρίσκονται σε όλα τα σημεία ενδιαφέροντος, ώστε να ενημερώνουν τους διερχόμενους οδηγούς αλλά και τους πεζούς.

Σε αυτή την πρώτη “δοκιμαστική” φάση επιχειρείται να αποκωδικοποιηθεί η αντίδραση των πολιτών απέναντι σε αυτή τη νέα πραγματικότητα που επιδιώκει να αλλάξει τις μεταφορές στο κέντρο και να δώσει ζωτικό χώρο στον πεζό και το ποδήλατο.

Ταυτόχρονα, περιορίζεται η πρόσβαση στα οχήματα σε ιστορικούς δρόμους, δημιουργώντας τις συνθήκες για μια μελλοντική μεγάλη πεζοδρόμηση της Αθήνας και απόδοση της στους πολίτες και όχι στα αυτοκίνητα.

Στη συνέχεια και βάσει του προγράμματος του Δήμου Αθηναίων, σύμφωνα και με τις εξαγγελίες του Δημάρχου της, Κώστα Μπακογιάννη, οι παρεμβάσεις θα συνεχιστούν στην περιοχή του Συντάγματος και της “κρίσιμης” οδού Πανεπιστημίου, του άξονα που συνδέει το κέντρο με τα Πατήσια και τα βόρεια προάστια.

Οι πιλοτικές παρεμβάσεις θα συνεχιστούν με το ιστορικό εμπορικό τρίγωνο και τις οδούς Αθηνάς και Ερμού τις πρώτες μέρες του Ιουλίου.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, «για όλες τις φάσεις των παρεμβάσεων και κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, θα γίνονται εγκαίρως ανακοινώσεις από τον Δήμο Αθηναίων που θα απαντούν στα ερωτήματα κατοίκων και επισκεπτών της Αθήνας».

Αναφέρεται μάλιστα, πως «Ο πιλοτικός χαρακτήρας των ρυθμίσεων δίνει την δυνατότητα το επόμενο διάστημα να γίνουν όποιες αλλαγές κριθούν σκόπιμες προκειμένου το αποτέλεσμα να είναι το αρτιότερο τόσο για τους κατοίκους και τους εργαζόμενους όσο και για τους επισκέπτες της πόλης. Η εξέλιξη όλων των αλλαγών θα είναι σταδιακή ώστε οι Αθηναίες και οι Αθηναίοι αλλά και οι επισκέπτες της πρωτεύουσας να απολαμβάνουν τις σημαντικές βελτιώσεις που φέρνει στη ζωή τους ο Μεγάλος Περίπατος αλλά και να εξοικειώνονται με τον καλύτερο τρόπο στις παρεμβάσεις που έχουν σχεδιαστεί. Για τον λόγο αυτό άλλωστε το πρώτο διάστημα της εφαρμογής των πιλοτικών ρυθμίσεων η Δημοτική Αστυνομία θα προχωρά σε συστάσεις και οδηγίες στους οδηγούς».

Μόνο με sms η μετακίνηση στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας

Από τις 15 Ιουνίου όποιος θα θέλει να μετακινηθεί με το όχημα του στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας θα πρέπει να στέλνει γραπτό μήνυμα, που θα το δείχνει στις αρχές σε περίπτωση ελέγχου, ενώ με αυτό θα γίνεται και η κράτηση για μια θέση στάθμευσης.

Οι μόνιμοι κάτοικοι θα αποκτήσουν κατά πάσα πιθανότητα κάρτες στάθμευσης, ενώ εκείνοι που εργάζονται στο κέντρο θα σταθμεύουν τα οχήματά τους μόνο σε θέσεις πάρκινγκ που θα έχουν μισθωθεί από τις εταιρίες τους.

Οι παραβάτες θα τιμωρούνται με πρόστιμο 150 ευρώ.

Στο κέντρο θα μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα, χωρίς SMS μέλη της κυβέρνησης, υφυπουργοί, γενικοί γραμματείς, ειδικοί γραμματείς και υπηρεσιακοί γραμματείς, βουλευτές, δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι, περιφερειάρχες, αντιπεριφερειάρχες και συντονιστές Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, όσοι υπηρετούν στα Σώματα Ασφαλείας και στις Ένοπλες Δυνάμεις, καθώς και το ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό, το διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό του υπουργείου Υγείας και των αρμόδιων φορέων προστασίας και παροχής υπηρεσιών υγείας και το εξουσιοδοτημένο προσωπικό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για την εκπλήρωση των καθηκόντων τους, περιλαμβάνονται οι μετακινήσεις:

οχημάτων μονίμων κατοίκων,οχημάτων από και προς νομίμως λειτουργούντες χώρους στάθμευσης, επαγγελματικών οχημάτων (TAXI) μόνο για επιβίβαση ή αποβίβαση, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ε) οχήματα μεταφοράς εμπορευμάτων και υλικών αποκλειστικά και μόνον προς τον σκοπό της τροφοδοσίας των καταστημάτων και των επιχειρήσεων που λειτουργούν.

Οι δρόμοι που θα κλείσουν για τα οχήματα είναι: Αθηνάς, Ερμού, Μητροπόλεως, Αιόλου, Όλγας, Ηρώδου Αττικού, Σίνα και Ρήγα Φεραίου. Το εμπορικό τρίγωνο που περικλείεται από τις οδούς Μητροπόλεως – Ερμού – Αθηνάς – Σταδίου και το τμήμα της οδού Ερμού από την οδό Αθηνάς έως την οδό Αγ. Ασωμάτων και η Πλάκα που περικλείεται από τις οδούς Μητροπόλεως – Ερμού – Αγίων Ασωμάτων – Αποστόλου Παύλου – Διονυσίου Αρεοπαγίτου – Λεωφόρο Βασιλίσσης Αμαλίας – Φιλελλήνων.

Επίσης θα επεκταθούν τα πεζοδρόμια στην Πανεπιστημίου και στην κάτω πλευρά της πλατείας Συντάγματος με αντίστοιχη μείωση των λωρίδων κυκλοφορίας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα