Μετάλλαξη Δέλτα: Αρκεί επαφή 15 – 30 δευτερόλεπτα για να μεταδοθεί

Μετάλλαξη Δέλτα: Αρκεί επαφή 15 – 30 δευτερόλεπτα για να μεταδοθεί
Καθημερινότητα στο κέντρο της Αθήνας σε καιρό κορονοϊού Eurokinissi

Στην ταχύτητα μετάδοσης της μετάλλαξης Δέλτα εστίασε ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, τονίζοντας ότι αρκεί στενή επαφή 15-30 δευτερόλεπτα για να κολλήσεις ενώ η αρχική μορφή χρειαζόταν 15 λεπτά.

Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία του κορονοϊού που μετέφερε για μία ακόμη φορά μέσα σε διάστημα λίγων ημερών ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ακόμη πιο ανησυχητικά ωστόσο είναι αυτά που αφορούν στη Μετάλλαξη Δέλτα.

Ο Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, στάθηκε στην ταχύτητα της διασποράς της Μετάλλαξης Δέλτα, λέγοντας ότι χρειάζονται μόλις 15-30 δευτερόλεπτα στενής επαφής για να μεταδοθεί, ενώ παράλληλα εκτίμησε ότι μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες είναι πιθανό να έχει κυριαρχήσει στη χώρα μας.

“Είναι όντως πολύ πιθανό να νοσήσουν όλοι όσοι δεν εμβολιαστούν. Είναι πολύ γρήγορη η διασπορά. Χρειάζονται 15-30 δευτερόλεπτα στενής επαφής, δηλαδή να βρισκόμαστε και να μιλάμε χωρίς μάσκα, για να κολλήσεις. Το αντίστοιχο με την αρχική μορφή είναι 15 λεπτά”, είπε στον ΣΚΑΪ ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, συμπληρώνοντας:

“Η αύξηση που είδαμε το τελευταίο διάστημα ήταν πολύ πιο γρήγορη κι αυτό οφείλεται στη Μετάλλαξη Δέλτα. Ταυτόχρονα, όμως, οφείλεται κυρίως στην άρση πολλών περιορισμών που υπήρχαν και στη χαλαρότητα όποιων υπόλοιπων περιορισμών υπήρχαν. Η συγκεκριμένη Μετάλλαξη Δέλτα εμείς υπολογίζουμε ότι αυτή είναι υπεύθυνη στο 12% της συνολικής αύξησης. Γι’ αυτό και προβλέπουμε μέχρι το τέλος Ιουλίου να είναι κυρίαρχη. Σε 15 μέρες από σήμερα θα έχουμε την πλειοψηφία των κρουσμάτων να προέρχονται από τη Μετάλλαξη Δέλτα. Ξαναλέω, το βασικό μας όπλο είναι ένας μονόδρομος που λέγεται εμβολιασμός. Επίσης, θα πρέπει να πάρουμε μέτρα”.

Όσο για τις εκτιμήσεις των κρουσμάτων, ο καθηγητής σημείωσε: “Τα νούμερα είναι ανησυχητικά. Το ίδιο και οι προβλέψεις για το υπόλοιπο του Ιουλίου. Στο τέλος του Ιουλίου προβλέπουμε να φτάσουμε στα 2.600 κρούσματα. Κάποιες μέρες ίσως να έχουμε και παραπάνω. Ο αριθμός τον Δεκαπενταύγουστο ενδέχεται να φτάσει τις 3.500 κρούσματα. Αυτές οι εκτιμήσεις βέβαια βασίζονται στο πώς είμαστε αυτή τη στιγμή. Χρειάζεται όλοι να πάνε να εμβολιαστούν… χθες, σήμερα, αύριο”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα