Μίκης Θεοδωράκης: Η τελευταία επιθυμία του – Η διαθήκη δεν δίνει τέλος…

Μίκης Θεοδωράκης: Η τελευταία επιθυμία του – Η διαθήκη δεν δίνει τέλος…
Μίκης Θεοδωράκης ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ / EUROKINISSI

Συνέχεια στο σίριαλ με τη διαθήκη του Μίκη Θεοδωράκη, καθώς ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης δεν υπήρξε ξεκάθαρος ως τον τον Νίκο Κουρή.

Δίχως τέλος είναι η διαφωνία που είχε ξεκινήσει ανάμεσα στην κόρη του Μίκη Θεοδωράκη, Μαργαρίτα, και στο Νίκο Κουρή. Η διαθήκη του αείμνηστου μουσικοσυνθέτη, διαμορφώθηκε μετά την τελευταία αλλαγή τον Απρίλιο του 2021, όχι μόνο δεν βάζει τέλος στη διαμάχη, η οποία έχει μεταφερθεί και στις δικαστικές αίθουσες, αλλά δίνει έρεισμα και στις δύο πλευρές να συνεχίζουν να υποστηρίζουν η κάθε μία τη θέση της.

Κι αυτό γιατί ο Μίκης Θεοδωράκης δεν υπήρξε ξεκάθαρος ως προς το πρόσωπο του Νίκου Κουρή, πράγμα το οποίο τόσο ο ίδιος όσο και η Μαργαρίτα Θεοδωράκη ερμηνεύουν διαφορετικά.

Από τη διαθήκη του μουσικοσυνθέτη, όπως αυτή συμπληρώθηκε το Φεβρουάριο του 2020, φαίνεται ότι ο Νίκος Κουρής, δεν του ήταν ένα άγνωστο πρόσωπο. Αντίθετα, ο Μίκης Θεοδωράκης τον αναφέρει για πρώτη φορά και τον ευχαριστεί για τη διάδοση του έργου του και προτρέπει τους δικούς του ανθρώπους να τον αφήσουν να συνεχίσει να το κάνει χωρίς εμπόδια.

Αναφορικά δε, με τον διαδικτυακό σταθμό «Mikis Radio» που έχει συστήσει ο Νίκος Κουρής, επισημαίνεται: «καταβάλει πολύωρη και πολύμορφη προσπάθεια για να εξασφαλίσει την ποιοτική μετάδοση της μουσικής μου και γενικά το υψηλό επίπεδο των εκπομπών». Μάλιστα, ζητείται να διατηρηθεί η απαλλαγή του από την πληρωμή πνευματικών δικαιωμάτων για τα έργα του που αναπαράγει.

Ωστόσο, εκεί φαίνεται πως περιορίζεται και η αναφορά του μουσικοσυνθέτη. Δίχως να γίνεται κάποια άλλη επισήμανση γύρω από τη σχέση των δύο ανδρών ή για την ιδιότητα του Νίκου Κουρή. Ακόμα και η προσφώνηση του τελευταίου στο κείμενο της διαθήκης περιορίζεται στο «Νίκος Κουρής (ή Θεοδωράκης, όπως υπογράφει)», αλλά και στο «Νίκος Κουρής (Θεοδωράκης)».

Αυτό ακριβώς το κενό είναι που επιτρέπει στην κάθε πλευρά να διατηρεί τη θέση της. Από τη μία, ο Κυριάκος Ροζάκης, πληρεξούσιος δικηγόρος του Νίκου Κουρή, εμμένει: “εάν δείτε το περιεχόμενο της συγκεκριμένης διαθήκης, θα δείτε ότι αναφέρει πάρα πολλά ονόματα ως συνεργάτες και φίλους του. Όμως ο Νίκος δεν περιλαμβάνεται σε κάποια κατηγορία. Εάν ήθελε να πει κάτι άλλο ο Μίκης Θεοδωράκης, θα το έλεγε. Θα ξεκαθάριζε ότι δεν είναι γιος του ή εν πάση περιπτώσει θα τον ανέφερε με κάποια άλλη ιδιότητα. Για εμάς αποτελεί πλήρη απόδειξη».

Αντίθετη “ανάγνωση” έχει κάνει η Μαργαρίτα Θεοδωράκη, όπως προκύπτει και από τις δηλώσει του δικηγόρου της, Αλέξ. Λυκουρέζου. «Ο Μίκης είχε άριστη συνεργασία με τον Νίκο Κουρή και ζητάει από όλους να μην δημιουργήσουν εμπόδια στη συνέχεια λειτουργίας αυτού του ραδιοφώνου, όμως καταρρέουν αυτά που ισχυρίζεται ο κύριος Κουρής ότι είναι γνήσιο τέκνο του Μίκη Θεοδωράκη. Αν ήταν γιος του θα το είχε διατυπώσει με σαφήνεια, αλλά πουθενά δεν τον αναφέρει ως “το τέκνο μου”» έχει τονίζει μεταξύ άλλων.

Οι τελευταίες επιθυμίες

Μέσω της διαθήκης πάντως, η οποία συμπληρώθηκε πέντε φορές με ξεχωριστές προσθήκες, ο Μίκης Θεοδωράκης διευκρίνισε όλες τις τελευταίες επιθυμίες του.

Εκτός από το Νίκο Κουρή, στο έγγραφο αναφέρονται ρητά και αλλά πρόσωπα, όπως το Γιώργο Αγοραστάκη. Ο μουσικοσυνθέτης επαναλαμβάνει και για αυτά ότι το συγγενικό του περιβάλλον θα πρέπει να τους επιτρέψει ανεμπόδιστα τη διάδοση του έργου του.

Όσον αφορά στην κινητή και ακίνητη περιουσία του, καθώς και στη διαχείριση της μουσική τους κληρονομιάς, προκύπτει ότι παραχωρεί τη διαχείριση των πνευματικών του δικαιωμάτων στον γερμανικό εκδοτικό οίκο που τα διαχειριζόταν έως σήμερα, ορίζοντας πως τα έσοδα θα πηγαίνουν στην οικογένεια του.

Άμεση κληρονόμος του ορίζεται η σύζυγός του Μυρτώ, ενώ πρόβλεψη υπάρχει και για μετά το θάνατό της, οπότε και τα έσοδα θα μοιράζονται ισομερώς στα δύο του παιδιά και τα πέντε εγγόνια του.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα