Η Μπεκατώρου μίλησε πρώτη φορά για την κακοποίηση πριν 3 μήνες – Το χρονικό της ιστορίας

Η Μπεκατώρου μίλησε πρώτη φορά για την κακοποίηση πριν 3 μήνες – Το χρονικό της ιστορίας
Eurokinissi

H Σοφία Μπεκατώρου γνωστοποίησε για πρώτη φορά την υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης πριν από σχεδόν τρεις μήνες. Τι είχε γράψει σε ένα συγκλονιστικό σχόλιο.

Οχι μία, όχι δύο αλλά τρεις φορές εκμυστηρεύτηκε την υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησής της η Σοφία Μπεκατώρου πριν ξεσπάσει θύελλα αντιδράσεων και ασχοληθούν οι πάντες.

Και αν για τη νομική κίνηση της Ελληνίδας Ολυμπιονίκη δεν θα μπορούσε να έχει γνώση ο καθένας (με την έννοια ότι δεν δημοσιοποιήθηκε κιόλας), οι δύο δημόσιες εξομολογήσεις (πριν λάβει χώρα η τρίτη που αποδείχθηκε και πιο αποτελεσματική) θα μπορούσαν να ενεργοποιήσουν τα αντανακλαστικά όλων μας σαφώς πιο νωρίς.

Η Σοφία Μπεκατώρου ξεσκέπασε για πρώτη φορά δημοσίως την υπόθεση στις 25 Νοεμβρίου χωρίς κανεί να ασχοληθεί. Σε online συζήτηση που διοργάνωσε η Στέγη Ιδρύματος Ωνάση για την πατριαρχία, τον σεξισμό και την έμφυλη βία στην ελληνική κοινωνία, η Ελληνίδα αθλήτρια παρενέβη με διαδικτυακό της σχόλιο. Είχε εν τω μεταξύ πρακολουθήσει τη συζήτηση και προφανώς αισθάνθηκε την ανάγκη να καταθέσει τη δική της πολύ σημαντική, προσωπική μαρτυρία.

Εγραψε, λοιπόν, τα εξής: “Εχοντας βιώσει προσωπικά σεξουαλική αποπλάνηση από παράγοντα στον αθλητισμό και σιώπησα μέχρι προσφάτως κατανοώ πόσες διαφορετικές συνέπειες θα είχαν τα άτομα αν είχα μιλήσει και πόσο λιγότερα ενοχικά συναισθήματα θα είχα βιώσει. Σήμερα, πολλά χρόνια μετά, κατάφερα να καταγγείλω το γεγονός στον εισαγγελέα με στόχο να προστατέψω όσο γίνεται άλλες αθλήτριες”.


Σ’ αυτό το σχόλιο γνωστοποιεί επίσης για πρώτη φορά και τη νομική της κίνηση για την υπόθεση που αποτελεί ακόμη μία σημαντική παράμετρο.

Ενα σχεδόν μήνα αργότερα έρχεται η συνέντευξή της στο γυναικείο περιοδικό Marie Claire κατά την οποία η Μπεκατώρου γίνεται πιο συγκεκριμένη και μιλά με λεπτομέρειες περιγράφοντας και την ταυτότητα του δράστη.

Η τελευταία εξομολόγηση, η οποία αποδείχθηκε και καθοριστική για τη γνωστοποίηση της υπόθεσης σε ευρεία κλίμακα, έλαβε χώρα μόλις την Πέμπτη, στις 14 Ιανουαρίου όταν η Σοφία Μπεκατώρου μίλησε πολύ αναλυτικά στο πλαίσιο της ημερίδας Start to Talk/Σπάσε τη Σιωπή – Μίλησε, Μην Ανέχεσαι που διοργάνωσε το Υπουργείο Αθλητισμού.

Εκεί, μεταξύ άλλων, η Ελληνίδα Ολυμπιονίκης τόνισε τα εξής: “Κάποια στιγμή, όπως μιλάγαμε με τον Χ, γύρισα και με φίλησε. Εγώ πάγωσα, δεν ήξερα πώς να αντιδράσω, δεν περίμενα ποτέ να κάνει μία τέτοια κίνηση. Για μένα ο Χ αντιπροσώπευε το πατρικό πρότυπο, ήταν ένας άνθρωπος που επιτέλους δεν μας πολεμούσε μέσα στην Ομοσπονδία και ήθελε το καλό μας, σκέφτηκα.

Συνέχισα να προχωράω με ταχύτερο ρυθμό, κάνοντας πως δεν κατάλαβα ότι συνέβη, αν και του το ανέφερα, λέγοντάς του ότι δεν περίμενα ποτέ μία τέτοια κίνησή του. Φτάνοντας στο ξενοδοχείο μας, στο ασανσέρ, πριν πάει στο δωμάτιό του, μου ζήτησε να τον ακολουθήσω. Εγώ αρνήθηκα και πήγα να κλείσω την πόρτα. Εκείνος πάντα ευγενικά και με χαμόγελο με ρώτησε αν τον φοβάμαι και τότε του απάντησα πως όχι, αλλά ότι δεν υπήρχε λόγος να πάω μαζί στο δωμάτιό του. Εκείνος, προσπαθώντας να με πείσει, με διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να κάνει κάτι ερωτικό, απλά να συζητήσουμε. Ήξερε όμως πώς να μου μιλήσει και πώς να με ηρεμήσει και να με κάνει να ρίξω τις άμυνές μου. Και όταν αυτό έγινε, τότε άρχισε να ασελγεί εις βάρος μου. Προσπάθησα να τον απωθήσω, να του δείξω ότι δεν υπάρχει αμοιβαία επιθυμία, θεωρώντας ότι θα το σεβαστεί.

Του είπα όχι, του επανέλαβα ότι δεν θέλω να προχωρήσω και εκείνος με ψεύτικα γλυκόλογα έλεγε ότι δεν είναι τίποτα, κάνοντας χιούμορ. Έλεγε ότι θα σταματήσει αν δεν το θέλω, όμως δεν σταμάτησε ό,τι κι αν του έλεγα. Κλαμένη και ντροπιασμένη, έφυγα από το δωμάτιο όταν αυτός ολοκλήρωσε και σηκώθηκε από πάνω μου. Γύρισα στο δωμάτιό μου, όπου η συναθλήτριά μου κοιμόταν ανυποψίαστη. Έκανα μπάνιο, ένιωθα βρώμικη, εξαντλημένη, ταπεινωμένη και ανίκανη να υπερασπιστώ τα δικαιώματά μου. Ενώ είχαμε μόλις αποκτήσει το δικαίωμα στο όνειρο με την Αιμιλία, αν εγώ μιλούσα για ό,τι μου συνέβη, μπορεί αυτό να κατέρρεε.

Δεν μπορούσα να διαχειριστώ αυτό το συναίσθημα και δεν μπορούσα να το μοιραστώ με την ομάδα μου, γιατί μπορεί να μας δίχαζε. Η ομάδα μας, που συμπεριλάμβανε και την ανδρική, βρισκόταν πάντα σε ένα λεπτό σχοινί ισορροπίας και δεν υπήρχαν δυνατοί δεσμοί που θα μπορούσαν να με κάνουν να μιλήσω ανοιχτά”.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα