Νέοι συρμοί, Τραμ και λεωφορεία στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας μέχρι το 2025

Νέοι συρμοί, Τραμ και λεωφορεία στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας μέχρι το 2025
Τραμ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / EUROKINISSI

Σωρεία αλλαγών και βελτιώσεων στην αστική μετακίνηση των πολιτών υπόσχεται το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Τι σχεδιάζεται για Μετρό, Τραμ και Λεωφορεία μέχρι το 2025.

Ανακαινισμένοι και νέοι συρμοί, νέα Τραμ και νέα λεωφορεία υπόσχεται για την Αθήνα το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών μέχρι το 2025. Από αυτό το σχέδιο αναβάθμισης των συγκοινωνιών το πιο προχωρημένο είναι οι νέοι συρμοί Τραμ.

Εδώ και λίγες ημέρες τα νέα πορτοκαλί Τραμ κάνουν δοκιμαστικές διαδρομές στους δρόμους του Πειραιά. Συνολικά 25 οχήματα της γαλλικής Alstom πρόκειται να ενταχθούν στον στόλο των συρμών Τραμ το επόμενο διάστημα.

Είναι μοντέρνα με λιτό σχεδιασμό και υπόσχονται καλύτερη εμπειρία στον επιβάτη που θα τα επιλέξει για την αστική του μετακίνηση. Τα νέα αυτά Τραμ έχουν ενσωματώσει όλες τις τεχνολογικές εξελίξεις, όπως εξελιγμένο σύστημα κλιματισμού, φωτεινές οθόνες ενημέρωσης κοινού κ.α.

Ανακαίνιση συρμών στη Γραμμή 1

Σε διαδικασία διαγωνισμού όμως είμαστε και για την ανακαίνιση 14 συρμών Μετρό της Γραμμής 1 Πειραιάς-Κηφισιά. Πρόκειται για τα πιο παλιά τρένα της γραμμής τα οποία σύμφωνα με την προκήρυξη θα ανακαινιστούν ριζικά.

Συνοπτικά το αντικείμενο της αναβάθμισης περιλαμβάνει: αντικατάσταση παραθύρων, καθισμάτων, συντήρηση του συστήματος κλιματισμού, νέο δάπεδο και πλευρικά τοιχώματα, θα εγκατασταθεί φωτισμός LED και νέο κλειστό κύκλωμα καμερών, οθόνες πληροφόρησης κοινού. Οι συρμοί θα είναι προσβάσιμοι στα ΑΜΕΑ ενώ προβλέπεται και η τοποθέτηση ζωνών ασφαλείας για τα αμαξίδια.

Ο διαγωνισμός διεξάγεται από τη ΣΤΑΣΥ και εκτιμάται πως θα ολοκληρωθεί σταδιακά μέχρι το 2025.

Επτά νέοι συρμοί για τις γραμμές 2 και 3

Η Αττικό Μετρό επίσης προετοιμάζει διαγωνισμό για την προμήθεια επτά νέων συρμών που θα δρομολογηθούν στην Γραμμή 3 Νίκαια-Αεροδρόμιο. Θα είναι διρευματικοί για να μπορούν να κινούνται στο δίκτυο του Προαστιακού Σιδηροδρόμου και να φτάνουν μέχρι το Αεροδρόμιο της Αθήνας “Ελ.Βενιζέλος”.

Η προμήθεια των διρευματικών συρμών από την Αττικό Μετρό, είναι μία αναγκαιότητα που λόγω κορονοϊού πήρε παράταση. Οι υφιστάμενοι συρμοί λειτουργούν αδιάκοπα από το 2004 και ο στόλος τους χρειάζεται ενίσχυση.

Ο διαγωνισμός για τα λεωφορεία

Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έχει προκηρύξει επίσης διαγωνισμό για την προμήθεια 770 αστικών λεωφορείων. Μεγάλος στόχος παραμένει η υπογραφή των συμβάσεων μέχρι το επόμενο καλοκαίρι. Εφόσον αυτό επιτευχθεί, τότε τα πρώτα λεωφορεία θα αρχίσουν να έρχονται το πρώτο εξάμηνο του 2023 και η προμήθεια τους θα ολοκληρωθεί στις αρχές του 2024.

Από τα 770 λεωφορεία περίπου τα 2/3 θα ενισχύσουν τον στόλο της Αθήνας και το υπόλοιπο 1/3 τον στόλο της Θεσσαλονίκης. Από το σύνολο των οχημάτων τα 350 θα είναι ηλεκτρικά, 300 θα είναι φυσικού αερίου (και από αυτά 100 θα είναι αρθρωτά) και 120 θα είναι πετρελαίου κατηγορίας EURO VI.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα