Οι αγρότες όργωσαν το Σύνταγμα. Μεγάλο συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας

Οι αγρότες όργωσαν το Σύνταγμα. Μεγάλο συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας
Αεροφωτογραφία από την συγκ΄πεντρωση των αγροτών στο Σϋνταγμα την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2016. (EUROKINISSI/ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ) Eurokinissi

Ογκώδες συλλαλητήριο των αγροτών στο Σύνταγμα. Συμμετείχαν περισσότερα από 10.000 άτομα απ' όλη την Ελλάδα. Με ζητωκραυγές και χειροκροτήματα, η υποδοχή στην Αθήνα. Εκτεταμένα επεισόδια στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και στο Χαϊδάρι (vids+pics)

Μαζικό και μαχητικό ήταν το συλλαλητήριο που πραγματοποίησαν την Παρασκευή οι αγρότες στην Αθήνα, με περισσότερους από 10.000 επαγγελματίες του κλάδου να διαδηλώνουν, με τα τρακτέρ τους, κατά του ασφαλιστικού και του φορολογικού.

Οι εικόνες έμοιαζαν βγαλμένες από παλιότερες εποχές όσον αφορά τον μαζικό χαρακτήρα της κινητοποίησης, με πλήθος κόσμου να συγκεντρώνεται στους κεντρικούς δρόμους της πρωτεύουσας και να υποδέχεται με ζητωκραυγές και χειροκροτήματα τους διαμαρτυρόμενους.



Η “καρδιά” του αγροτικού κόσμου της χώρας θα χτυπάει και για τις επόμενες δύο μέρες στο Σύνταγμα, καθώς εκεί θα καταλύσουν, σε σκηνές που έχουν στήσει στην πλατεία.

Δείτε πώς κάλυψε το NEWS247 λεπτό προς λεπτό την κινητοποίηση των αγροτών

Επίθεση στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

Το πρωί της Παρασκευής εκτεταμένα επεισόδια σημειώθηκαν στην πλατεία Βάθη, όταν ομάδα αγροτών επιχείρησε να απωθήσει τις δυνάμεις των ΜΑΤ και να προχωρήσει σε κατάληψη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Τα ΜΑΤ τούς απομάκρυναν με χρήση χημικών και λίγο αργότερα οι αγρότες, από την πλευρά τους, άρχισαν να πετούν ξύλα, σίδερα, ενώ από τη ρίψη αντικειμένων έσπασαν τα τζάμια του πρώτου ορόφου του υπουργείου.

Οι αγρότες της Κρήτης ήθελαν να κάνουν κατάληψη στην είσοδο του υπουργείου κάτι που δεν τους επετράπη. Προσήχθησαν τέσσερα άτομα.

Ένταση και στο Χαϊδάρι

Λίγη ώρα αργότερα, επεισόδια σημειώθηκαν στο Χαϊδάρι. Οι αγρότες είχαν έρθει σε συμφωνία με τις αρχές για να μπει στην Αθήνα περιορισμένος αριθμός τρακτέρ και αγροτικών οχημάτων. Ωστόσο στην είσοδο στην πόλη, στο ύψος του Δαφνίου, η αστυνομία έστησε μπλόκο στους αγρότες της Πελοποννήσου. 

Επεισόδια μεταξύ αγροτών και αστυνομικών των ΜΑΤ στο Δαφνί την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2016. (EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ) Eurokinissi

Επεισόδια μεταξύ αγροτών και αστυνομικών των ΜΑΤ στο Δαφνί την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2016. (EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ) Eurokinissi

 

Ακολούθησε πετροπόλεμος, με τους αγρότες να κατεβαίνουν από τα λεωφορεία και να επιτίθενται στους αστυνομικούς, οι οποίοι απάντησαν με χημικά. Στο σημείο έσπευσαν για βοήθεια αγρότες από την Κρήτη, με την κατάσταση να ξεφεύγει για κάποια λεπτά και ένα περιπολικό να καταστρέφεται, πριν επέλθει ηρεμία.

Επεισόδια μεταξύ αγροτών και αστυνομικών των ΜΑΤ στο Δαφνί την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2016. (EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ) Eurokinissi

 

Οι αγρότες κυνήγησαν τα ΜΑΤ στην πλατεία Καραΐσκάκη

Επεισόδια σημειώθηκαν και στην πλατεία Καραϊσκάκη. Όλα ξεκίνησαν όταν η αστυνομία σταμάτησε ένα αγροτικό που μετέφερε προϊόντα, για προληπτικό έλεγχο.

Οι αγρότες που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, εξαγριώθηκαν όταν πληροφορήθηκαν για την κίνηση της αστυνομίας, κατέβηκαν μέχρι την πλατεία Καραΐσκάκη και κυνήγησαν τα ΜΑΤ που έφυγαν τρέχοντας από το σημείο.

Αγρότες από την Κρήτη δήλωσαν πως είχαν φέρει ένα αυτοκίνητο με προϊόντα που θα έριχναν συμβολικά μπροστά από τη Βουλή. Μετά το περιστατικό το αγροτικό όχημα απεγκλωβίστηκε.

Τελικά έριξαν ντομάτες έξω από το Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα