Οικονόμου: Δεν θα πάμε σε μικρό, μεσαίο ή μεγάλο lockdown

Οικονόμου: Δεν θα πάμε σε μικρό, μεσαίο ή μεγάλο lockdown
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/INTIME NEWS

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διαβεβαίωσε ότι παρά τη μετάλλαξη Όμικρον δεν θα ληφθούν μέτρα που θα επηρεάζουν τους εμβολιασμένους. Δεν διέψευσε όμως μέτρα για ανεμβολίαστους.

Το lockdown εξακολουθεί και ξορκίζει επισήμως παρά την “απειλή” της μετάλλαξης Όμικρον η κυβέρνηση, χωρίς όμως να αποκλείεται στην πραγματικότητα το ενδεχόμενο λήψης μέτρων μόνο για ανεμβολίαστους.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου απαντώντας σε σχετική ερώτηση του NEWS 24/7 στο πλαίσιο του briefing, καταρχάς επισήμανε ότι ακόμη εξετάζονται τα δεδομένα γύρω από τη νέα μετάλλαξη του κορονοϊού και δήλωσε:

“Η δική μας στρατηγική εξακολουθεί να παραμένει συγκεκριμένη. Η χώρα δεν θα κλείσει. Τα μέτρα που έχουμε λάβει υποστηρίζουν αυτή τη στρατηγική. Δε σκεφτόμαστε μέτρα που θα φέρουν περιορισμούς σε εμβολιασμένους, μέτρα που συνιστούν μικρό μεσαίο ή μεγάλο lockdown”.

Ο κ. Οικονόμου τόνισε επίσης ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να περιορίσει τη διασπορά του κορονοϊού, να αυξήσει την εμβολιαστική κάλυψη και να ενισχύσει το ΕΣΥ, ιδίως στη Βόρεια Ελλάδα.

Ουσιαστικά όμως δεν απέκλεισε μέτρα που να αφορούν αποκλειστικά τους ανεμβολίαστους, όπως η αύξηση των απαιτούμενων για προσέλευση στην εργασία rapid test ανά εβδομάδα ή ο αποκλεισμός και από εξωτερικούς χώρους της εστίασης- αν και το τελευταίο θα μπορούσε ίσως να ερμηνευθεί ως lockdown ανεμβολίαστων. Δια της ατόπου όμως με βάση τις δηλώσεις του, προφανώς δεν προκρίνεται πχ η επαναφορά της μάσκας για όλους και στους εξωτερικούς χώρους. Σημειωτέον ότι νωρίτερα μλώντας στο ΣΚΑΪ ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης διαβεβαίωσε ότι η αγορά θα παραμείνει ανοιχτή τα Χριστούγεννα.

Η κυβέρνηση επί του παρόντος λοιπον αναμένει την τελική ετυμηγορία της επιστημονικής κοινότητας για τη μετάλλαξη Όμικρον και εστιάζει στην εφαρμογή των μέτρων που ήδη έχουν ανακοινωθεί, τα οποια εκτιμά ότι έχουν αποτελέσματα.

“Ήδη μετά τα πρόσφατα μέτρα υπάρχει σημαντική αύξηση των εμβολιασμών. Τις τελευταίες 16 μέρες είχαμε αύξηση 10% στους συμπολίτες μας που επιλέγουν να κάνουν το εμβόλιο. Πλέον 7.135.000 πολίτες άνω των 12 ετών έχουν κάνει το εμβόλιο”, επισήμανε άλλωστε ο κ. Οικονόμου.

Σημείωσε επίσης ότι πέρα από τα στοιχεία των νοσοκομείων, που επισημαίνουν ότι στη συντριπτική πλειοψηφία τους οι διασωληνωμένοι στις Μ.Ε.Θ. είναι ανεμβολίαστοι, πρόσφατη μελέτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας κατέδειξε ότι χάρη στους εμβολιασμούς αποφεύχθηκαν στη χώρα μας, στο διάστημα Δεκεμβρίου 2020- Νοεμβρίου 2021, πάνω από 12 χιλ. Θάνατοι.

Αναφέρθηκε δε στην εισήγηση της Υγειονομικής Επιτροπής να εφαρμοστούν αυστηρά μέτρα περιορισμού και ελέγχου των πολιτών που σκοπεύουν να ταξιδέψουν προς τη χώρα μας, από αυτές τις περιοχές της νότιας Αφρικής, αν και η Ελλάδα δεν διαθέτει απευθείας πτήσεις από τις χώρες αυτές.

Στο ερώτημα γιατί εάν η κυβέρνηση δεν θεωρεί ότι απαιτούνται νέα μέτρα και διαβεβαιώνει ότι δεν θα γίνει lockdown, αποφασίστηκε η αναβολή του συνεδρίου της ΝΔ, ο κ. Οικονόμου υποστήριξε ότι “δεν έχει καμία σχέση το ένα με το άλλο”. Εκτίμησε πάντως ότι εάν το συνέδριο της ΝΔ πραγματοποιούνταν κανονικά, θα δημιουργούσε ένα πρόσθετο παράγοντα επικινδυνότητας λόγω της συμμετοχής χιλιάδων ανθρώπων, παρότι θα επιτρεπόταν η είσοδος μόνο σε εμβολιασμένους και με υποχρέωση rapid test.

Σημείωσε ωστόσο ότι “δεν υπάρχουν πολιτικά γεγονότα που να μας κάνουν να βιαστούμε” και πως “δεν υπήρχε η ανάγκη για ‘περιττά ρίσκα’, εντός εισαγωγικών, για αυτό και πάρθηκε απόφαση το συνέδριο να γίνει αργότερα, όταν τα πολιτικά μηνύματα δεν θα είναι σε δεύτερη μοίρα λόγω της αγωνίας για την πανδημία και για να κάνουμε ένα ανοιχτό δημοκρατικό συνέδριο όπως ταιριάζει στο κόμμα της ΝΔ.” Υποστήριξε πάντως ότι “αυτό δεν έχει καμία σχέση με την ευρύτερη πολιτική και στρατηγική διαχείρισης της πανδημίας” και επανέλαβε με την ευκαιρία ότι η χώρα δεν θα ξανακλείσει.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε τέλος όσον αφορά στην Εκκλησία ότι την πρώτη Κυριακή εφαρμογής των νέων μέτρων έγιναν δειγματοληπτικοί έλεγχοι από τους οποίους δεν προέκυψε εικόνα παραβατικότητας.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version