Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στις παραλίες. Άνοιξαν οι οργανωμένες – Αποστάσεις και νέοι κανόνες

Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στις παραλίες. Άνοιξαν οι οργανωμένες – Αποστάσεις και νέοι κανόνες
Στιγμιότυπα από την παραλία Αλίμου Eurokinissi

Κοσμοσυρροή αναμένεται σε όλες τις παραλίες, λόγω των πολύ υψηλών θερμοκρασιών. Ανοίγουν και οι οργανωμένες με αυστηρούς κανόνες και πολλά "απαγορεύεται". Ποια μέτρα ασφαλείας έχουν ληφθεί.

Ο καύσωνας έφτασε και με τις θερμοκρασίες στα ύψη, οι παραλίες έχουν την τιμητική τους όλο το Σαββατοκύριακο, με τους ειδικούς να ανησυχούν για το αν θα υπάρξει τήρηση κανόνων και αποστάσεων.

Άλλωστε, όπως σημείωσε την Παρασκευή ο Σωτήρης Τσιόδρας, δεν υπάρχει απόδειξη ότι η έκθεση στον ήλιο και οι  υψηλές θερμοκρασίες, εξουδετερώνουν τον κορονοϊού.

Πέρα από τις παραλίες με ελεύθερη πρόσβαση, στις 08:00 το πρωί του Σαββάτου άνοιξαν και οι οργανωμένες, στις οποίες θα ισχύουν πρωτόγνωροι κανόνες και θα επιβάλλονται πρόστιμα στους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων, όταν σημειώνονται παραβάσεις.

Οι κανόνες στις οργανωμένες παραλίες

Από τις 8 το πρωί του Σαββάτου, οι οργανωμένες παραλίες θα λειτουργούν με τους εξής όρους και κανόνες:

  • Σε ελεγχόμενες ως προς την είσοδο οργανωμένες παραλίες είναι υποχρεωτική η καταγραφή του αριθμού των παρευρισκομένων.
  • Σε ελεγχόμενες ως προς την είσοδο οργανωμένες παραλίες, ο μέγιστος αριθμός λουομένων είναι τα 40 άτομα ανά 1.000 τ.μ.
  • Η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των αξόνων των ομπρελών ορίζεται στα 4 μέτρα, ενώ ορίζεται και ελάχιστη απόσταση ενός μέτρου μεταξύ της περιμέτρου του σκιάστρου δύο ομπρελών.
  • Ανά ομπρέλα μπορούν να υπάρχουν μέχρι 2 ξαπλώστρες, με εξαίρεση τις οικογένειες με ανήλικα τέκνα.
  • Η ελάχιστη απόσταση ανάμεσα σε δύο ξαπλώστρες που βρίσκονται σε διαφορετικές ομπρέλες ορίζεται στο 1,5 μέτρο.
  • Τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (κυλικεία, αναψυκτήρια, καφέ μπαρ) λειτουργούν αποκλειστικά με διάθεση προϊόντων σε πακέτο (take away).
  • Τα προϊόντα τους πωλούνται μόνο συσκευασμένα και απαγορεύεται η παρασκευή τους στο χώρο.
  • Απαγορεύεται η διάθεση και πώληση αλκοολούχων ποτών.
  • Απαγορεύεται το delivery στα σημεία αυτά.
  • Δεν επιτρέπεται η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στο χώρο του καταστήματος.
  • Η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των πελατών που περιμένουν να εξυπηρετηθούν ορίζεται στο 1,5 μέτρο.
  • Υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας από τους εργαζόμενους.
  • Το προσωπικό των οργανωμένων παραλιών υποχρεούται να απολυμαίνει τις ξαπλώστρες – καρέκλες μετά από κάθε πελάτη. Επίσης, υποχρεούται να απολυμαίνει τακτικά τις εγκαταστάσεις υγιεινής, αναρτώντας σχετικό πρόγραμμα το οποίο και θα επιδεικνύεται σε περίπτωση ελέγχου.
  • Στην ξαπλώστρα τοποθετείται υποχρεωτικά πετσέτα με ευθύνη του λουόμενου.
  • Απαγορεύεται η ομαδική άθληση με σωματική επαφή.

Τσουχτερά πρόστιμα για τους παραβάτες

Την Πέμπτη, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς κάλεσε τους ιδιοκτήτες και διαχειριστές των ανωτέρω επιχειρήσεων για πιστή εφαρμογή των κανόνων, τονίζοντας ότι “τα μέτρα θα περιφρουρηθούν και θα ελεγχθούν με αυστηρότητα και τα πρόστιμα και οι κυρώσεις σε περίπτωση παράβασης θα είναι εξίσου αυστηρές”.

Συγκεκριμένα, στην πρώτη παράβαση το πρόστιμο θα είναι από 5.000 έως 20.000 ευρώ αναλόγως των τ.μ. και η λειτουργία της επιχείρησης θα αναστέλλεται για 30 ημέρες. Σε περίπτωση δεύτερης παράβασης τόσο το πρόστιμο όσο και το διάστημα κατά το οποίο θα αναστέλλεται η λειτουργία της επιχείρησης θα τριπλασιάζεται.

“Εάν κάποιοι δεν είναι έτοιμοι να ανοίξουν εφαρμόζοντας όλα τα μέτρα στο σύνολο τους ας μην βιαστούν και ας μην ρισκάρουν. Καμία έκπτωση δεν θα γίνει εις βάρος της δημόσιας υγείας, εις βάρος της προσπάθειας μας , εις βάρος των επόμενων φάσεων του σχεδίου”, σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς.

Οι εργασίες πριν το άνοιγμα

To News 24/7 βρέθηκε στον Άλιμο, σε μια από τις παραλίες που θα είναι ανοικτές από τις 08:00 το πρωί του Σαββάτου και κατέγραψε τις εργασίες που έγιναν.

Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson

Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson

 

Οι εργαζόμενοι, με τις μεζούρες ανά χείρας, εγκαθιστούν τις υποδοχές για τις ομπρέλες, στις οποίες θα δεθούν και οι ξαπλώστρες, ενώ γίνονται παράλληλα απολυμάνσεις. Τα καθίσματα στα μπαρ εντός της ακτής, είναι δεμένα μεταξύ τους καθώς οι λουόμενοι δεν θα επιτρέπεται να παραμένουν σε αυτούς τους χώρους. 

Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson

Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson

 

Ο διευθυντής της επιχείρησης που έχει εκμισθώσει την παραλία, Νίκος Βενιέρης, μίλησε στο News 24/7 για τον τρόπο λειτουργίας: “Νέα εποχή και νέα δεδομένα φέτος” είπε ο κ. Βενιέρης.”Θα είμαστε έτοιμοι να υποδεχτούμε τους λουόμενους. Το προσωπικό έχει απολυμάνει όλους τους χώρους, τις τουαλέτες, τα αποδυτήρια, τις ομπρέλες και τις ξαπλώστρες. Ακολουθούμε πιστά τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί και θα χρειαστούμε και την βοήθεια του κόσμου. Μέρα με τη μέρα, βήμα – βήμα θα δούμε την εξέλιξη. Οι ομπρέλες θα έχουν τέσσερα μέτρα απόσταση, ενώ σε ορισμένα σημεία υπάρχει ακόμη μεγαλύτερη, ώστε να εξυπηρετηθούν οι οικογένειες που ίσως χρειαστούν παραπάνω από δύο ξαπλώστρες. Σε κάθε περίπτωση, οι ξαπλώστρες θα είναι δεμένες στις ομπρέλες και δεν θα μπορούν να μετακινηθούν.” εξήγησε.

Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson

Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson

 

Αναφερόμενος στο όριο των ατόμων που θα μπορούν να βρίσκονται ταυτόχρονα στην παραλία, ο κύριος Βενιέρης είπε: “Στην είσοδο θα γίνεται καταμέτρηση όσων εισέρχονται. Βάσει των τετραγωνικών μας μπορούμε να υποδεχτούμε περίπου 2.200 άτομα. Πολύ λιγότερα σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, όπου υποδεχόμασταν τουλάχιστον διπλάσιο αριθμό λουομένων. Τα μπαρ που δραστηριοποιούνται εντός της παραλίας θα πωλούν μόνο καφέ, αναψυκτικά και χυμούς και μόνο take away. Οι άνθρωποι θα επισκέπτονται τον χώρο του μπαρ, θα παίρνουν ότι χρειάζονται και θα επιστρέφουν στη θέση τους”.

Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson

Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson

 

Παρά το γεγονός πως οι επισκέπτες θα είναι λιγότεροι, ο κ. Βενιέρης αναφέρει πως το προσωπικό έχει αυξηθεί: “Aυτό είναι το παράδοξο. Φέτος, έχουμε ενισχύσει το προσωπικό μας παρά το γεγονός πως θα έχουμε μικρότερη επισκεψιμότητα. Το κάναμε αυτό για να διαφυλάξουμε την υγιεινή και την ομαλή λειτουργία της παραλίας. Έχει αυξηθεί και το ναυαγοσωστικό προσωπικό και το νοσηλευτικό αλλά και το προσωπικό ασφαλείας που θα βρίσκεται συνέχεια ανάμεσα στους λουόμενους”.

Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson

Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson

 
Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson

Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson

 
Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson

 
Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα