Παγώνη για AstraZeneca: Να δοθούν σαφείς οδηγίες για τη 2η δόση στους 470.000 που θα την κάνουν

Παγώνη για AstraZeneca: Να δοθούν σαφείς οδηγίες για τη 2η δόση στους 470.000 που θα την κάνουν
H Ματίνα Παγώνη Youtube

Η Μ. Παγώνη ζήτησε την άμεση παρέμβαση της Μ. Θεοδωρίδου μετά την αλλαγή των συστάσεων της Επιτροπής. Ωστόσο είπε πως ο κίνδυνος είναι ελάχιστος με τον συνδυασμό εμβολίων, να μελετάται.

Η Μαρία Θεοδωρίδου ανακοίνωσε το απόγευμα της Δευτέρας και επισήμως πως αλλάζει η σύστασης της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών αναφορικά με το σκεύασμα της AstraZeneca, συστήνοντας πλέον τη χορήγησή του στους άνω των 60 ετών.

Η δήλωση προκάλεσε μεγάλο προβληματισμό σε όσους έχουν κάνει ήδη την πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca για τον κορονοϊό και καλούνται να κάνουν και τη δεύτερη παρά το γεγονός ότι είναι κάτω των 60 ετών.

Γι αυτόν τον λόγο η Πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη ζήτησε την άμεση παρέμβαση της Προέδρου της Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρίας Θεοδωρίδου, προκειμένου να δοθούν διευκρινίσεις για τη δεύτερη δόση της AstraZeneca.

“Πρέπει να δοθούν σαφείς οδηγίες, να βγει η Πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμού και να δώσει σαφείς οδηγίες” είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1, “Καλημέρα Ελλάδα”.

Εξήγησε πάντως ότι όσοι δεν αντιμετώπισαν προβλήματα κατά τον εμβολιασμό τους με την πρώτη δόση του σκευάσματος, δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν, καθώς τα στατιστικά δείχνουν ότι είναι εξαιρετικά σπάνιο να παρουσιάσουν κάτι μετά τη δεύτερη δόση.

Έκανε δε γνωστό ότι 470.000 άνθρωποι θα κάνουν τη δεύτερη δόση της AstraZeneca και ότι μόνο μια χώρα ανά τον κόσμο κάνει διαφορετικό δεύτερο εμβόλιο. “Τα μηνύματα είναι λογικά, αλλά θα αλλάξουν τα δεδομένα” πρόσθεσε.

Τέλος, εξήγησε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα εάν κάποιος καθυστερήσει τη δεύτερη δόση του εμβολίου για 15 με 20 ημέρες.

Σημειώνεται πως νωρίτερα την Τρίτη, και ο κ. Βατόπουλος ανέφερε ότι αν κάποιος που είναι κάτω των 60 ετών έχει κλείσει ήδη ραντεβού για εμβολιασμό με AstraZeneca, θα πρέπει να το αλλάξει με άλλο εμβόλιο. Ωστόσο, για τους πολίτες που έχουν κάνει την πρώτη δόση με AstraZeneca, συνέστησε να κάνει τη δεύτερη δόση του ίδιου εμβολίου τονίζοντας ότι η πιθανότητα θρόμβωσης από τη 2η δόση AstraZeneca έχει υπολογιστεί στη Βρετανία ότι μειώνεται ακόμα περισσότερο, στη 1 στο 1.000.000.

Ερωτηθείς αν αλλάξει και πάλι η σύσταση για τη δεύτερη δόση με άλλο εμβόλιο, ο καθηγητής Μικροβιολογίας είπε ότι η πιθανότητα συνδυασμού εμβολίων μελετάται, καθώς δεν έχει φανεί ακόμα κατά πόσο η ανοσιακή απάντηση είναι αυτή που θέλουμε.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα