Παντελώς ανεξέλεγκτη η φωτιά στα Βίλια – Καλύτερη εικόνα στην Λαυρεωτική

Παντελώς ανεξέλεγκτη η φωτιά στα Βίλια – Καλύτερη εικόνα στην Λαυρεωτική
eurokinissi

Εκκενώθηκαν οι οικισμοί Μαρκάτι, Συντερίνα και Άγιος Κωνσταντίνος στη φωτιά που έχει ξεσπάσει στην Λαυρεωτική. Στα Βίλια η φωτιά έχει προκαλέσει την εκκένωση έξι οικισμών, ενώ κινείται ανεξέλεγκτα προς τα νοτιοδυτικά. Μικρή αναζωπύρωση στο Τρούπι στην Εύβοια.

Τραγικές είναι οι εικόνες που διαδραματίζονται στα Βίλια και εξίσου τραγικές είναι οι προβλέψεις για την πορεία της μεγάλης φωτιάς στα Βίλια. Η φωτιά ισοπεδώνει ένα πλούσιο και παρθένο πευκοδάσος από τα Βίλια και τον Κιθαιρώνα έως τις παρυφές του Όρους Πατέρα όπου πλέον κατευθύνεται και έχει εισέλθει με νοτια-νοτιοδυτική κατεύθυνση προς Μάνδρα ή Νέα Πέραμο εξαιτίας των ισχυρών βόρειων και βορειοανατολικών ανέμων.

Σύμφωνα με αξιωματικούς της Πυροσβεστικής οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες αφού δεν μπορούν να προσεγγίσουν και να επιχειρήσουν οι επίγειες δυνάμεις στις απρόσιτες πλαγιές και χαράδρες στα Βίλια, αφού όπως επισημαίνουν ουδέποτε έγιναν έργα στην περιοχή για την διάνοιξη ζωνών και δασικών δρόμων ώστε να μπορούν να προσεγγίσουν.

Όλη η προσπάθεια κατάσβεσης γίνεται από αέρος αλλά είναι αδύνατον να μπορέσει να δώσει αποτελέσματα, λόγω και των ανέμων και της σφοδρότητας καύσης του συγκεκριμένου πύρινου μετώπου και γίνονται συνεχώς σχεδιασμοί για την εξαιρετικά δύσκολη και καταστροφική νύχτα που προβλέπεται να έρθει… με εντελώς ανυπολόγιστες συνέπειες και σίγουρα με μία τεράστια οικολογική καταστροφή για την περιοχή, αφού ισοπεδώνεται για δεύτερη φορά στην ιστορία του ο τελευταίος ίσως άθικτος πνεύμονας της Αττικής που είχε αναγεννηθεί τα τελευταία χρόνια.

Εξαιτίας της επικίνδυνης έκτασης που έχει πάρει η φωτιά από τα όρια του Πόρτο Γερμενού και των Βιλίων δόθηκε εντολή εκκένωσης σε 6 οικισμούς και συγκεκριμένα στον Άγιο Γεώργιο και το Παλαιοχώρι, την Αγία Παρασκευή, το Κρύο Πηγάδι, το Μικρό και Μέγα Βαθυχώρι.

Στο σημείο έχουν σπεύσει και επιχειρούν 240 πυροσβέστες συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων ομάδων πεζοπόρων τμημάτων και 82 οχήματα συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ, καθώς και των δυνάμεων που έχουν διατεθεί από τον Ευρωπαϊκό μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα από την Πολωνία 143 πυροσβέστες με 46 οχήματα. Για την αεροπυρόσβεση έχουν διατεθεί και επιχειρούν περιοδικά 8 Α/Φ και 9 Ε/Π συμπεριλαμβανομένων 2 Ε/Π της Αεροπορίας Στρατού. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ.

Η κυκλοφορία έχει διακοπεί στην οδό Αγίου Γεωργίου από τον οικισμό Παλαιοχώρι προς τον Άγιο Γεώργιο, στην Ανώνυμη οδό (Συνέχεια οδού Αγίου Γεωργίου) από την Επαρχιακή Οδό Αλεποχωρίου-Ψάθας-Βιλίων (ταβέρνα “Κρύο Πηγάδι”) προς τον οικισμό Άγιο Γεώργιο. Επίσης, έχει διακοπεί η κυκλοφορία στην Επαρχιακή Οδό Οινόης-Πόρτο Γερμενού από το Πόρτο Γερμενό προς Βίλια, στην Ανώνυμη οδό από τον οικισμό Άγιο Νεκτάριο προς Πόρτο Γερμενό και στην Επαρχική Οδό Οινόης-Πόρτο Γερμενού από την Εθνική Οδό Ελευσίνας-Θηβών προς τα Βίλια.

Στιγμιότυπο από την φωτιά στην περιοχή Μαρκάτι Κερατέας. EUROKINISSI / ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

 

Καλύτερη εικόνα στην Λαυρεωτική-Συνεχίζονται οι προσπάθειες να περιοριστεί η φωτιά εντός του Εθνικού Δρυμού Σουνίου

Επικίνδυνες διαστάσεις δυστυχώς πήρε και η φωτιά που ξέσπασε, αρχικά σε χαμηλή βλάστηση και στη συνέχεια και σε πευκόφυτη έκταση εντός του Εθνικού Δρυμού Σουνίου, πάνω από τον οικισμό Μαρκάτι.

Η φωτιά εξαπλώθηκε σύντομα και προκάλεσε ζημιές σπίτια, προς όλες τις πλευρές ενώ έχει εισχωρήσει και εντός του Εθνικού Δρυμού Σουνίου. Εξαιτίας αυτών των συνθηκών δόθηκε εντολή για την εκκένωση τριών οικισμών στις περιοχές Μαρκάτι, Συντερίνα και Άγιος Κωνσταντίνος.

Φόβοι που εξέφρασε νωρίτερα ο Δήμαρχος της περιοχής για αγνοούμενη ηλικιωμένη, δεν επιβεβαιώθηκαν από την Πυροσβεστική.

Στην περιοχή πνέουν επίσης δυνατοί άνεμοι και γίνεται τεράστια προσπάθεια να μπορέσουν από την Πυροσβεστική να περιορίσουν όσο το δυνατό περισσότερο το μέτωπο πριν πέσει το σκοτάδι. Αυτή την στιγμή πάντως σε γενικές γραμμές το μέτωπο παρουσιάζει ελαφρώς καλύτερη εικόνα αλλά όχι σε βαθμό εφησυχασμού.

Επιχειρούν, 104 πυροσβέστες συμπεριλαμβανομένων τριών ομάδων πεζοπόρων τμημάτων, 40 οχήματα συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ, καθώς και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ. Για την αεροπυρόσβεση έχουν διατεθεί και επιχειρούν περιοδικά 8 Α/Φ και 11 Ε/Π συμπεριλαμβανομένων 2 Ε/Π της Αεροπορίας Στρατού και 2 Ε/Π από τη Ρωσία. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ. Τις πυροσβεστικές δυνάμεις συντονίζει ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.

Με εντολή του Αρχηγού Π.Σ. Αντιστράτηγου Στέφανου Κολοκούρη έχει μεταβεί στην περιοχή κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ) για να διερευνήσει τα αίτια της πυρκαγιάς.

Στην περιοχή έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων, στην Παλαιά Λ. Κερατέας-Λαυρίου από την Γέφυρα Αδάμ, στην Λ. Λαυρίου-Καμαρίζης από την περιοχή των εργατικών κατοικιών προς τον οικισμό Άγιο Κωνσταντίνο, στην Λ. Λαυρίου-Καμαρίζης από τον οικισμό Συντερίνα προς τον οικισμό Άγιο Κωνσταντίνο και στην Λ. Λαυρίου και Παλαιά Λ. Λαυρίου.

Αναζωπύρωση με μικρή έκταση στο Τρούπι Βόρειας Εύβοιας

Στην πολύπαθη Βόρεια Εύβοια ξέσπασε μία αναζωπύρωση στην περιοχή Τρούπι, κοντά στο Προκόπι. Στο σημείο επιχειρεί ισχυρή επίγεια δύναμη της Πυροσβεστικής που είχε παραμείνει για επιτήρηση και εναέρια μέσα αποτελούμενα από δύο αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα