Ποιοι πληρώνονται μέσα στην εβδομάδα

Ποιοι πληρώνονται μέσα στην εβδομάδα
Άνδρας με μάσκα κατεβαίνει στο μετρό της Ομόνοιας AP

Επιστρεπτέα προκαταβολή, επίδομα στους μακροχρόνια ανέργους, αλλά και αποζημίωση ειδικού σκοπού των 800 ευρώ θα αρχίσουν να πληρώνονται από αυτή την εβδομάδα στους δικαιούχους.

Αναφορικά με την επιστρεπτέα προκαταβολή 4 για την οποία οι αιτήσεις ξεκίνησαν να υποβάλλονται από το απόγευμα της Παρασκευής, μέχρι την Κυριακή οι αιτήσεις είχαν ξεπεράσει τις 30.000. Ως γνωστόν στο κύκλο αυτό η εκδήλωση ενδιαφέροντος για συμμετοχή στο πρόγραμμα συνεπάγεται αυτόματα και την αποδοχή του ποσού που προκύπτει για κάθε επιχείρηση. Με αυτά τα δεδομένα παρότι η πλατφόρμα για να γίνονται οι αιτήσεις θα είναι ανοιχτή μέχρι και τις 30 Νοεμβρίου οι πληρωμές για τους πρώτους που έκαναν αιτήσεις θα ξεκινήσουν από σήμερα.

Ως γνωστόν ο 4ος κύκλος της επιστρεπτέας προκαταβολής θα αφορά την μείωση τζίρου για τους μήνες Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου. Το 50% του ποσού θα είναι επιδότηση και μπορούν να συμμετέχουν και νέες επιχειρήσεις, αλλά και ελεύθεροι επαγγελματίες, οι οποίοι μπορούν να αποδείξουν ότι το συγκεκριμένο διάστημα είχαν μείωση τζίρου τουλάχιστον κατά 20% .

Άνεργοι

Από την εβδομάδα αυτή θα αρχίσει να πιστώνεται στους λογαριασμούς των δικαιούχων και επιπλέον επίδομα ανεργίας για όσους έκλεισαν το 12μηνο κατά το οποίο δικαιούνταν πλήρες επίδομα ανεργίας στο τέλος Οκτωβρίου. Επίσης θα πάρουν δύο επιδόματα ανεργίας όσοι έκλεισαν το 12μηνο τον Σεπτέμβριο. Η επέκταση του αριθμού των επιδομάτων ανεργίας κατά δύο θα ισχύσει και για όσους θα κλείσουν το 12μηνο κατά το οποίο καταβάλλεται το επίδομα ανεργίας τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο.

Μακροχρόνια άνεργοι

Επίσης από αυτή την εβδομάδα και μέχρι και το τέλος του έτους θα αρχίσει να πιστώνεται σε λογαριασμούς περίπου 130.000 μακροχρόνια ανέργων το επίδομα των 400 ευρώ. Πρόκειται για ένα από τα μέτρα που είχαν εξαγγελθεί λίγο πριν το δεύτερο lockdown της οικονομίας. Αφορά τους «νέους» μακροχρόνια ανέργους δηλαδή αυτούς που απέκτησαν την ιδιότητα του μακροχρόνια ανέργου μέσα στο Μάρτιο του 2020 με το ξέσπασμα της πανδημίας. Το επίδομα των 400 ευρώ αντιστοιχεί με το διπλάσιο του επιδόματος των 200 ευρώ του μακροχρόνια ανέργου.

Εργαζόμενοι σε αναστολή

Μέσα στην εβδομάδα θα αρχίσει να καταβάλλεται και το επίδομα ειδικού σκοπού στους εργαζόμενους οι οποίοι μπήκαν αναγκαστικά σε αναστολή σύμβασης εργασίας καθώς οι επιχειρήσεις οι οποίες τους απασχολούσαν ανέστειλαν την λειτουργία τους με κρατική εντολή. Τις επόμενες μέρες θα αρχίσει να καταβάλλεται σταδιακά το επίδομα των 800 ευρώ και για τους εργαζόμενους σε αναστολή σύμβασης εργασίας σε πληττόμενες επιχειρήσεις οι οποίες όμως συνεχίζουν να λειτουργούν. Αξίζει να θυμίσουμε ότι λίγες είναι οι περιπτώσεις των εργαζομένων που θα πάρουν ολόκληρο το επίδομα των 800 ευρώ, καθώς θα δίνεται αναλογικά με βάση τις ημέρες του Νοεμβρίου που ο εργαζόμενος θα βρίσκεται σε αναστολή σύμβασης εργασίας.

Την Κυριακή ο υπουργός εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης επανέλαβε την πρόθεση της Κυβέρνησης και του υπουργείου του να πιστωθεί το μερίδιο που αναλογεί στο δημόσιο από το δώρο των Χριστουγέννων το αργότερο μέχρι και τις 21 Δεκεμβρίου.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα