Πολιτογράφηση: Ο Βορίδης κάνει δόγμα του κράτους το “δεν θα γίνεις Έλληνας ποτέ”

Πολιτογράφηση: Ο Βορίδης κάνει δόγμα του κράτους το “δεν θα γίνεις Έλληνας ποτέ”
Ο Μάκης Βορίδης Eurokinissi

Στην αυστηροποίηση της πολιτογράφησης των αλλοδαπών προχωρά με απόφαση που υπέγραψε ο Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης.

O υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης κάνει πράξη το δόγμα “δεν θα γίνεις Έλληνας ποτέ”. Με απόφασή του, επί της ουσίας, ο υπουργός ξηλώνει τις νομοτεχνικές βελτιώσεις του προκατόχου του, Τάκη Θεοδωρικάκου, όπως είχαν τεθεί κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την ιθαγένεια με πολιτογράφηση, στη Βουλή τον Οκτώβριο.

Πρόκειται για νέες αντιδραστικές “μεταρρυθμίσεις” που έρχονται εν μέσω πανδημίας. Αρχικά το νομοσχέδιο προέβλεπε πως δικαίωμα στην πολιτογράφηση έχουν μόνο όσοι έχουν σταθερή εργασία και δηλώνουν ετήσιο εισόδημα τουλάχιστον ίσο με τις ετήσιες αποδοχές ανειδίκευτου εργάτη, με τον κ. Θεοδωρικάκο να καταργεί τη διάκριση αυτή, λόγω εύλογων αντιδράσεων για ταξικά κριτήρια.

Την περασμένη Πέμπτη ο κ. Βορίδης επανέφερε την επίμαχη διάταξη, εμπλουτίζοντάς τη με ιδεολογικό πρόσημο.

Η υπουργική απόφαση που ορίζει τα “τεκμήρια για την οικονομική και κοινωνική ένταξη του αλλοδαπού που αιτείται την ελληνική ιθαγένεια” προβλέπει “ετήσιο εισόδημα που του εξασφαλίζει ένα επαρκές επίπεδο διαβίωσης χωρίς να επιβαρύνει το σύστημα της κοινωνικής πρόνοιας της χώρας”. Επαρκές θεωρείται το ετήσιο εισόδημα υπαλλήλου και εργατοτεχνίτη που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, περίπου 7.800 ευρώ στη σημερινή αγορά εργασίας, προσαυξημένο κατά 10% για κάθε εξαρτώμενο μέλος οικογένειας, με εξαίρεση τα άτομα με πιστοποιημένη αναπηρία πάνω από 67%, που μπορούν να δηλώνουν εισόδημα προερχόμενο από προνοιακά επιδόματα.

“Επαρκές εισόδημα για τουλάχιστον τα τελευταία 5 έτη πριν την υποβολή της αιτήσεως”

Επιπρόσθετα, η υποχρέωση σταθερού εισοδήματος αφορά περίοδο από τρία ως επτά έτη, ανάλογα με το καθεστώς του ενδιαφερόμενου. Συγκεκριμένα: “Για τους αιτούντες που απαιτείται να συμπληρώνουν 3 έτη προηγούμενης νόμιμης διαμονής (πολίτες Ε.Ε., σύζυγοι Ελλήνων πολιτών με τέκνο) πρέπει να αποδεικνύουν επαρκές εισόδημα και τα 3 αυτά έτη. Για όσους απαιτείται να συμπληρώνουν 7 έτη (πρόσφυγες ή με καθεστώς επικουρικής, όσοι είναι με άδεια ανθρωπιστικών λόγων, επί μακρόν διαμένοντος, δεύτερης γενιάς, δεκαετίας, μέλη οικογένειας Ελλήνων πολιτών) πρέπει να αποδεικνύουν επαρκές εισόδημα για τουλάχιστον τα τελευταία 5 έτη πριν την υποβολή της αιτήσεως. Για όσους απαιτείται να συμπληρώνουν 12 έτη (όσοι κατέχουν λοιπούς τύπους αδειών διαμονής) πρέπει να αποδεικνύουν επαρκές εισόδημα για τουλάχιστον τα τελευταία 7 έτη πριν την υποβολή της αιτήσεως(…)”.

https://www.news247.gr/download/4886//805000/voridis.pdf

Άμεση ήταν η αντίδραση της Generation 2.0 RED η οποία κάνει αναφορά στα όσα θα έπρεπε να θεωρούνται αυτονόητα, ότι δηλαδή η οικονομική κρίση των περασμένων ετών απορρύθμισε την αγορά εργασίας για όλους τους εργαζόμενους του τόπου ανεξαιρέτως, είτε μιλάμε για Έλληνες είτε μιλάμε για μη Έλληνες πολίτες που φορολογούνται στη χώρα.

Δικαιλογημένες αντιδράσεις

Η Generation 2.0 RED υπογραμμίζει ότι η απόφαση δεν αποκλείει μόνο όσους επιθυμούν να ζητήσουν πολιτογράφηση στο μέλλον, αλλά και τη μεγάλη πλειονότητα όσων έκαναν αίτηση στο παρελθόν πληρώνοντας παράβολο 550 ή 700 ευρώ, καθώς θα κριθούν με το νέο σύστημα.

“Ποιοι, στην Ελλάδα του 2021, είχαν σταθερή εργασία για 3, 5 ή 7 χρόνια; Οι Έλληνες; Οι Ευρωπαίοι πολίτες; Οι μετανάστες;” αναφέρει σωστά η οργάνωση.

Θυμίζουμε ότι με τροπολογία της 14ης Απριλίου, ο κ. Βορίδης κατήργησε άλλη νομοτεχνική βελτίωση του κ. Θεοδωρικάκου για τις εξετάσεις πολιτογράφησης, απαιτώντας επιτυχή παρακολούθηση και των έξι τάξεων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ή επιτυχή παρακολούθηση του Δημοτικού και του Γυμνασίου, αντί για τρεις τάξεις της δευτεροβάθμιας.

Πρόσφυγες και μετανάστες έξω από την υπηρεσία Ασύλου Eurokinissi

 

Όπως αναφέρει η Generation 2.0:

Την Πέμπτη 22 Απριλίου, με καθυστέρηση 6 μηνών μετά την ψήφιση του Ν. 4735/2020 που άλλαξε το σύστημα πολιτογράφησης, δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η πολύ σημαντική Απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών που ορίζει τα τεκμήρια για την οικονομική και κοινωνική ένταξη που πρέπει να πληρούν οι αιτούντες ελληνική ιθαγένεια με τη διαδικασία της πολιτογράφησης. Με την Απόφαση αυτή θεσπίζονται για πρώτη φορά συγκεκριμένα και πολύ αυστηρά οικονομικά κριτήρια που ξεπερνούν κάθε κακό σενάριο.

Η Απόφαση σπεύδει εξαρχής να ξεκαθαρίσει ότι: «Ο αλλοδαπός που επιθυμεί να γίνει Έλληνας /ίδα πολίτης πρέπει να αποδεικνύει ότι διαθέτει ετήσιο εισόδημα που του εξασφαλίζει ένα επαρκές επίπεδο διαβίωσης χωρίς να επιβαρύνει το σύστημα της κοινωνικής πρόνοιας της χώρας(…)». Επαρκές επίπεδο διαβίωσης πρακτικά σημαίνει ότι το ετήσιο εισόδημα των αιτούντων πρέπει να φτάνει τα 7.800 ευρώ, όπως προκύπτει από τις ετήσιες αποδοχές του υπαλλήλου και εργατοτεχνίτη της χώρας βάσει του ισχύοντος κατώτατου μισθού. 

Και η αυστηρότητα συνεχίζεται. Οι αιτούντες πρέπει να αποδείξουν αυτό το επαρκές εισόδημα, όχι μόνο για το προηγούμενο έτος, αλλά για περισσότερα, ανάλογα με τα έτη προηγούμενης νόμιμης διαμονής που απαιτούνται για την αίτηση πολιτογράφησης. Συγκεκριμένα, η Υπουργική Απόφαση αναφέρει: «Για τους αιτούντες που απαιτείται να συμπληρώνουν 3 έτη προηγούμενης νόμιμης διαμονής (πολίτες Ε.Ε., σύζυγοι Ελλήνων πολιτών με τέκνο) πρέπει να αποδεικνύουν επαρκές εισόδημα και τα 3 αυτά έτη. Για όσους απαιτείται να συμπληρώνουν 7 έτη (πρόσφυγες ή με καθεστώς επικουρικής, όσοι είναι με άδεια ανθρωπιστικών λόγων, επί μακρόν διαμένοντος, δεύτερης γενιάς, δεκαετίας, μέλη οικογένειας Ελλήνων πολιτών) πρέπει να αποδεικνύουν επαρκές εισόδημα για τουλάχιστον τα τελευταία 5 έτη πριν την υποβολή της αιτήσεως. Για όσους απαιτείται να συμπληρώνουν 12 έτη (όσοι κατέχουν λοιπούς τύπους άδειων διαμονής) πρέπει να αποδεικνύουν επαρκές εισόδημα για τουλάχιστον τα τελευταία 7 έτη πριν την υποβολή της αιτήσεως(…)».

Να θέσουμε ένα εύλογο ερώτημα: Ποιοι, στην Ελλάδα του 2021, είχαν σταθερή εργασία για 3, 5 ή 7 χρόνια; Οι Έλληνες; Οι Ευρωπαίοι πολίτες; Οι μετανάστες; 

Τον Οκτώβριο του 2020, όταν συζητούνταν το νομοσχέδιο στη Βουλή για το νέο σύστημα πολιτογράφησης είχε επιχειρηθεί και τότε από τη Γενική Γραμματεία Ιθαγένειας να προβλεφθεί το ελάχιστο επαρκές εισόδημα ως κριτήριο για την πολιτογράφηση. Ως οργανισμός είχαμε εκφράσει από την πρώτη στιγμή την αντίθεσή μας στη δημόσια διαβούλευση, επισημαίνοντας ότι έτσι η πολιτογράφηση μετατρέπεται σε προνόμιο για τους λίγους. Μετά και την αντίδραση από κόμματα της αντιπολίτευσης, ακόμη και από βουλευτές της συμπολίτευσης, ο πρώην Υπουργός Εσωτερικών είχε προχωρήσει σε νομοτεχνική βελτίωση, αποσύροντας τη διάταξη και δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Πιστεύουμε ότι με αυτόν τον τρόπο ρυθμίζουμε με μέτρο και λογική ένα πρόβλημα που θα μπορούσε να δημιουργηθεί και θα καθιστούσε απαγορευτικό για πολύ μεγάλο αριθμό ανθρώπων, που επιθυμούν να γίνουν Έλληνες και που συμπληρώνουν όλα τα υπόλοιπα τεκμήρια που προβλέπει ο Κώδικας Ιθαγένειας (…)». Άρα, το ερώτημα που θέτουμε παραπάνω είχε τότε απαντηθει.

Μετά από τέτοια δήλωση, πώς θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αυτή η Υπουργική Απόφαση; Τουλάχιστον ως κυνική και εξοργιστική, εφόσον παραβλέπει επιδεικτικά την κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα της Ελλάδας τα τελευταία 11 χρόνια. Η χώρα βίωσε από το 2010 κι έπειτα μια πρωτοφανή οικονομική κρίση, με πλήρη απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, με την ανεργία να εκτινάσσεται στα ύψη, με τις τωρινές συνθήκες οικονομικής ασφυξίας λόγω της πανδημίας. Τα δεδομένα αυτά είναι πάντοτε πιο σκληρά για τους μετανάστες, όπως αποδεικνύεται και από τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ: το τελευταίο τρίμηνο του 2020 η ανεργία των πολιτών τρίτων χωρών ανήλθε στο 28,2%, 13 μονάδες πάνω από το ποσοστό ανεργίας των Ελλήνων.

Πεζοί στην Αθήνα AP

 

Υπό αυτές τις συνθήκες το Υπουργείο Εσωτερικών επιβάλλει τα πλέον αυστηρά οικονομικά κριτήρια που θα πρέπει μάλιστα να πληρούνται συνεχόμενα και για πολλά προηγούμενα έτη. Να θυμηθούμε εδώ και το εξής: ο νέος νόμος ισχύει και για όσους έχουν ήδη αιτηθεί βάσει του προηγούμενου συστήματος πολιτογράφησης. Έτσι, πολύ απλά, όχι μόνο αποκλείει τη συντριπτική πλειοψηφία όσων επιθυμούν να καταθέσουν αίτηση πολιτογράφησης στο μέλλον, αλλά και όσων είχαν αιτηθεί στο παρελθόν και έχουν ήδη πληρώσει το ακριβό παράβολο των 550 ή 700 ευρώ πριν το 2019.

Φαίνεται πως οι νομοτεχνικές βελτιώσεις που έγιναν τον προηγούμενο Οκτώβριο ήταν  μόνο «για τα μάτια του κόσμου», αφού όλες καταργήθηκαν πριν καν εφαρμοστεί το νέο σύστημα. Έτσι, αυτό που πλέον έχουμε είναι ένα  σύστημα πολιτογράφησης που μετράει μέχρι τώρα μόνο προσκόμματα. Πρώτα, ήταν η γραπτή εξέταση από μια τράπεζα θεμάτων με ερωτήσεις δύσκολες, οι οποίες καμιά σχέση με την ένταξη δεν έχουν. Μετά, ήταν η αυστηροποίηση των κριτηρίων εξαίρεσης από τη γραπτή εξέταση. Τώρα είναι το ελάχιστο επαρκές εισόδημα. Αύριο, τι να περιμένουμε;

Μήπως τελικά, το Υπουργείο Εσωτερικών, δια της πλαγίας οδού, επιδιώκει την επί της ουσίας κατάργηση της πολιτογράφησης;”.

Κριτική στην κυβέρνηση για την πολιτική της όσον αφορά τους όρους χορήγησης της ελληνικής ιθαγένειας στους αιτούντες ασκούν με κοινή δήλωσή τους και ο πρώην υπουργός Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης και ο τομεάρχης Κώστας Ζαχαριάδης, υποστηρίζοντας ότι “η σημερινή ηγεσία του υπουργείου βασίζεται στην καθαρότητα του αίματος”.

Μεταξύ άλλων αναφέρουν ότι “πρόκειται για μία ακόμα απόφαση που καθιστά σαφές ότι για τη σημερινή ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών η ιθαγένεια βασίζεται στην «καθαρότητα» του αίματος. Πολύ μακριά δηλαδή από την ευρωπαϊκή αντίληψη για ένταξη και κοινή συμβίωση”.

Ο νομοθέτης ζητάει δηλαδή από έναν αλλοδαπό να μην έχει περιέλθει ποτέ σε καθεστώς ανεργίας

Το ίδιο θέμα θίγει και ο Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας, Δημήτρης Χριστόπουλος με ανάρτησή του στο facebook.

Αναλυτικά όπως αναφέρει:

“ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΤΕ ….

“Δημοσιεύθηκε υπουργική απόφαση με την οποία ρυθμίζονται τα τεκμήρια από τα οποία συνάγεται η οικονομική και κοινωνική ένταξη των αιτούντων πολιτογράφηση. Εδώ προβλέπεται ότι “για όσους απαιτείται να συμπληρώνουν δώδεκα έτη πρέπει να αποδεικνύουν επαρκές εισόδημα για τουλάχιστον τα τελευταία 7 έτη πριν την υποβολή της αιτήσεως.” Ο νομοθέτης ζητάει δηλαδή από έναν αλλοδαπό να μην έχει περιέλθει ΠΟΤΕ σε καθεστώς ανεργίας την τελευταία εφταετία προκειμένου να μπορεί να είναι εκλόγιμος προς πολιτογράφηση. Αμέσως όμως μετά προβλέπεται το πιο αμίμητο.

Ότι “για τους αιτούντες αλλοδαπούς που έχοντας υποβάλει αίτηση με την προ ισχύουσα διάταξη του άρθρου 25 του ν. 3838/2010 (Α’ 49) απαιτείται να συμπληρώνουν πέντε έτη νόμιμης διαμονής στη χώρα πριν την ημερομηνία δημοσίευσης του ανωτέρω νόμου(24-3-2010) πρέπει να αποδεικνύουν επαρκές εισόδημαγια πέντε τουλάχιστον έτη που να αφορούν στη χρονικήπερίοδο από το έτος 2015 και εντεύθεν.

“Εδώ πραγματικά η κυνική φαντασία του νομοθέτη ξεπερνάει κάθε όριο: ένα κράτος το οποίο δηλώνει χωρίς ενδοιασμό ότι ακόμη δεν έχει εξετάσει αιτήσεις πολιτογράφησης που ανατρέχουν σε χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 11 ετών πίσω (πριν το 2010 δηλαδή) μετακυλίει τις υποχρεώσεις των ανθρώπων αυτών μια δεκαπενταετία μετά σαν να μην έγινε τίποτε. Κράτος δικαίου με τα όλα του! Σαν να λέει δηλαδή: “εντάξει δε με νοιάζει τι κάνατε τότε που νομίμως υποβάλλετε αίτηση αν είστε εδώ από το 1995. Δεν φταίω εγώ που δεν έκανα τίποτε όλα αυτά τα χρόνια. Ξένοι είστε εξάλλου, ξένοι θα μείνετε. Αυτό που με νοιάζει 20 χρόνια μετά, σαν δεήσω να εξετάσω την αίτησή σας, είναι να έχετε αυτά που εγώ ζητάω τώρα, ειδάλλως κόβεστε πριν ξεκινήσετε. Έλληνες γεννιέστε, δεν γίνεστε.

“Έτσι θα το έλεγε εξάλλου ο Παναγιώτης Ψωμιάδης. Αλλιώς το λέει ο Μάκης Βορίδης:https://www.ypes.gr/…/2021/04/eggr29845-20210416.pdf

Απλώς στην ελληνική κυβέρνηση αποφάσισαν να καταργήσουν σχεδόν πλήρως την πολιτογράφηση και είπαν συνάμα να μας δουλέψουν και λίγο πασχαλιάτικα του 2021″.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα