Πώς γίνεται η αναγνώριση των θυμάτων

Πώς γίνεται η αναγνώριση των θυμάτων
Η πυροσβεστική υπηρεσία εντόπισε νεκρούς στην περιοχή Μάτι Αττικής μετά από τη χτεσινή πυρκαγιά. Τρίτη 24/7/2018. (Eurokinissi/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ ) Eurokinissi

Συντετριμμένοι ακόμα και οι πιο έμπειροι ιατροδικαστές της χώρας μπροστά στις εικόνες και το πλήθος των θυμάτων, που δυστυχώς, ανάμεσά τους είναι και πολλά παιδιά

Με όσα προβλέπουν οι διεθνείς κανονισμοί σε περίπτωση μαζικών και φυσικών καταστροφών θα γίνει η αναγνώριση όλων των θυμάτων της φονικής πυρκαγιάς στην Ανατολική Αττική.

Ο λόγος είναι για να μην γίνει το παραμικρό λάθος ειδικά με δεδομένο ότι η πλειονότητα των θυμάτων είναι απανθρακωμένοι και άρα δύσκολα αναγνωρίσιμοι πλην εκείνων που πνίγηκαν στη θάλασσα, αλλά και για εκείνους θα ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία.

Συντετριμμένοι εμφανίζονται ακόμα και οι πιο έμπειροι ιατροδικαστές της χώρας που έχουν αναλάβει το δύσκολο αυτό έργο όπως ο διευθυντής της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πειραιά Ηλίας Μπογιόκας, ο διευθυντής της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών Νίκος Καρακούκης και ο ιατροδικαστής Νίκος Καλογριάς, μπροστά στις εικόνες και το πλήθος των θυμάτων, που δυστυχώς, ανάμεσά τους είναι και πολλά παιδιά.

Θα ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία με την αεροπορική τραγωδία του Helios. Ήδη στους νεκροθαλάμους το Σχιστού που έχουν μεγάλη χωρητικότητα, έχουν μεταφερθεί 68 σοροί, αναμένονται περισσότεροι από τα νοσοκομεία και δυστυχώς ίσως τις επόμενες ημέρες από τα μικτά συνεργεία ερευνών στις πληγείσες περιοχές και τμηματικά μεταφέρονται στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Αθηνών για τη διενέργεια νεκροψίας-νεκροτομής.

Σήμερα, στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Αθηνών από τους ιατροδικαστές διενεργήθηκαν οι πρώτες 30 νεκροψίες-νεκροτομές και σταδιακά αναμένεται μέχρι το Σάββατο να ολοκληρωθούν. Κατά τη διάρκεια αυτών, λαμβάνονται φωτογραφίες από κλιμάκιο της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, φυλάσσονται προσωπικά αντικείμενα και λαμβάνεται από το κλιμάκιο δείγμα DNA για την ταυτοποίηση στα Εγκληματολογικά Εργαστήρια.

Πρόσθετα για όλα τα θύματα θα ληφθούν δείγματα για τοξικολογικές και ιστολογικές εξετάσεις και η πρώτη αναγνώριση για όσα θύματα αυτό είναι εφικτό δηλαδή τους πνιγμένους και όσους αναγνωρίζονται, αυτή θα γίνει από τους ίδιους του ιατροδικαστές και θα δοθεί μία προτεραιότητα χρονική σε αυτά τα θύματα που αναγνωρίζονται πιο εύκολα για να παραδοθούν στις οικογένειές τους για κηδεία.

Η ταυτοποίηση DNA θα χρειαστεί περισσότερες ημέρες αλλά το προσωπικό των Εγκληματολογικών Εργαστηρίων της ΕΛ.ΑΣ. είναι προσηλωμένο να εργαστεί νυχθημερόν για να επιταχύνει τις διαδικασίες στο μέτρο του δυνατού.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα