Προκλητική η Τουρκία στον Έβρο-“Βροχή” από δακρυγόνα εναντίον των ελληνικών δυνάμεων

Προκλητική η Τουρκία στον Έβρο-“Βροχή” από δακρυγόνα εναντίον των ελληνικών δυνάμεων
Πρόσφυγες στον Έβρο Eurokinissi

Διαρκώς κλιμακώνει τις προκλήσεις της η Τουρκία έναντι της Ελλάδας στα σύνορα του Έβρου-Στον υβριδικό "πόλεμο" που έχουν κηρύξει, πλέον συγκρούονται ευθέως οι αστυνομικές δυνάμεις των δύο χωρών.

Την «πύλη του φρενοκομείου» ανοίγει κάθε ημέρα και από λίγο η Τουρκία έναντι της Ελλάδας με ξεκάθαρα προκλητικές ενέργειες, τέτοιου είδους που δύσκολα μπορούν να εξηγηθούν σε ένα οποιοδήποτε κράτος της ΕΕ και γενικά του δυτικού κόσμου και ενδεχομένως να μην αφορούν πλέον αυστηρά το ζήτημα του μεταναστευτικού αλλά και την μετατροπή του σε «όπλο» για την προώθηση της ατζέντας των διεκδικήσεων έναντι της Ελλάδας που διατηρεί η Τουρκία του Ερντογάν.

Αυτή είναι μία διαπίστωση που εδώ και ημέρες γίνεται από πολλούς υψηλόβαθμους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. σε καίριες θέσεις. Αυτή η διαπίστωση όμως φαίνεται να παραμένει περισσότερο δυσδιάκριτη για αρκετούς εντός της χώρας παρά εκτός αυτής.

Και πώς να εξηγήσει κανείς την εικόνα δύο γειτονικών κρατών όπου έρχονται σε αντιπαράθεση οι αστυνομικές δυνάμεις τους στα σύνορα και οι αστυνομικές δυνάμεις του ενός κράτους ουσιαστικά επιτίθενται στο άλλο και ενορχηστρώνουν παράνομες ενέργειες με όσους κινδύνους όλα αυτές οι ενέργειες μπορούν να προκαλέσουν.

Εδώ όμως φαίνεται υπερισχύει η νόσος των Βαλκανίων, με τους Τούρκους αστυνομικούς και τις ειδικές τους δυνάμεις της Στρατοχωροφυλακής “Jandarma” περίπου από τις 7 το πρωί σήμερα και για τουλάχιστον δύο ώρες, να έχουν πάρει θέσεις απέναντι από τους Έλληνες αστυνομικούς και να πετούν σε βάρος τους διαρκώς δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης, δημιουργώντας ένα πυκνό παραπέτασμα καπνού πιθανόν για να μην γίνουν άμεσα αντιληπτές οι θέσεις που παίρνουν πίσω από τον φράχτη στις Καστανιές Έβρου και για να δώσουν την ευκαιρία σε ομάδες μεταναστών που χειραγωγούν να περάσουν απέναντι.

Από την πλευρά της η Ελληνική Αστυνομία λειτουργεί με ψυχραιμία αλλά και συνεχίζοντας να περιφρουρεί τον χώρο μαζί με δυνάμεις του Στρατού και να αποτρέπει απόπειρες εισροών με ρίψη χημικών. Μάλιστα έγιναν και ρίψεις νερού από το ελληνικό φυλάκιο στις Καστανιές με το ειδικό υδροβόλο όχημα «Αίαντας». Οι ελληνικές δυνάμεις παραμένουν στις θέσεις τους και παρακολουθούν στενά ώστε να αποτρέψουν και τυχόν δολιοφθορές στον φράχτη.

Πιθανόν αυτές οι ενέργειες από την τουρκική πλευρά που έγιναν από το σημείο του φράχτη που είναι πιο κοντά στον πρόχειρο καταυλισμό μεταναστών που έχει στηθεί από την δική τους πλευρά, να έγιναν και σε μία προσπάθεια να προκαλέσουν αντιπερισπασμό και μαζικές μετακινήσεις των μεταναστών σε άλλα πιο πρόσφορα σημεία εισόδου στην ελληνική επικράτεια, ωστόσο από χθες ήταν ενήμερες οι ελληνικές Αρχές για την μετακίνηση των τουρκικών δυνάμεων στο σημείο και έτσι έχουν πάρει εγκαίρως θέσεις σε όλα τα κρίσιμα σημεία κατά μήκος της συνοριογραμμής.

Αποκαλυπτικά είναι και τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. για την υπηκοότητα των συλληφθέντων μεταναστών στα ελληνοτουρκικά σύνορα του Έβρου, τα οποία καταρρίπτουν την προπαγάνδα της Τουρκίας περί προσφύγων από την Ιντλίμπ.

Η συντριπτική πλειονότητα των συλληφθέντων μεταναστών από την περασμένη Παρασκευή έως και χθες, ήταν Αφγανοί κατά 64%, Πακιστανοί κατά 19%, υπήκοοι Ιράν, Ιράκ, Μαρόκο, Μπαγκλαντές, Αιθιοπίας και Αιγύπτου κατά 5,4%, Τούρκοι υπήκοοι 5%, Σύροι μόλις το 4% και Σομαλοί 2,6%.

Από το πρωί του Σαββάτου έως χθες το απόγευμα έγιναν συνολικά 252 συλλήψεις και 36.649 αποτροπές εισόδου στην ελληνική επικράτεια.

Στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, μέχρι στιγμής έχει πραγματοποιηθεί η εισροή 30 μεταναστών στην Χίο. Συνολικά, από την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου έως σήμερα το πρωί, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου έχουν εισέλθει 1.374, εκ των οποίων 752 στην Λέσβο, 362 στην Χίο και 260 στην Σάμο. Στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου από την περασμένη Κυριακή έως και την Τρίτη καταγράφηκαν συνολικά 575 μετανάστες από νέες εισροές σε Κω, Φαρμακονήσι, Οινούσσες, Σύμη, Ρω, Μεγίστη και Αγαθονήσι.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα