Πυρετώδεις προετοιμασίες για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών

Πυρετώδεις προετοιμασίες για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών
Πυρετώδεις προετοιμασίες για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών Eurokinissi

Από ποιες θέσεις δίνουν τη μάχη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Μεγάλο αφιέρωμα του Ραδιοφώνου 24/7 σήμερα και αύριο.

Εντείνονται οι προετοιμασίες στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών του φετινού καλοκαιριού, καθώς οι πρώτες φωτιές έχουν ήδη εκδηλωθεί σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Η κατάσταση, σύμφωνα με πηγές της οδού Κατεχάκη, έχει ως εξής:

Αεροσκάφη Καναντέρ

Για πρώτη φορά εδώ και χρόνια έχει σταλεί στο εξωτερικό σημαντικός αριθμός κινητήρων Καναντέρ προς επισκευή. Σημειώνεται ότι οι βλάβες στους κινητήρες ήταν από τις βασικότερες αιτίες που περιόριζαν σημαντικά τη διαθεσιμότητα των αεροσκαφών.

Το κονδύλι (περί τα 9 εκατ. ευρώ) αφορά την επισκευή κινητήρων Καναντέρ και ενός ελικοπτέρου Σούπερ Πούμα.

Ενεργοποίηση ελικοπτέρων Πυροσβεστικού Σώματος στην πυρόσβεση

Τόσο τα ελικόπτερα Σούπερ Πούμα, όσο και τα μικρότερα τύπου BK εντάσσονται στον επιχειρησιακό σχεδιασμό του Πυροσβεστικού Σώματος για την πυρόσβεση. Οι πιλότοι εκπαιδεύτηκαν το χειμώνα, τα συστήματα και οι κάδοι (που ήταν εδώ και χρόνια σε αποθήκες) επαναπιστοποιήθηκαν και θα χρησιμοποιούνται στη Πυρόσβεση.

Είναι ελικόπτερα που κατά κόρον χρησιμοποιούσαν για “πτήσεις Vip” (για μεταφορά υπουργών ή ηγεσίας) και πλέον μετέχουν στη μάχη των πυρκαγιών.

Ελικόπτερα Σινούκ της Αεροπορίας Στρατού

Τα ελικόπτερα Σινούκ επανεντάχθηκαν στην αεροπυρόσβεση επί της παρούσας κυβέρνησης. Πέρυσι, παραδόθηκαν 3 νέοι κάδοι στο ΠΣ – οι 2 ήταν χορηγία του Ιδρ. Λάτση και ένας της Motor Oil- που προσαρμόστηκαν σε ελικόπτερα Σινούκ.

Οι συγκεκριμένοι κάδοι είναι σύγχρονοι καθώς διαθέσουν σύστημα που μπορούν να απορρίπτουν μέρος του νερού σε διάφορα μέρη και όχι όλο μαζί. Αυτό είναι σημαντικό στις επιχειρήσεις καθώς μπορούν να επιχειρούν στην ίδια πτήση εξόδου σε διαφορετικά σημεία-εστίες πυρκαγιάς. Φέτος αναμένεται να ενισχυθούν με νέα χορηγία για κάδους.

Αεροσκάφη PZL

Η υψηλή διαθεσιμότητα εξασφαλίστηκε καθώς όταν ο σημερινός Αν. Υπ. Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας ήταν υφυπουργός Άμυνας (2015) εξασφάλισε την αγορά ανταλλακτικών για τη συντήρησή τους. Εφοδιάζονται με νερό στα αεροδρόμια και είναι χρήσιμη η συμβολή τους για τον πρώτο χρόνο επέμβασης όταν σημειωθεί πυρκαγιά στην προσπάθεια περιορισμού του μετώπου.

Χρησιμοποιούνται και στη μάχη της κατάσβεσης και σε περιπολίες, ανάλογα με το βαθμό επικινδυνότητας κάθε περιοχή και τις μετεωρολογικές προβλέψεις.

Μισθωμένα ελικόπτερα

Φέτος θα είναι στη διάθεση του Πυροσβεστικού Σώματος ένα επιπλέον ελικόπτερο βαρέως τύπου (4 αντί 3 πέρυσι) και δύο επιπλέον μεσαίου τύπου (9 αντί 7 πέρυσι).

Ασκήσεις-μέσα

Στις ασκήσεις που έγιναν το προηγούμενο διάστημα (με τελευταίες αυτές σε Πτολεμαΐδα και Πεντέλη) δοκιμάστηκαν νέα σενάρια που προσομοιάζουν σε ρεαλιστικές συνθήκες. Ενδεικτικά παραδείγματα:

– Μεταφορά με ερπυστριοφόρα και ελικόπτερο φορητών δεξαμενών νερού κοντά στο πεδίο (οι δεξαμενές αγοράστηκαν επί Ολυμπιακών Αγώνων και βρίσκονταν στις αποθήκες)

– Αναπροσαρμογή της χρήσης πεζοπόρων τμημάτων

– Ρίψεις νερού με κάδο και με ελικόπτερα του Πυροσβεστικού Σώματος

– Νέα σενάρια για τη δοκιμασία της εμπλοκής τοπικών μέσων (δήμων και περιφέρειας)

– Πτήσεις επιτήρησης θα γίνονται φέτος και από ελικόπτερα της Αστυνομίας.

Σημειώνεται ότι από πέρυσι ενεργοποιήθηκαν και χρησιμοποιήθηκαν drone σε εναέριες περιπολίες επιτήρησης για τον έγκαιρο εντοπισμό εστιών φωτιάς. Επειδή τα drones της πυροσβεστικής είναι περιορισμένου εύρους χρόνου πτήσης (1-2 ώρες μπορούν να πετούν), εντάχθηκαν υπό ενιαίο φορέα μαζί με αυτά της αστυνομίας (που μπορούν να πετούν συνέχεια μέχρι και 24ωρο στον αέρα) και χρησιμοποιούνται και αυτά της αστυνομίας για περιπολίες στην αντιπυρική περίοδο (για παράδειγμα πέρυσι στα Δερβενοχώρια, Ζάκυνθο-εθνικές οδούς).Μεταδίδουν εικόνα σε πραγματικό χρόνο στο κέντρο επιχειρήσεων

Ενεργοποιήθηκαν τα κινητά επιχειρησιακά κέντρα (μεγάλα λεωφορεία με συστήματα επικοινωνιών, υπολογιστές κλπ) που είχαν αγοραστεί την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων και επίσης είχαν μείνει στις αποθήκες.

Παράλληλα, τοποθετήθηκαν gps οχήματα ώστε το κέντρο επιχειρήσεων να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή πού βρίσκονται και να κατανέμει –κατευθύνει τις δυνάμεις στα μέτωπα.

Πέρυσι έγινε αναδιαμόρφωση και επανασχεδιασμός στο κέντρο επιχειρήσεων του ΠΣ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα