Ροπωτό: Το χωριό "φάντασμα" που βουλιάζει

Εικόνα από το χωριό Ροπωτό
Εικόνα από το χωριό Ροπωτό YOUTUBE

Δείτε το χωριό Ροπωτό στα Τρίκαλα, το οποίο έχει μετακινηθεί ολόκληρο τουλάχιστον 40 μέτρα χαμηλότερα λόγω των κατολισθήσεων.

Το Ροπωτό είναι ένα μικρό χωριό στα Τρίκαλα χτισμένο στις πλαγιές της Καραβούλας και σε υψόμετρο 750 μέτρων. Σήμερα, έχει μετακινηθεί ολόκληρο τουλάχιστον 40 μέτρα χαμηλότερα. Το φαινόμενο αυτό οφείλεται στις κατολισθήσεις που πλήττουν το χωριό εδώ και 60 χρόνια.

Μία από τις πιο καταστροφικές κατολισθήσεις σημειώθηκε στις 12 Απριλίου του 2012. Την ημέρα εκείνη, όσα σπίτια έμειναν όρθια, κύλησαν σχεδόν άθικτα στην πλαγιά μερικές δεκάδες μέτρα πιο κάτω. Τα υπόλοιπα κόπηκαν στα δύο ή καταστράφηκαν ολοσχερώς.Το Ροπωτό, σχεδόν ερειπωμένο πια, βρίσκεται ακόμα εκεί γερμένο στην πλαγιά.

ADVERTISING

Σήμα κατατεθέν του χωριού είναι η γυρτή εκκλησία της Παναγίας της Θεοτόκου. Το κτίσμα του ναού είναι μεγάλο και παραμένει επιβλητικό. Η εικόνα του, έτσι όπως γέρνει στην πλαγιά, κάνει το θέαμα ασυνήθιστο και εντυπωσιακό.Πριν ξεκινήσει η υποχώρηση του εδάφους στο χωριό κατοικούσαν 800 άνθρωποι. Όμως η καταστροφή αυτή το κατέστησε μη κατοικήσιμο και καθώς το φαινόμενο δεν δίνει σημάδια υποχώρησης, οι περισσότεροι κάτοικοί του αναγκάστηκαν να το εγκαταλείψουν.

Δείτε το βίντεο της ομάδας του Travel Inspiration:

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Ελλάδα
SHARE:

24Media Network