Σε περίοδο διαμάχης εισέρχεται ο δικαστικός κλάδος

Η Βασιλική Θάνου
Η Βασιλική Θάνου EUROKINISSI

"Αιτία πολέμου" η εισαγγελική εντολή για περικοπές στις αποδοχές όσων δικαστικών απεργούν. Τι δήλωσε η πρόεδρος της ΕΔΕ

Η πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Β. Θάνου, κάνει λόγο αρχικά για ιδιαίτερα τεταμένη κατάσταση στο χώρο της Δικαιοσύνης.

Στη συνέχεια υποστηρίζει πως "θα πρέπει να αποφεύγονται, από όλες τις πλευρές, ενέργειες, οι οποίες ούτε κατευνασμό και εκτόνωση επιφέρουν, ούτε στην επιτυχία του αγώνα συμβάλλουν, αλλά αντίθετα, αφενός μεν πυροδοτούν νέες, περαιτέρω εντάσεις, αφ' ετέρου δε πλήττουν την εικόνα και το κύρος του θεσμού της Δικαιοσύνης, διότι δημιουργούν ευλόγως "προς τα έξω" την εντύπωση και δίδουν την ικανοποίηση σε όσους στοχεύουν στην υποβάθμισή της, να πιστεύουν ότι, στο εσωτερικό της Δικαιοσύνης, υπάρχουν "αντιμαχόμενες τάσεις οι οποίες αντιμάχονται αλλήλους" αντί να αγωνίζονται όλοι από κοινού, για την προστασία του κύρους και της ανεξαρτησίας των Δικαστικών Λειτουργών".

Επιπλέον, η κ. Θάνου χαρακτηρίζει "αστυνομικό" το μέτρο της περικοπής αποδοχών και σημειώνει πως οδήγησε σε περαιτέρω ένταση, αφού δύο ημέρες μετά την αποστολή τους, κατά την Έκτακτη Γεν. Συνέλευση της Ένωσης Εισαγγελέων της 25-11-12 αποφασίσθηκε, σχεδόν ομόφωνα, η συνέχιση των κινητοποιήσεων, με την ίδια μέχρι σήμερα μορφή της, ενώ τονίζει ακόμη πως η διάταξη που προβλέπει το μέτρο της περικοπής μισθού δεν είναι συμβατή προς το Σύνταγμα, κυρίως, ως προς ορισμένα τμήματα αυτής.

Στο τέλος αφήνει επίσης αιχμές και για τον πειθαρχικό έλεγχο δύο εισαγγελέων, ο ένας εκ των οποίων φέρεται να ανήρτησε στο Διαδίκτυο επιστολή με την οποία επικρίνει το ΣτΕ και την κυβέρνηση, και ο άλλος την επικρότησε.

"Μάλλον αρνητική συνεισφορά έχει η εντολή για την κίνηση της πειθαρχικής διαδικασίας, κατά των δύο Εισαγγελέων, οι οποίοι εξέφρασαν την άποψή τους στο διαδίκτυο, της δεύτερης μάλιστα εκ των εγκαλουμένων περιορισθείσας απλώς να επικροτήσει κατά τρόπο γενικό, τις δηλώσεις του πρώτου και να αποδοκιμάσει, έστω και με έντονες εκφράσεις, όσους διαφωνούσαν, δεδομένου μάλιστα ότι, σε ουδεμία παρόμοια αντίδραση προέβη το θεσμικό αυτό όργανο, όταν, ολίγον προγενέστερα, την 17-9-2012, άλλος Εισαγγελέας είχε δημοσιεύσει άρθρο του και μάλιστα όχι σε blog περιορισμένης επισκεψιμότητας, όπως τα δύο ανωτέρω, αλλά σε εφημερίδα μεγάλης κυκλοφορίας (ΤΑ ΝΕΑ), στο οποίο, ο συντάκτης του εκφραζόταν, με τρόπο απαράδεκτο, απαξιωτικό και προσβλητικό, σε βάρος της προσωπικότητας των συναδέλφων του μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης, αποκαλούντες αυτούς ως "ασχημονούντες Κλαζομένιους"".

SHARE:

24Media Network