Στα δίχτυα του 187Α – H περίπτωση του αναρχικού Βαγγέλη Σταθόπουλου

Στα δίχτυα του 187Α – H περίπτωση του αναρχικού Βαγγέλη Σταθόπουλου

Στην Ευρώπη, αναγνωρίζονται πέντε τύποι δραστών τρομοκρατικών επιθέσεων: ακροδεξιοί, τζιχαντιστές, αυτονομιστές, αναρχικοί/ακροαριστεροί και μεμονωμένα θέματα (οικοτρομοκράτες κτλ). Στην Ελλάδα, με τον αντιτρομοκρατικό νόμο διώκονται μόνο άτομα ή οργανώσεις που ανήκουν στον χώρο της αναρχίας ή της άκρας αριστεράς.

Αυτές τις ημέρες διεξάγεται, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, η δίκη σε πρώτο βαθμό, του αναρχικού, Βαγγέλη Σταθόπουλου, με διατάξεις της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας.

Το βράδυ της 21ης Οκτωβρίου 2019, δυο άνδρες εισβάλλουν σε ένα κατάστημα ΟΠΑΠ στο Χολαργό, κλέβουν από το ταμείο του καταστήματος 1,900 ευρώ και κατά τη διαφυγή τους, ο ένας αυτοτραυματίζεται με το καλάσνικοφ που έφερε πάνω του. Όπως θα προκύψει από την ακροαματική διαδικασία, τη στιγμή της εισβολής, η ταμίας ήταν εκτός καταστήματος, (ως εκ τούτου η αφαίρεση των χρημάτων έγινε χωρίς βία ή απειλή και το αδίκημα που τελέστηκε ήταν αυτό της κλοπής και όχι ληστεία), ενώ σύμφωνα με την αντιτρομοκρατική υπηρεσία, οι δράστες της κλοπής είναι δυο άτομα: ο κατηγορούμενος Βαγγέλης Σταθόπουλος και ο φυγόδικος Δημήτρης Χατζηβασιλειάδης. Ο τελευταίος, μετά το κατάστημα ΟΠΑΠ, βρίσκει καταφύγιο σε ένα σπίτι γνωστού του στον Χολαργό.

Όπως λένε σήμερα οι συνήγοροι υπεράσπισης του Βαγγέλη Σταθόπουλου, Γιώργος Κακαρνιάς και Αντωνία Λεγάκη, λίγες ημέρες μετά την κλοπή, μέσα από μία περίεργη διαδρομή που περιλαμβάνει ανώνυμα τηλεφωνήματα, πολύωρες κρατήσεις μαρτύρων στον 12ο όροφο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, συνοδευόμενες από απειλές και έρευνες, εντοπίζεται σπίτι στον Χολαργό όπου ανακαλύπτεται ο οπλισμός της οργάνωσης «Επαναστατική Αυτοάμυνα». Από τη διαδικασία θα προκύψει, πως ο οπλισμός είχε μεταφερθεί εκεί από ένα σπίτι στην Κυψέλη.

Ο τραυματίας, Δημήτρης Χατζηβασιλειάδης, διαφεύγει σήμερα της σύλληψης και με κείμενο του που αναρτήθηκε λίγο καιρό μετά σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου αναφέρεται στον αυτοτραυματισμό του και τονίζει ότι ο δεύτερος δράστης της κλοπής δεν είναι ο Βαγγέλης Σταθόπουλος. Επίσης, στο ίδιο κείμενο, αναφέρει ότι η «Επαναστατική Αυτοάμυνα» δεν υφίσταται πια ως οργάνωση και ότι ο ίδιος είχε αναλάβει τη φύλαξη του οπλισμού της.

Από την πλευρά του, ο Βαγγέλης Σταθόπουλος υποστηρίζει επίσης ότι δεν είναι ο δεύτερος δράστης και ότι κατά τη διάρκειά της, βρισκόταν σε ένα εστιατόριο και στη συνέχεια σε ένα καφέ–μπαρ στο κέντρο της Αθήνας, γεγονότα που επιβεβαιώνουν -με καταθέσεις τους τόσο στην ανάκριση όσο και στο δικαστήριο που βρίσκεται εν εξελίξει- τρεις μάρτυρες, ένας άνδρας και δύο γυναίκες. Ο Βαγγέλης Σταθόπουλος υποστηρίζει ότι η μόνη του εμπλοκή με την υπόθεση είναι το γεγονός ότι βοήθησε έναν τραυματία όταν του ζητήθηκε, πηγαίνοντας να του προσφέρει πρώτες βοήθειες μετά το περιστατικό του πρακτορείου ΟΠΑΠ.

Επίσης, ο Βαγγέλης Σταθόπουλος υποστηρίζει ότι δεν γνώριζε το όνομα της οργάνωσης «Επαναστατική Αυτοάμυνα», την ύπαρξη της οποίας έμαθε μετά την σύλληψή του κατά την απόδοση των κατηγοριών στο πρόσωπό του, καθώς και ότι η δίωξή του είναι πολιτική επειδή είναι αναρχικός.

Σε δημόσιο γράμμα του από τις φυλακές Κορυδαλλού, ο Β. Σταθόπουλος αναφέρει – μεταξύ άλλων: «Βρίσκομαι 16 μήνες έγκλειστος, βιώνοντας όλον αυτόν τον καιρό μια εκδικητική παράνοια των διωκτικών αρχών στο πρόσωπό μου. (…) Σε ένα βούλευμα 110 σελίδων ξέχασαν να μας πουν ποια είναι τα στοιχεία εναντίον μου. Όμως πως να μας τα πουν, μιας και δεν υπάρχει τίποτα άλλο πέρα από “λάθη”, παραποίηση της αλήθειας έναντι των γεγονότων και των στοιχείων που συνεχώς τους διαψεύδουν και εμένα με δικαιώνουν».

Ο Βαγγέλης Σταθόπουλος δικάζεται σήμερα για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση «Επαναστατική Αυτοάμυνα», η οποία έχει αναλάβει την ευθύνη για πέντε επιθέσεις κατά το διάστημα 2014-2017 και για μια ληστεία, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, που πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2019 σε κατάστημα ΟΠΑΠ στο Χολαργό, με λεία 1.900 ευρώ.

Η δράση της οργάνωσης «Επαναστατική Αυτοάμυνα»

Σύμφωνα με το ενημερωτικό σημείωμα της Αστυνομίας, οι πέντε επιθέσεις που έχει αναλάβει η «Επαναστατική Αυτοάμυνα» είναι:

1. Ρίψη πυροβολισμών, την 25-05-2014 (ημέρα διεξαγωγής των Ευρωεκλογών), εναντίον των κεντρικών Γραφείων του ΠΑΣΟΚ στην Αθήνα

2. Ρίψη πυροβολισμών, την 31-07-2016, εναντίον της Πρεσβείας του Μεξικό στην Αθήνα

3. Ρίψη χειροβομβίδας, την 10-11-2016, εναντίον της Πρεσβείας της Γαλλίας στην Αθήνα, επίθεση κατά την οποία επίσης είχε επέλθει τραυματισμός αστυνομικού.

4. Ρίψη πυροβολισμών, την 10-01-2017, εναντίον Διμοιρίας της Υποδιεύθυνσης Αποκατάστασης Τάξης (ΜΑΤ), που είχε διατεθεί στη φύλαξη των Κεντρικών Γραφείων του ΠΑΣΟΚ στην Αθήνα, κατά την οποία επήλθε τραυματισμός αστυνομικού.

5. Ρίψη πυροβολισμών, την 06-11-2017, εναντίον Διμοιρίας της Υποδιεύθυνσης Αποκατάστασης Τάξης (ΜΑΤ), που είχε διατεθεί στη φύλαξη των Κεντρικών Γραφείων του ΠΑΣΟΚ στην Αθήνα.

Από το γυμναστήριο, κατηγορούμενος για τρομοκρατία

O Βαγγέλης Σταθόπουλος, πριν από τη σύλληψή του, διατηρούσε σχολή-πολυχώρο στο κέντρο της Αθήνας, όπου ο ίδιος δίδασκε την πολεμική τέχνη Wing Tzun σε μικρά παιδιά, γυναίκες και άνδρες, ενώ παράλληλα ήταν ο Έλληνας εκπρόσωπος στην ομοσπονδία EBMAS (Emin Boztepe Martial Art System). Στη σχολή γίνονταν και άλλα μαθήματα, όπως TRX, yoga κτλ.


Πάνω από 100 εκπαιδευτές καθώς και μαθητές και μαθήτριες Wing Tzun αλλά και άλλων πολεμικών τεχνών, σε κείμενο υποστήριξής τους στον Β. Σταθόπουλο σημειώνουν – μεταξύ άλλων:

«Ο Sifu Βαγγέλης Σταθόπουλος βλέποντας τις πολεμικές τέχνες ως μια συνολικότερη φιλοσοφία ζωής, η οποία πέρα από τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης των αθλουμένων και τη γνώση τεχνικών αυτοάμυνας, στόχο έχει την καλλιέργεια ήθους και αξιών στα άτομα που προπονούνται, μέσα από την επαγγελματική του δραστηριότητα προσπαθούσε διαρκώς να προάγει την υπομονή, την ευγένεια, την αλληλεγγύη, το ήθος και τη συνεργασία, χτίζοντας μια βαθύτερη σχέση εμπιστοσύνης με τους μαθητές και τους συναδέλφους προπονητές/δασκάλους, σε αντίθεση με την εικόνα που θέλησαν να παρουσιάσουν πολλά ΜΜΕ του ίδιου ως εκπαιδευτή επίδοξων εγκληματιών! Όλοι εμείς που γνωρίσαμε τον Βαγγέλη Σταθόπουλο ως δάσκαλο του Wing Tzun, στη σχολή της προπονητικής, μέσα από τα ανοικτά σεμινάρια και τις επιδείξεις και γενικότερα όσοι και όσες συμπορευθήκαμε μαζί του στο χώρο των πολεμικών τεχνών εκφράζουμε την αμέριστη αλληλεγγύη μας και ευχόμαστε να καταπέσει σύντομα αυτός ο εφιάλτης και να επιστρέψει μαζί μας πίσω στις προπονήσεις».

Τα παράδοξα και οι αντιφάσεις

Ήρθαμε σε επικοινωνία με τον έναν εκ των δυο συνηγόρων υπεράσπισής του Βαγγέλη Σταθόπουλου, Γιώργο Κακαρνιά για να συζητήσουμε τη συγκεκριμένη υπόθεση αλλά και για την εφαρμογή του αντιτρομοκρατικού νόμου στη χώρα μας.

Κ. Κακαρνιά είστε ο ένας εκ των δυο συνηγόρων υπεράσπισης του Βαγγέλη Σταθόπουλου, ο οποίος δικάζεται με διατάξεις του αντιτρομοκρατικού νόμου, 187 Α. Σε τι κλίμα διεξάγεται η δίκη;

Η δίκη διεξάγεται στο Εφετείο Αθηνών μετά από σχετικό αίτημα της υπεράσπισης, καθώς υπάρχει μία πάγια τακτική πολλών ετών οι δίκες του άρθρου 187Α ΠΚ να γίνονται στην ειδική αίθουσα των Γυναικείων Φυλακών Κορυδαλλού. Ωστόσο, η διαδικασία γίνεται με έντονη, σχεδόν ασφυκτική, ένοπλη αστυνομική παρουσία.

Σε δίκες ακόμα και για ειδεχθή εγκλήματα, ο κατηγορούμενος συνήθως συνοδεύεται από 2-3 αστυνομικούς, εκτός αν υπάρχει ιδιαίτερη επικινδυνότητα όπου υπάρχει μια πιο αυξημένη αστυνομική παρουσία.

Σε δίκες όπως αυτή, οι κατηγορούμενοι κρίνονται a priori ως ιδιαίτερα επικίνδυνοι και συνοδεύονται από μια κουστωδία ένοπλων φρουρών. Σε όλη την διάρκεια της δίκης, υπάρχουν περίπου δέκα πάνοπλοι κουκουλοφόροι αστυνομικοί των ειδικών υπηρεσιών ακροβολισμένοι στην αίθουσα, συν κάποιοι ακόμα ένστολοι και στις διακοπές της διαδικασίας, οι κατηγορούμενοι αμέσως μεταφέρονται στα κρατητήρια του Εφετείου χωρίς να προλάβουν να πουν δύο κουβέντες με τους δικούς τους ανθρώπους.

Αντιλαμβάνεστε ποια είναι η πρώτη εικόνα που σχηματίζουν οι δικαστές για τους κατηγορούμενους.

O συνήγορος υπεράσπισης του κατηγορούμενου Βαγγέλη Σταθόπουλου, Γιώργος Κακαρνιάς.

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, ο Β. Σταθόπουλος είναι ο ένας εκ των δυο δραστών της ληστείας στο κατάστημα ΟΠΑΠ την 21η Οκτωβρίου 2019. Τι υποστηρίζει ο ίδιος;

Από την πρώτη στιγμή της σύλληψής του, ο Σταθόπουλος λέει ότι πήγε να βοηθήσει έναν τραυματία και ότι εκεί περιορίζεται η εμπλοκή του. Δεν ήξερε για παράνομες πράξεις, δεν ήξερε για τα όπλα, δεν ήξερε για την οργάνωση.

Το βράδυ της 21ης Οκτωβρίου 2019, ο Βαγγέλης ήταν στο σπίτι του στο κέντρο της Αθήνας. Υπάρχουν videos που έχουν συλλεχθεί από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, που τον δείχνουν να είναι εκεί πριν και μετά το περιστατικό του Χολαργού και να φοράει τα ίδια ρούχα, διαφορετικά από αυτά που φορούσαν οι δύο δράστες στο κατάστημα ΟΠΑΠ.

Ο Σταθόπουλος παρέμεινε όλο αυτό το διάστημα προσωρινά κρατούμενος με την εκτίμηση των δικαστικών αρχών ότι μπορεί να προκύψουν και άλλα στοιχεία. Άλλα στοιχεία δεν προέκυψαν.

Σύμφωνα με τρεις μάρτυρες που παρουσιάστηκαν στο δικαστήριο και είχαν καταθέσει στην Ειδική Εφέτη Ανακρίτρια, ο Βαγγέλης Σταθόπουλος τις επίμαχες ώρες, έτρωγε σε ένα εστιατόριο στο κέντρο της Αθήνας και στη συνέχεια έπινε μπύρες σε ένα καφέ-μπαρ.

Αφού ειδοποιείται από ένα άτομο – που δεν κατονομάζει ο ίδιος – ότι ένας άνθρωπος είναι τραυματισμένος και ζητάει πρώτες βοήθειες, στις 12.30 το βράδυ πηγαίνει να βρει μια φίλη του, η οποία έχει μια γνωστή γιατρό στο Σισμανόγλειο, όπου και πάνε στη συνέχεια. Η γιατρός τους λέει ότι δεν μπορεί να βοηθήσει και τους παραπέμπει σε εφημερεύον νοσοκομείο, οπότε αγοράζουν κάποια φάρμακα και πάνε στο σπίτι στον Χολαργό, όπου βρισκόταν ο τραυματίας Δ. Χατζηβασιλειάδης. Εκεί ο Σταθόπουλος του προσφέρει τις πρώτες βοήθειες και φεύγει.

Όπως προκύπτει και από τις καταθέσεις και της γιατρού στο Σισμανόγλειο αλλά και της φίλης του μαζί με την οποία αγόρασε τα φάρμακα για τις πρώτες βοήθειες, ο Βαγγέλης Σταθόπουλος, πριν φθάσει στο σπίτι στον Χολαργό, δεν έχει δει το τραύμα και δεν μπορεί να το περιγράψει. Γεγονός που ισχυροποιεί τα λεγόμενά του ότι δεν είχε συμμετοχή στην κλοπή.

Να σημειωθεί ότι ενώ στο κατηγορητήριο, στην ανάκριση και στο παραπεμπτικό βούλευμα, το συγκεκριμένο συμβάν αναφέρεται ως ληστεία, τελικά απεδείχθη ότι ήταν κλοπή καθώς το χρηματικό ποσό αφαιρέθηκε χωρίς βία ή απειλή.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, σε άγνωστο χρόνο και ενώ δικαζόταν για την παλιά του υπόθεση, εντάσσεται σε άλλη οργάνωση, δηλαδή στην Επαναστατική Αυτοάμυνα και συμμετέχει σε ενέργειες. Είναι αξιοσημείωτο ότι σε μία από τις ενέργειες της Επαναστατικής Αυτοάμυνας ο Σταθόπουλος ήταν στην φυλακή!

Εκτός από το συγκεκριμένο συμβάν, ο Β. Σταθόπουλος κατηγορείται και για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση «Επαναστατική Αυτοάμυνα».

Ο Βαγγέλης Σταθόπουλος δεν ήξερε καν την οργάνωση «Επαναστατική Αυτοάμυνα». Ο ίδιος βρίσκεται σε μία διαρκή διαδικασία δικών, φυλακίσεων και αποφυλακίσεων από το 2010 ως το 2018, όταν και εξέτισε το υπόλοιπο της ποινής του για την υπόθεση του Επαναστατικού Αγώνα, καθώς προηγουμένως είχε ανασταλεί η εκτέλεση της ποινής μέχρι να δικαστεί η υπόθεση σε δεύτερο βαθμό.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, σε άγνωστο χρόνο και ενώ δικαζόταν για την παλιά του υπόθεση, εντάσσεται σε άλλη οργάνωση, δηλαδή στην Επαναστατική Αυτοάμυνα και συμμετέχει σε ενέργειες. Είναι αξιοσημείωτο ότι σε μία από τις ενέργειες της Επαναστατικής Αυτοάμυνας ο Σταθόπουλος ήταν στην φυλακή! Ενώ, μετά την οριστική αποφυλάκισή του το 2018, η οργάνωση δεν κάνει καμία ενέργεια μέχρι το περιστατικό του Χολαργού, το οποίο όμως δεν έχει καμία σχέση με τις προηγούμενες.

Υπάρχουν όμως μαρτυρίες αστυνομικών της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, οι οποίες υποστηρίζουν το αντίθετο. Ποια είναι τα στοιχεία με βάση τα οποία η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία οδηγήθηκε στη σύλληψη του Σταθόπουλου;

Δεν είναι έτσι. Κανείς αστυνομικός, κανένας μάρτυρας δεν αναγνώρισε τον Σταθόπουλο ή τον συγκατηγορούμενό του σε κάποια από τις επιθέσεις. Οι δε μάρτυρες της Αντιτρομοκρατικής δεν είναι σε θέση να συνεισφέρουν κάτι το ουσιαστικό, πέραν των ανωνύμων τηλεφωνημάτων και των καταγεγραμμένων videos. Τα videos, όπως είπα, μάλλον επιβεβαιώνουν τους ισχυρισμούς του Σταθόπουλου.

Αναφορικά με τα ανώνυμα τηλεφωνήματα στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, έχουμε ένα πρώτο, αμέσως μετά τη ληστεία, που λέει ότι οι δράστες είναι ο Χατζηβασιλειάδης και ο Σταθόπουλος, χωρίς πουθενά να αναφέρεται η οργάνωση για την οποία κατηγορούνται. Από εκεί ξεκινάνε όλα. Ακολουθεί ακόμη ένα ανώνυμο τηλεφώνημα, 4 ημέρες αργότερα, που λέει ότι τα ξημερώματα της 22ας Οκτωβρίου ένας τραυματίας πήγε στο νοσοκομείο. Αν υποθέσουμε ότι τα τηλεφωνήματα είναι αληθινά, τι είναι αυτό το τόσο αξιοπερίεργο που οδηγεί έναν άνθρωπο να πάρει τηλέφωνο την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία να της πει ότι ένας τραυματίας πάει στο νοσοκομείο;

Τα τηλεφωνήματα αυτά δεν έχουν καμία αποδεικτική αξία, κάτι που επεσήμανε και ο Εισαγγελέας της έδρας. Όμως η μέθοδος αυτή είναι πολύ συνηθισμένη σε όλες τις υποθέσεις που χειρίζεται η Αντιτρομοκρατική. Επειδή πρόκειται για μία εντελώς αδιαφανή διαδικασία που είναι αδύνατο να επιβεβαιωθεί ή να ελεγχθεί, ο κάθε ένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του γιατί εμφανίζεται σε κάθε δικογραφία του 187Α ΠΚ.

Η αλήθεια είναι ότι συνήθως τα δικαστήρια, όταν καταδικάζουν κάποιον, δεν το κάνουν στηριζόμενα στο ανώνυμο τηλεφώνημα. Ωστόσο, αυτή η μέθοδος είναι το μήνυμα της Αντιτρομοκρατικής στο δικαστήριο ότι ακόμα και αν δεν έχετε στοιχεία, καταδικάστε τον. Ουσιαστικά λένε «ξέρουμε εμείς το γιατί, δεν χρειάζεται να ξέρετε κι εσείς».

Για να σταματήσει η χρήση τέτοιων μέσων πρέπει να σταματήσει η νομιμοποίησή τους από τους εισαγγελείς και τους δικαστές.

Υπάρχει και το βιντεοληπτικό υλικό από το κατάστημα του ΟΠΑΠ.

Σύμφωνα με το βιντεοληπτικό υλικό που έχει συλλεχθεί καθώς και με την κατάθεση μάρτυρα-αστυνομικού της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, ο Βαγγέλης Σταθόπουλος αναγνωρίζεται σε videos έξω από το σπίτι του και έξω από το Σισμανόγλειο, ωστόσο δεν αναγνωρίζεται στο κατάστημα ΟΠΑΠ. Δηλαδή, η ίδια η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία που τον συλλαμβάνει, δεν τον αναγνωρίζει ως έναν από τους δράστες στο video από το κατάστημα.

Στη δικογραφία, υπάρχει ένα μίγμα DNA το οποίο βρέθηκε στη μηχανή της ληστείας και σύμφωνα με την αστυνομία ανήκει στον Β. Σταθόπουλο.

Όσον αφορά το μίγμα DNA, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι από το μείγμα δεν μπορεί να προκύψει ταυτοποίηση.

Δεν μπορείς να ισχυριστείς επιστημονικά ότι σε ένα μείγμα DNA, που αφορά τουλάχιστον δύο άτομα, ανήκει το DNA ενός συγκεκριμένου ανθρώπου. Όπως μας έχουν πει οι ειδικοί στους οποίους απευθυνθήκαμε, η ανάλυση ενός δείγματος που προέρχεται από την ανάμιξη βιολογικού υλικού από πολλαπλά άτομα, παράγει σύνθετο γενετικό τύπο (περισσότερα από 2 αλληλόμορφα σε κάθε τόπο STR), στον οποίο μπορεί να εμπεριέχονται πλήρη ή ελλιπή γενετικά στοιχεία πολλαπλών ατόμων. Ο αριθμός των ατόμων που συμμετέχουν στο μείγμα δεν είναι δυνατό να προσδιοριστεί, αφού η μέθοδος ανάλυσης μειγμάτων γενετικού υλικού δεν είναι ικανή να διαχωρίσει τα γενετικά στοιχεία του κάθε ατόμου που έχει συνεισφέρει στο μείγμα, αλλά τα παρουσιάζει συνολικά.

Επιπλέον, όταν αναζητείται ενεργά ένα προφίλ μέσα σε μίγματα, όπως συμβαίνει κάθε φορά που προφίλ ατόμου συγκρίνεται με όλα τα μείγματα του Εθνικού Αρχείου Δεδομένων Γενετικών Τύπων, δεν είναι δυνατό να τηρηθεί η αρχή της «τυφλότητας» του ερευνητή, ο οποίος κανονικά δεν πρέπει να είναι προδιατεθειμένος για το αποτέλεσμα όταν κάνει την ανάλυση, ειδικά όταν υπάρχουν μεγάλα περιθώρια υποκειμενικής ερμηνείας, όπως στην ανάλυση μειγμάτων.

Η νομολογία των τελευταίων ετών δέχεται ότι με βάση το μείγμα DNA και μόνο, δεν μπορεί να σχηματιστεί πλήρης δικανική πεποίθηση που να οδηγήσει σε καταδικαστική απόφαση. Μπορεί να αποκλειστεί κάποιο άτομο από το μείγμα DNA αλλά δεν μπορεί να ταυτοποιηθεί δράστης. Το μόνο που μπορείς να ταυτοποιήσεις είναι τον ελάχιστο αριθμό ατόμων στο οποίο ανήκει και το φύλο τους. Δηλαδή, μπορείς να πεις ότι ανήκει π.χ. σε τουλάχιστον δύο άνδρες και ενδεχομένως να αποκλείσεις κάποιον, αλλά μέχρι εκεί.

Όσον αφορά τον οπλισμό της «Επαναστατικής Αυτοάμυνας», ποια είναι τα επιβαρυντικά στοιχεία της δικογραφίας για τον κατηγορούμενο. DNA, αποτυπώματα, μαρτυρίες αστυνομικών που δέχθηκαν επίθεση από την οργάνωση;

Η αστυνομία ερεύνησε τα σπίτια στην Κυψέλη και το Χολαργό και τα όπλα. Δεν υπάρχει πουθενά DNA ή αποτύπωμα του Σταθόπουλου. Ούτε στον οπλισμό που φέρεται να είναι της οργάνωσης, ούτε στο σπίτι της Κυψέλης, από όπου μεταφέρθηκε ο οπλισμός στον Χολαργό.

Σε κανένα χτύπημα της οργάνωσης δεν προκύπτει από κανένα στοιχείο να είναι δράστης ο Σταθόπουλος. Στις επιθέσεις της Επαναστατικής Αυτοάμυνας, οι μάρτυρες, εκ των οποίων οι περισσότεροι αστυνομικοί, δεν αναγνωρίζουν τον Σταθόπουλο ως δράστη και μιλούν για δράστες 1,80 μ., κανονικής σωματικής διάπλασης, ενώ ο κατηγορούμενος είναι 1,90 μ. Είναι ένας άνθρωπος που αν τον δεις, ειδικά εάν φοράει και κράνος μηχανής όπως οι δράστες, θα τον θυμάσαι ως έναν πολύ ψηλό άνθρωπο. Τέτοια περιγραφή δεν υπάρχει στην δικογραφία.

Ωστόσο, ο Β. Σταθόπουλος βρίσκεται προφυλακισμένος εδώ και 17 μήνες. Με ποια επιβαρυντικά στοιχεία;

Με αυτά τα στοιχεία που σας έχω αναφέρει, το ανώνυμο τηλεφώνημα, το μείγμα DNA καθώς και με μια μη νόμιμη μαρτυρική κατάθεση που δόθηκε στην Αντιτρομοκρατική και δεν αποτελεί στοιχείο της δικογραφίας, αλλά ούτε και επιβεβαιώθηκε σε κανένα μεταγενέστερο στάδιο.

Ο Σταθόπουλος παρέμεινε όλο αυτό το διάστημα προσωρινά κρατούμενος με την εκτίμηση των δικαστικών αρχών ότι μπορεί να προκύψουν και άλλα στοιχεία. Άλλα στοιχεία δεν προέκυψαν.

Είναι χαρακτηριστική η ένδεια στοιχείων από το γεγονός ότι στην εισαγγελική πρόταση περί παραπομπής σε δίκη, ο Εισαγγελέας ανέφερε ότι ο ιδιοκτήτης του σπιτιού στην Κυψέλη από όπου μεταφέρθηκε ο οπλισμός της οργάνωσης, λέγεται Σταθόπουλος Γεώργιος και είναι ο πατέρας του Βαγγέλη Σταθόπουλου. Μόνο που ο ιδιοκτήτης δεν είναι ο πατέρας του κατηγορούμενου Βαγγέλη Σταθόπουλου (ο πατέρας του ονομάζεται Κώστας) και πρόκειται για μια απλή συνωνυμία, που επιβεβαιώνεται και από την κατάθεση του ιδιοκτήτη.

Να κλείσουμε τη συζήτηση με ένα μικρό σχόλιο σας για την εφαρμογή του αντιτρομοκρατικού νόμου στη χώρα μας;

Στην Ευρώπη, αναγνωρίζονται 5 τύποι δραστών τρομοκρατικών επιθέσεων: ακροδεξιοί, τζιχαντιστές, αυτονομιστές, αναρχικοί/ακροαριστεροί και μεμονωμένα θέματα (οικοτρομοκράτες κτλ). Στην Ελλάδα, με τον αντιτρομοκρατικό νόμο διώκονται μόνο άτομα ή οργανώσεις που ανήκουν στον χώρο της αναρχίας ή της άκρας αριστεράς. Κανείς άλλος, εκτός από μία-δύο πρόσφατες μεμονωμένες που αφορούσαν τον ISIS, αλλά και πάλι αφορούσαν ενέργειες εκτός Ελλάδας. Δεν υπάρχει καμία φασιστική, ακροδεξιά, ναζιστική ή άλλου τύπου οργάνωση που να έχει διωχθεί στην Ελλάδα με τον 187 Α.

Επίσης, σύμφωνα με τις εκθέσεις της Eurojust και Europol, η ελληνική Δικαιοσύνη επιβάλλει ιδιαίτερα αυστηρές ποινές σε όσους καταδικάζονται με βάση τον αντιτρομοκρατικό νόμο. Ο ελληνικός μέσος όρος των ποινών για καταδίκες σε υποθέσεις τρομοκρατίας είναι τουλάχιστον διπλάσιος του ευρωπαϊκού, ενώ υπάρχουν χρονιές, όπως το 2016, όπου ο μέσος όρος ποινών ανήλθε στα 5 έτη στην Ευρώπη, ενώ στην Ελλάδα στα 28 έτη.

Δεν είναι λοιπόν, μόνο ο Βαγγέλης Σταθόπουλος, ο οποίος δηλώνει αθώος σε όλες τις κατηγορίες από την πρώτη στιγμή. Υπάρχει ένα μεγάλο ζήτημα με την λεγόμενη αντιτρομοκρατική νομοθεσία και το πως αυτή εισάγεται στο εθνικό ποινικό Δίκαιο και στην συνέχεια εφαρμόζεται κατά συγκεκριμένων πολιτικών χώρων, καθιερώνοντας ένα καθεστώς εξαίρεσης και ειδικής μεταχείρισης που βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με τα στοιχειώδη δικαιώματα τόσο των κατηγορουμένων όσο και των πολιτών γενικότερα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα