‘Στα κάγκελα’ οι κάτοικοι της Νέας Καρβάλης για τον αγωγό φυσικού αερίου

‘Στα κάγκελα’ οι κάτοικοι της Νέας Καρβάλης για τον αγωγό φυσικού αερίου

"Περιβαλλοντική βόμβα" χαρακτηρίζει σύλλογος της Νέας Καρβάλης τον αγωγό φυσικού αερίου, που περνάει από την παραλία εντός του συνοικισμού, ζητώντας την απομάκρυνσή του

Την απομάκρυνση του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου υψηλής πίεσης της Kavala Oil από την παραλία εντός του συνοικισμού της Νέας Καρβάλης ζητά με ένα μακροσκελές υπόμνημα ο Όμιλος Φίλων Θαλάσσης, Περιβάλλοντος και Ακτών της Νέας Καρβάλης, το οποίο απέστειλε προς τον Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτη Λαφαζάνη και τον αναπληρωτή του, Γιάννη Τσιρώνη, ενώ το κοινοποιεί στους τοπικούς βουλευτές, την αντιπεριφέρεια και τον Δήμο Καβάλας, καθώς και στα διοικητικά συμβούλια των ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ.

Όπως τονίζεται στο υπόμνημα από τα μέλη του Ομίλου, ο αγωγός αυτός παραμένει επικίνδυνος για το περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής, ενώ έχει ενημερώσει σχετικά να λάβει δράση και η Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Καβάλας.

Μετά από μια παράθεση ενός σύντομου ιστορικού για το πώς έφτασε να τοποθετηθεί στο σημείο ο συγκεκριμένος αγωγός, αναφέρεται το γεγονός της μετατόπισής του κατά 150 μ. τον Φεβρουάριο του 2010 και τον Μάρτιο του 2013 σε υψηλότερο σημείο του πρανούς της παραλίας.

Κακώς ανανεώθηκε η σύμβαση της Energean Oil & Gas

Σε επικοινωνία με το μέλος του περιβαλλοντικού ομίλου της Νέας Καρβάλης, Αντώνη Ιωσηφίδη, ανέφερε ότι «οι σχετικές καταγγελίες για τον παράνομο αγωγό ήταν στα χέρια του κ. Λιβιεράτου από τις αρχές Γενάρη 2013. Ωστόσο, αυτός προώθησε την κύρωση της νέας σύμβασης παραχώρησης χρήσης όλων αυτών των εγκαταστάσεων που ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο για ακόμη 25 χρόνια, χωρίς να θέσει ειδικό όρο, ώστε η Energean Oil & Gas να αναλάβει την υποχρέωση να κατασκευάσει με χρονοδιάγραμμα τη νέα χάραξη με άλλη όδευση του αγωγού».

Ο κ. Ιωαννίδης θυμήθηκε τις συναντήσεις της 27ης Μαρτίου 2013 που υπήρχαν μεταξύ των κατοίκων με τον τότε Περιφερειάρχη Α.Μ.-Θ. και τον διευθυντή της Kavala Oil, Κώστα Ιωαννίδη, όταν αμφότεροι έδιναν τις διαβεβαιώσεις για νέα χάραξη του αγωγού, που όμως δεν τηρήθηκαν ποτέ, αφού επήλθαν αλλαγές και στη διοικητική σύνθεση της πετρελαϊκής εταιρείας, αλλά και σε αυτή της Περιφέρειας Α.Μ.-Θ.

Οι δύο λύσεις που προτάθηκαν στην Kavala Oil

Στις 30 Αυγούστου του 2013, ο ΔΕΣΦΑ (Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου) παρουσίασε στην Kavala Oil δύο εναλλακτικές λύσεις για τη σύνδεση και τη διαδρομή νέου αγωγού:

α) Από το υπάρχον βανοστάσιο της Πετροπηγής, με μήκος 8 χλμ. περίπου (παράλληλη όδευση με τον υπάρχοντα αγωγό της ΔΕΠΑ κατά μήκος της Εγνατίας Οδού για 4,5 χλμ).

β) Από ένα νέο οικόπεδο που θα αγοραστεί, απέναντι από την Kavala Oil, όπου θα εγκατασταθεί ένα νέο βανοστάσιο και με μήκος αγωγού από 2.000 έως 3.600 μέτρα.

Σύμφωνα με το εν λόγω έγγραφο, που απεστάλη από την Kavala Oil προς τον πρόεδρο του τοπικού συμβουλίου Ν. Καρβάλης, κ. Χριστοφορίδη, οι δύο λύσεις έχουν παραπλήσιο συνολικό κόστος, που υπολογίζεται σε 3 εκατομμύρια ευρώ. «Στη σημερινή οικονομική συγκυρία η χρηματοδότηση του όποιου έργου δεν είναι δυνατόν να μην αναληφθεί από το Δημόσιο εφ’ όσον τόσο η κυριότητα του αγωγού όσο και η υποχρέωση αποκατάστασης του περιβάλλοντος παραμένουν στο Ελληνικό Δημόσιο».

Με βάση τα παραπάνω, ο Αντώνης Ιωσηφίδης ανέφερε στην εφημερίδα μας: «Ο αγωγός είναι παράνομος και επικίνδυνος ευρισκόμενος σε αυτή την κατάσταση. Είναι μια περιβαλλοντική βόμβα. Μας είχαν υποσχεθεί την κατασκευή ενός αγωγού μέσης πίεσης. Φυσικά, όλα αυτά πήγαν περίπατο, μόλις άλλαξε η διοίκηση μετά τη φαγωμάρα των κκ. Ρήγα και Παππά».

“Κάποιοι αντί να διοικούν, παίζουν σαντούρι”

Όσο για το επιχείρημα της Kavala Oil περί δεινής οικονομικής συγκυρίας, που αναφέρεται στην απάντηση της 11ης Νοεμβρίου 2013, ο κ. Ιωσηφίδης, υπογράμμισε: «Πως είναι δυνατόν να βρίσκεται σε δεινή οικονομική θέση μια εταιρεία που κάνει επενδύσεις 200 εκατ. δολαρίων και τόνιζε στις ανακοινώσεις της ότι η τοπική κοινωνία θα επωφεληθεί με περισσότερα από 60 εκατ. δολάρια από τον περιφερειακό φόρο. Επί 16 χρόνια που λειτουργεί αυτή η εταιρεία εδώ, κερδοσκοπεί. Μας έχει λεηλατήσει και δεν έχει αποδώσει ούτε ένα ευρώ στο κράτος. Για να μην πούμε ότι ένα 10% των εργαζομένων προέρχεται από τη Νέα Καρβάλη. Η σύμβαση που ανανεώθηκε για 25 χρόνια με την Energean Oil & Gas και κατήρτισε μέσω του νόμου 4135 ο κ. Λιβεράτος, είναι αντισυνταγματικός και ακυρώσιμος, διότι ο Υπουργός ενήργησε αυθαίρετα. Δεν ελήφθη υπόψην η διεθνής σύμβαση της Δανίας (13-12-2005) ούτε και η άποψη της τοπικής κοινωνίας, που είναι προαπαιτούμενο, για συνέχιση της δραστηριότητας στο περιβάλλον της. Η διεθνής σύμβαση είναι υπερκείμενη της εγχώριας νομοθεσίας και η απόφαση του Υπουργού είναι αυθαίρετη».

Ο κ. Ιωσηφίδης ανέφερε ότι ο Όμιλος Φίλων Θαλάσσης, Περιβάλλοντος και Ακτών της Νέας Καρβάλης ενημέρωσε σχετικά και τον αντιπεριφερειάρχη Θόδωρο Μαρκόπουλο, όπως και τη νέα δημοτική αρχή της κ. Τσανάκα, χωρίς μέχρι σήμερα να έχουν αναλάβει δράσεις και με καυστικό τρόπο, κατέληξε ότι «κάποιοι αντί να διοικούν, παίζουν σαντούρι».

Πηγή: Εφημερίδα Χρονόμετρο της Καβάλας

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα