ΣτΕ: Αποφασίζει για την απομάκρυνση της Θάνου από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Η Βασιλική Θάνου στη βουλή τον Αύγουστο του 2019
Η Βασιλική Θάνου στη βουλή τον Αύγουστο του 2019 EUROKINISSI

Στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας συζητήθηκε η αίτηση της πρώην προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού για την ακύρωση της απομάκρυνσής της από την συγκεκριμένη θέση.

Στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας συζητήθηκαν το μεσημέρι της Παρασκευής η αίτηση της πρώην πρόεδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού, Βασιλικής Θάνου-Χριστοφίλου και των τέως μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, με τις οποίες ζητούν να ακυρωθούν, τόσο οι αποφάσεις με τις οποίες απομακρύνθηκαν από τις θέσεις που κατείχαν, όσο και αυτές με τις οποίες τοποθετήθηκαν νέα πρόσωπα στις θέσεις τους.

Αναλυτικότερα, στο ΣτΕ έχουν προσφύγει η κ. Θάνου, η τέως αντιπρόεδρος της ανεξάρτητης αρχής, Άννα Νάκου, αλλά και οι δυο μέλη της, ο Νικόλαος Ζευγώλης και ο Ιωάννης Παύλοβιτς, ενώ παρεμβάσεις έχουν πραγματοποιήσει, από διαφορετικές σκοπιές, μεταξύ των άλλων, ο Ιωάννης Λιανός, η Καλλιόπη Μπενετάτου, η Μαρία-Ιωάννα Ράντου, η Μαρία Ιωαννίδου.

ADVERTISING

Η Ολομέλεια του ΣτΕ συνεδρίασε την Παρασκευή με πρόεδρο την αντιπρόεδρο, Μαίρη Σαρπ και εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Δημήτρη Εμμανουηλίδη. Αρχικά, οι αιτήσεις ήταν προγραμματισμένες να συζητηθούν την 6η Δεκεμβρίου 2019, αλλά αναβλήθηκε αυτεπάγγελτα για σήμερα. Η κ. Θάνου ήταν παρούσα καθ΄ όλη την διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας.

Οι τέσσερις ζητούν να ακυρωθεί η έκπτωσή τους από τα συγκεκριμένα αξιώματα, υποστηρίζοντας ότι η θέσπιση του ασυμβιβάστου που καθιερώνεται με το νόμο 4623/2019 παραβιάζει σειρά διατάξεων, τόσο της κοινοτικής όσο και της ελληνικής νομοθεσίας. Παράλληλα, ζητούν να ακυρωθούν ως αντισυνταγματικές, παράνομες και αντίθετες στο ενωσιακό δίκαιο, οι αποφάσεις του υπουργού Ανάπτυξης με τις οποίες, αφενός διορίστηκε πρόεδρος στην Επιτροπή Ανταγωνισμού ο Ιωάννης Λιανός και αντιπρόεδρος η Καλλιόπη Μπενετάτου και εφετέρου αποπέμφθηκαν τα παλαιά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.

Οι δικηγόροι της κ. Θάνου και των παλαιών μελών του ΔΣ της Επιτροπής Ανταγωνισμού υποστήριξαν ότι παραβιάζεται τόσο η ευρωπαϊκή νομοθεσία (Ευρωπαϊκή οδηγία), όσο και η νομολογία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μάλιστα, έγινε εκτενής αναφορά στα νομολογιακά δεδομένα του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τον ισχυρισμό ότι δεν παρέχουν δυνατότητα κυβερνητικής παρέμβασης κατά την διάρκεια της θητείας του Διοικητικού Συμβουλίου.

Ακόμη, ανέφεραν ότι η πρόωρη παύση της 5ετούς θητείας των μελών του παλαιού ΔΣ είναι αντίθετη στο δημόσιο συμφέρον, καθώς δεν μπορεί να γίνει παρέμβαση κατά την διάρκεια της θητείας τους και ζήτησαν να σταλεί προδικαστικό ερώτημα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Την ίδια στιγμή, οι συνήγοροι των παρεμβαινόντων του νέου ΔΣ, ανέφεραν ότι 5 μέλη της παλαιάς διοίκησης της Επιτροπής Ανταγωνισμού είχαν κομβικές πολιτικές θέσεις, καθώς ήταν σύμβουλοι υπουργών, κάτι που δεν τους επέτρεπε να είναι στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, ενώ έθεσαν θέμα ανεξαρτησίας, αμεροληψίας και διαφάνειας, καθώς δεν μπορεί στην Επιτροπή Ανταγωνισμού να συμμετέχουν πρόσωπα με πολιτική ιδιότητα, όπως είναι οι σύμβουλοι υπουργών.

Ο συνήγορος του Δημοσίου υποστήριξε ότι κρίθηκε σκόπιμο και αναγκαίο να αντικατασταθούν τα μέλη του ΔΣ της Επιτροπής Ανταγωνισμού για λόγους δημοσίου συμφέροντος, οι οποίοι ανάγονται στο ότι είναι «κομβικά πρόσωπα» σε θέσεις ευθύνης, τα οποία όμως είχαν παράλληλα και πολιτικές θέσεις, πολύ περισσότερο μάλιστα, όταν η κ. Θάνου διετέλεσε άμισθος νομικός σύμβουλος του τέως πρωθυπουργού. 

Το ΣτΕ επιφυλάχθηκε να εκδώσει τις αποφάσεις του.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΣΤΕ
SHARE:

24Media Network