Στις 22 Ιουνίου το τρένο ξανασφυρίζει στο Αίγιο μετά από 9 χρόνια

Στις 22 Ιουνίου το τρένο ξανασφυρίζει στο Αίγιο μετά από 9 χρόνια
Τρένο Eurokinissi

Το τρένο επανεμφανίζεται στην Αχαϊα μετά από εννιά χρόνια. Οι λεπτομέρειες του έργου που συνδέει σιδηροδρομικά την Αθήνα με το Αίγιο.

O κύβος ερρίφθη για την επανεμφάνιση του τρένου στην Αχαΐα μετά από σχεδόν 9 χρόνια. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρώτο επίσημο δρομολόγιο που θα ενώσει την πρωτεύουσα με το Αίγιο, θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 22 Ιουνίου 2020, καταληκτική ημερομηνία που είχε δοθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το πρώτο, ιστορικό δρομολόγιο θα πραγματοποιηθεί με Rail Bus (τα τρένα με την πράσινη απόχρωση). Θα ξεκινήσει στις 4:38 το πρωί της Δευτέρας και χωρίς αλλαγή στο Κιάτο, θα φτάσει στο Αίγιο στις 6.55 το πρωί, εγκαινιάζοντας τη νέα σιδηροδρομική εποχή στην Αχαΐα.

Αντίστοιχα, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες το πρωί της 22ας Ιουνίου στις 7:38 το πρωί, θα ξεκινήσει αντίστοιχο Rail Bus από το Αίγιο, θα φτάσει στις 8:23 στο Κιάτο και από εκεί θα γίνει μετεπιβίβαση σε τρένο του Προαστιακού στις 8:32 με τελικό προορισμό τον Πειραιά.

Οι πρώτες μέρες σύμφωνα με πηγές κοντά στο σιδηρόδρομο θεωρούνται κρίσιμες για να αντιμετωπιστούν οι όποιες “παιδικές ασθένειες” του νέου δρομολογίου. Σημαντικός παράγοντας επιτυχίας και μεγάλο ζητούμενο φυσικά είναι το κατά πόσο θα ανταποκριθούν στο κάλεσμα του τρένου.

Συνολικά έχουν προγραμματιστεί έξι ζεύγη δρομολογίων για το νέο δρομολόγιο. Το πρώτο πρωινό δρομολόγιο όπως αναφέρθηκε και παραπάνω θα διεξάγεται με το ντιζελοκίνητο Rail Bus και δεν θα χρειάζεται αλλαγή τρένου στο Κιάτο. Όλα τα υπόλοιπα δρομολόγια θα γίνονται ως εξής: το τρένο θα ξεκινά από τον Πειραιά με τα ηλεκτροκίνητα Desiro (τα τρένα με την μωβ απόχρωση) και μόλις φτάσει στο Κιάτο θα περιμένει το ντιζελοκίνητο Rail Bus. Θα γίνεται μετεπιβίβαση και μετά από 5-6 λεπτά θα ξεκινά προς Αίγιο.

Με τον αντίστροφο τρόπο θα γίνεται το δρομολόγιο από το Αίγιο. Σε τρία από τα έξι δρομολόγια θα υπάρχει σύνδεση με το Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος της Αθήνας. Με το νέο δρομολόγιο Αίγιο-Αθήνα-Πειραιά επιτυγχάνεται η σιδηροδρομική επανασύνδεση της Αχαΐας με το εθνικό σιδηροδρομικό δίκτυο, την πρωτεύουσα αλλά και όλους τους μεγάλους συγκοινωνιακούς κόμβους της.

Θα συνδέεται δηλαδή με το αεροδρόμιο, τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό και το λιμάνι. Ένας επιβάτης από το Αίγιο θα μπορεί για παράδειγμα να συνδυάσει το ταξίδι του σε ένα νησί, χρησιμοποιώντας το τρένο και μετά, είτε μέσω του αεροδρομίου, είτε μέσω του λιμανιού να φτάσει στον τελικό του προορισμό. Ο σταθμός του Αιγίου θα γίνει ο κεντρικός σιδηροδρομικός κόμβος της Αχαΐας αλλά και γενικότερα της Δυτικής Ελλάδας.

Ο επίσημος πίνακας δρομολογίων αναμένεται να δημοσιευθεί ίσως και σήμερα. Οι κρατήσεις θα μπορούν να γίνουν εύκολα και διαδικτυακά (στην εποχή του κορωνοϊού) στην ιστοσελίδα της ΤΡΑΙΝΟΣΕ (trainose.gr) είτε από τα εκδοτήρια των σταθμών. Να θυμίσουμε πως σε όλα τα σιδηροδρομικά δρομολόγια είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας, όπως συμβαίνει σε στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Τα επίσημα εγκαίνια της νέας γραμμής Πειραιάς-Αθήνα-Αίγιο θα γίνουν προς τα τέλη του μήνα από τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή. Θα είναι και η πρώτη του “κορδέλα” στην εδώ και ένα έτος περίπου θητεία του στο συγκεκριμένο υπουργείο. Μετά από μερικές ημέρες ο κ.Καραμανλής από το βήμα του 8ου Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου στην Πάτρα, θα ανακοινώσει και την επίσημη πρόταση του υπουργείου για την σιδηροδρομική επανασύνδεση και με την πρωτεύουσα της Αχαΐας, της Δυτικής Ελλάδας και τρίτης μεγαλύτερης πόλης της χώρας, την Πάτρα. Αποτελεί και την τελευταία εκκρεμότητα για να ολοκληρωθούν τα έργα στο βασικό εθνικό σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας, τον λεγόμενο ΠΑΘΕΠ (Πάτρα-Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Ειδομένη-Προμαχώνας).

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα