Στο εδώλιο και πάλι Βίκυ Σταμάτη και Νίκος Ζήγρας

Στο εδώλιο και πάλι Βίκυ Σταμάτη και Νίκος Ζήγρας
Η Βίκυ Σταμάτη εισέρχεται στα δικαστήρια για να απολογηθεί στον ανακριτή διαφθοράς τον Ιούλιο 2018, Αρχείο Eurokinissi

Η Βίκυ Σταμάτη και ο Νίκος Ζήγρας θα καθίσουν στο εδώλιο για ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο ύψους 500.000 ελβετικών φράγκων. Η υπόθεση έχει προσδιοριστεί να εκδικαστεί στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων.

Το «χρυσό ασφαλιστήριο» που οδήγησε σε ακόμη μία καταδίκη του ζεύγους Τσοχατζόπουλου το 2020, φέρνει εκ νέου ενώπιον της ελληνικής Δικαιοσύνης τη Βίκυ Σταμάτη, καθώς και τον Νικ. Ζήγρα, ξάδελφο του αποβιώσαντος πρώην υπουργού, Άκη Τσοχατζόπουλου. Θα καθίσουν στο εδώλιο για ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο ύψους 500.000 ελβετικών φράγκων.

Η υπόθεση έχει προσδιοριστεί να εκδικαστεί στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων, καθώς ήδη σε πρώτο βαθμό οι τότε τρεις κατηγορούμενοι είχαν κριθεί ομόφωνα ένοχοι για το κακούργημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα κατ’ επάγγελμα από κοινού. Μάλιστα, το δικαστήριο είχε επιβάλει στον κάθε καταδικασθέντα ποινή κάθειρξης έξι ετών και 100.000 ευρώ χρηματική ποινή.

Πλέον στο εδώλιο θα καθίσουν η Βίκυ Σταμάτη και ο Νίκ. Ζήγρας, οι οποίοι μέχρι σήμερα είναι ελεύθεροι. Ωστόσο, η δικαστική έκβαση της υπόθεσης αυτής θα ορίσει και την ποινική τους τύχη, αφού το πρωτοβάθμιο δικαστήριο είχε αναστείλει την εκτέλεση των ποινών τους μέχρι το εφετείο. Με άλλα λόγια, αν το δικαστήριο τους καταδικάσει σε κάθειρξη άνω των πέντε ετών, οι δυο τους θα πρέπει να επιστρέψουν στη φυλακή για να εκτίσουν τη νέα ποινή.

Οι δυο τους φέρονται να συμμετείχαν το Δεκέμβριο του 1998, στη σύναψη ασφαλιστηρίου συμβολαίου στην Ελβετία. Σύμφωνα με την κατηγορία, το συμβόλαιο συνάφθηκε από το Νίκο Ζήγρα και σε αυτό εφάπαξ καταβλήθηκαν 500.000 ελβετικά φράγκα. Ωστόσο, τα χρήματα αυτά φέρονται να προήλθαν από τα παράνομα «δώρα» στον πρώην υπουργό Άκη Τσοχατζόπουλο. Τα χρήματα που προήλθαν από το ασφαλιστήριο κατέληξαν σε λογαριασμούς στην Ελβετία των Ζήγρα και Σταμάτη.

Οι ισχυρισμοί

Οι κατηγορούμενοι πάντως, αναμένεται να ακολουθήσουν την ίδια υπερασπιστική γραμμή που είχαν στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο, αρνούμενοι την κατηγορία. Από τη μία πλευρά, η Βίκυ Σταμάτη είχε αποδεχθεί ότι πράγματι υπήρχε αυτό το συμβόλαιο, αλλά είχε αναφέρει ότι το είχε συνάψει ο Άκης Τσοχατζόπουλος με αποδέκτη την ίδια. Μάλιστα, είχε ισχυριστεί ότι το συνολικό ποσό που δικαιούτο κάθε χρόνο ήταν περίπου 40.000 ελβετικά φράγκα, τα οποία δεν είχε ζητήσει ούτε είχε χρησιμοποιήσει από το 2013 μέχρι και σήμερα.

Από την πλευρά του, ο Νικ. Ζήγρας είχε αναφέρει ότι ο λόγος που τα στοιχεία του περιλαμβάνονται στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο, ήταν γιατί είχαν πλαστογραφηθεί, καθώς ο ίδιος δεν γνώριζε καν την ύπαρξη του. Μάλιστα, είχε υποβάλει και μήνυση σχετικά με το ζήτημα, κατηγορώντας το ζεύγος Τσοχατζόπουλου. Ωστόσο, το Τριμελές Εφετείο Αθήνας με την πρωτόδικη απόφαση του, απέρριψε τους ισχυρισμούς Ζήγρα, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι οι τράπεζες και οι ελβετικές βεβαίως είναι ιδιαίτερα προσεκτικές και σχολαστικές στις συναλλαγές τους, και ενδεχομένως να εντόπιζαν μία ενδεχόμενη πλαστογράφηση.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα