Σύλληψη Παππά: Έκλεισε η πληγή, παραμένουν τα ερωτήματα

Σύλληψη Παππά: Έκλεισε η πληγή, παραμένουν τα ερωτήματα
Ο νεοναζί Χρήστος Παππάς Eurokinissi

Η σύλληψη Παππά κλείνει μία μαύρη ιστορία στην ιστορία της ΕΛΑΣ, δεν απαντά όμως στα πολύ μεγάλα ερωτήματα που έβαλε η εύκολη φυγή του τον περασμένο Οκτώβριο.

Από την ημέρα που ο Χρήστος Παππάς εξαφανίστηκε προς άγνωστη κατεύθυνση κάτω από τη μύτη της ΕΛΑΣ πέρασαν σχεδόν εννιά μήνες.

Η σύλληψή του την Πέμπτη το βράδυ στου Ζωγράφου, δηλαδή σε απόσταση αναπνοής από το σπίτι του (που βρίσκεται στους Παπάγου, πολύ κοντά στον περιφερειακό) σίγουρα δεν συνιστά επιτυχία ολκής για την ΕΛΑΣ, κλείνει όμως ένα μαύρο κεφάλαιο στην ιστορία της και αποκαθιστά, εστω και με πολύ σημαντική καθυστέρηση, την τάξη.

Τους εννιά τελευταίους μήνες ο καταδικασμένος Χρυσαυγίτης έβγαζε προκλητικά τη γλώσσα στην ελληνική πολιτεία αλλά και στους διωκτικούς της μηχανισμούς όχι μόνο γιατί διέφευγε αλλά γιατί διατηρούσε κανονικότατα επαφή με δικούς του ανθρώπους. Δεν ήταν κάποιος αποκομμένος από τον κόσμο φυγάς και όπως τελικά αποδείχθηκε δεν βρισκόταν μακριά από τη χώρα.

Οπως είχε γράψει το NEWS24/7 από τις 11 Απριλίου του 2021, ο Παππάς είχε υπολογίσει πολύ καλά τις κινήσει του. Ουδείς μπορεί να διαφύγει επί μακρόν της σύλληψης, αν δεν διαθέτει τρεις σημαντικές “βοήθειες”: “Πιστούς συνεργάτες, “άκρες” και χρήματα. Ο Παππάς είχε φροντίσει ,άρα ,πριν διαφύγει, να εξασφαλίσει τους όρους κάτω από τους οποίους το εγχείρημά του θα μπορούσε να έχει επιτυχία. Διαφεύγει, επίσης, απολύτως συνειδητά, όπως έχει δηλώσει σε ανύποπτο χρόνο ο δικηγόρος του και όχι υπό το κράτος πανικού” μας έλεγε τότε έμπειρος ερευνητής.

Το μεγάλο ερώτημα που μπαίνει για την ΕΛΑΣ είναι πως ο συγκεκριμένος άνθρωπος κατάφερε να διαφύγει της σύλληψης σχεδόν για εννιά μήνες ενώ τον έψαχναν σε όλα τα μήκη και πλάτη όχι μόνο της Ελλάδας και της Ευρώπης. Διότι από πολύ νωρίς η Αστυνομία ενημέρωσε την Interpol έτσι ώστε να υπάρχει η καλύτερη δυνατή κάλυψη.

Πώς λοιπόν ζούσε όλο τον αυτό τον καιρό; Ποιος και πως τον χρηματοδοτούσε; Ποιος και γιατί τον έκρυβε; Πώς κατάφερνε να επικοινωνεί με ανθρώπους του περιβάλλοντός του χωρίς να εντοπίζεται όλους τους μήνες; Αυτά είναι τα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν. Από την ανακοίνωση της ΕΛΑΣ πάντως μαθαίνουμε ότι “ο συλληφθείς θα οδηγηθεί ενώπιον του Εισαγγελέα Εφετών για την εκτέλεση της ποινής του” και ότι “μαζί του συνελήθη 52χρονη ημεδαπή η οποία τον υπέθαλπε στην οικία της και θα οδηγηθεί ενώπιον του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών για παράβαση άρθρου 169Α Π.Κ”.

Σε ό,τι αφορά την τύχη την οποία θα έχει από εδώ και πέρα ως προς την υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης για την οποία έχει καταδικαστεί σε 13 χρόνια φυλάκιση, τα πράγματα είναι απλά. Ο μέχρι πρότινος φυγόδικος έχει επιβαρύνει σημαντικά θέση του όμως, ακόμα και έτσι, ποντάρει πολλά στο εφετείο, όποτε αρχίσει εκεί η συγκεκριμένη διαδικασία και πιστεύει ότι η ποινή του μπορεί να μειωθεί αισθητά, αφού κατά τη γνώμη του δεν έχουν προκύψει στοιχεία ενοχής του στη δίκη. Τουλάχιστον αυτό υποστήριζαν μέχρι πρότινος οι άνθρωποι που τον εκπροσωπουν νομικά.

Ο Παππάς βέβαια μπορεί να λέει και να πιστεύει ότι θέλει. Μετά όμως από τη σύλληψή του, όπως και να έχειμ έφτασε η ώρα της μεταφοράς του στις φυλακές για να εκτίσει την ποινή του. Με τη σημαντική καθυστέρηση των εννιά μηνών και με τον αστερίσκο του εφετείου αποδόθηκε δικαιοσύνη και ο καταδικασμένος χρυσαυγίτης βρίσκεται πια εκεί όπου θα έπρεπε να βρίσκεται από το μέσα του περσινού Οκτώβρη. Πίσω από τα σίδερα.

Η ΕΛΑΣ, τέλος, μπορεί να αναπνέει με μία σχετική ανακούφιση. Δεν ήταν λίγη η πίεση όλον αυτόν τον καιρό. Η δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ, οι συνεχείς εκτελέσεις ανθρώπων της νύχτας και κυρίως το έγκλημα στα Γλυκά Νερά είχαν προκαλέσει έντονη νευρικότητα στην Κατεχάκη και αυτό σίγουρα έβγαινε προς τα έξω.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα